WAŻNE
TERAZ

Likwidacja MAP, dwa nowe resorty. Nadchodzi rekonstrukcja rządu

Nigdy nie dolewaj do tatara. To najlepszy sposób, by popsuć smak wołowiny

Kiedy myślimy o najbardziej znanych przystawkach, nie sposób nie wymienić tatara. To danie było i jest wciąż podawane na sylwestrowych imprezach. Masz w planach przygotować go w domu? Jest kilka zasad, o których trzeba pamiętać.

Omijaj składnik, który może popsuć smak tatara wołowegoOmijaj składnik, który może popsuć smak tatara wołowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Dorota Gepert

Tatar to klasyczne danie, które nic a nic nie straciło na popularności. W czasach PRL-u zajadali się nim nasi rodzice i dziadkowie, do dziś chętnie do niego wracamy. Warunek jest jeden, po prostu trzeba lubić surowe mięso. Tatar w tradycyjnej wersji to polędwica wołowa doprawiona przede wszystkim żółtkiem i przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Mięso musi być świeże

Podstawowa i najważniejsza zasada dotycząca przygotowania tatara dotyczy jego głównego składnika, czyli polędwicy wołowej. Mięso powinno być świeże i jak najwyższej jakości, dlatego najlepiej kupić je w sprawdzonym miejscu. Wyróżnia je ciemnoczerwony kolor i brak białych błonek.

Dodatki do tatara

Kiedy już masz piękny kawałek polędwicy wołowej, można działać dalej. Mięso należy drobno posiekać, ale nie powinno mieć konsystencji mielonego. Dlatego najpierw pokrój je na plastry, potem w cienkie paski, a na końcu w drobną kosteczkę.

Następnie dodaj surowe żółtko, które nadaje kremowej konsystencji. Kolejne dodatki możesz wybierać w zależności od smaku. Na liście jest drobno posiekana cebula, ogórki kiszone, marynowane grzybki, kapary, anchois, musztarda, przyprawy. Do tatara potrzebna jest także niewielka ilość tłuszczu, który — podobnie jak żółtko — ma dobry wpływ na jego konsystencję. I tutaj można popełnić błąd, przez co danie będzie niesmaczne.

Uważaj na tłuszcz

Uważasz, że oliwa z oliwek to szlachetny tłuszcz i nadaje się do tatara? Ma ona zbyt wyrazisty smak i nie komponuje się dobrze z delikatnym mięsem. Olej rzepakowy jest lepszym rozwiązaniem, bo ma neutralny smak.

O czym jeszcze pamiętać?

  • Przed siekaniem mięsa można je włożyć na chwilę do zamrażalnika. Lekko podmrożone, będzie się siekało dużo łatwiej i zdecydowanie szybciej.
  • Przed przygotowywaniem tatara, naostrz nóż. Musi być bardzo ostry.

Klasyczny tatar

Składniki:

  • 180 g polędwicy wołowej,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • ok. 1 łyżki oleju,
  • 1 surowe żółtko,
  • ulubione dodatki: posiekana cebula, ogórki kiszone oraz marynowane grzyby.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od drobnego posiekania mięsa. Wymieszaj je z olejem i przyprawami.
  2. Następnie połącz mięso z żółtkiem. Pamiętaj, by najpierw sparzyć dokładnie skorupkę jajka wrzątkiem. Dopiero potem możesz oddzielić żółtko od białka.
  3. Podziel tatar na porcje.
  4. Przygotuj ulubione dodatki i ułóż je obok mięsa.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu