Nigdy nie dolewaj do tatara. To najlepszy sposób, by popsuć smak wołowiny

Kiedy myślimy o najbardziej znanych przystawkach, nie sposób nie wymienić tatara. To danie było i jest wciąż podawane na sylwestrowych imprezach. Masz w planach przygotować go w domu? Jest kilka zasad, o których trzeba pamiętać.

Omijaj składnik, który może popsuć smak tatara wołowegoOmijaj składnik, który może popsuć smak tatara wołowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Dorota Gepert

Tatar to klasyczne danie, które nic a nic nie straciło na popularności. W czasach PRL-u zajadali się nim nasi rodzice i dziadkowie, do dziś chętnie do niego wracamy. Warunek jest jeden, po prostu trzeba lubić surowe mięso. Tatar w tradycyjnej wersji to polędwica wołowa doprawiona przede wszystkim żółtkiem i przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Mięso musi być świeże

Podstawowa i najważniejsza zasada dotycząca przygotowania tatara dotyczy jego głównego składnika, czyli polędwicy wołowej. Mięso powinno być świeże i jak najwyższej jakości, dlatego najlepiej kupić je w sprawdzonym miejscu. Wyróżnia je ciemnoczerwony kolor i brak białych błonek.

Dodatki do tatara

Kiedy już masz piękny kawałek polędwicy wołowej, można działać dalej. Mięso należy drobno posiekać, ale nie powinno mieć konsystencji mielonego. Dlatego najpierw pokrój je na plastry, potem w cienkie paski, a na końcu w drobną kosteczkę.

Następnie dodaj surowe żółtko, które nadaje kremowej konsystencji. Kolejne dodatki możesz wybierać w zależności od smaku. Na liście jest drobno posiekana cebula, ogórki kiszone, marynowane grzybki, kapary, anchois, musztarda, przyprawy. Do tatara potrzebna jest także niewielka ilość tłuszczu, który — podobnie jak żółtko — ma dobry wpływ na jego konsystencję. I tutaj można popełnić błąd, przez co danie będzie niesmaczne.

Uważaj na tłuszcz

Uważasz, że oliwa z oliwek to szlachetny tłuszcz i nadaje się do tatara? Ma ona zbyt wyrazisty smak i nie komponuje się dobrze z delikatnym mięsem. Olej rzepakowy jest lepszym rozwiązaniem, bo ma neutralny smak.

O czym jeszcze pamiętać?

  • Przed siekaniem mięsa można je włożyć na chwilę do zamrażalnika. Lekko podmrożone, będzie się siekało dużo łatwiej i zdecydowanie szybciej.
  • Przed przygotowywaniem tatara, naostrz nóż. Musi być bardzo ostry.

Klasyczny tatar

Składniki:

  • 180 g polędwicy wołowej,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • ok. 1 łyżki oleju,
  • 1 surowe żółtko,
  • ulubione dodatki: posiekana cebula, ogórki kiszone oraz marynowane grzyby.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od drobnego posiekania mięsa. Wymieszaj je z olejem i przyprawami.
  2. Następnie połącz mięso z żółtkiem. Pamiętaj, by najpierw sparzyć dokładnie skorupkę jajka wrzątkiem. Dopiero potem możesz oddzielić żółtko od białka.
  3. Podziel tatar na porcje.
  4. Przygotuj ulubione dodatki i ułóż je obok mięsa.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej