Za komuny były obowiązkowe na sylwestra. Dziś przegrywają z modnymi przekąskami
W PRL uchodziły za wykwintne i eleganckie, wprost zajadano się nimi. Teraz często o tych daniach nie pamiętamy. Wiadomo, trendy w kulinariach też się zmieniają. A może warto postawić na imprezę w stylu retro? Podpowiadamy, czego nie może na niej zabraknąć.
Im więcej czasu mija od PRL-u, tym częściej ten okres kojarzy się z pysznymi daniami, które przygotowały nasze babcie. Coraz mniej pamiętamy o tym, jak ciężkie to były czasy i jak trudno było zdobyć produkty spożywcze. Przy specjalnych okazjach, takich jak święta czy sylwester, wyzwanie było jeszcze większe. Teraz powraca moda na organizowanie imprez w stylu PRL. Jakie dania warto przyrządzić, aby odtworzyć tamten klimat?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Tego nie może zabraknąć na sylwestrze retro
Jednym z nieodzownych elementów tamtych czasów były serowe koreczki, postrzegane jako symbol elegancji i luksusu. Do przygotowania potrzebny był żółty ser, kilka marynowanych korniszonów, papryka konserwowa, wędlina, grzyby w occie. Wszystkie składniki krojono w kotkę i nabijało się na wykałaczkę. Czasami na wierzch dodawano kroplę majonezu. Taka przekąska uchodziła za bardzo elegancką.
W czasach PRL-u na imprezach często pito mocne trunki. Dlatego potrzebne były przystawki, które do nich pasowały. Śledzie w oleju są tu klasyką gatunku. Potrzebne składniki to kilka filetów śledziowych, cebula, olej roślinny, czosnek i pieprz. Filety płukano, suszono i krojono w mniejsze kawałki, które mieszano z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Całość doprawiano pieprzem oraz olejem, a następnie pozostawiano w lodówce na przynajmniej dwa dni, by smaki mogły się przegryźć.
Galaretka z nóżek to także klasyk tamtego okresu. Ten przysmak przygotowywano ze świńskich nóżek, warzyw, takich jak marchew, pietruszka, seler. Do tego potrzebne były przyprawy takie jak ziele angielskie czy liście laurowe. Wszystko gotowano na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. Następnie oddzielano mięso od kości, mieszano z plasterkami marchewki i wlewana do formy, gdzie zalewano wywarem. Przed podaniem, galaretkę chłodzono w lodówce i serwowano z octem.
Zimne nóżki, czyli galareta, nie były jednak jedynymi popularnymi przekąskami. Sałatka jarzynowa cieszyła się równie wielkim zainteresowaniem. Jej przygotowanie zaczynano od gotowania warzyw i jajek, które po ostudzeniu były krojone w kostkę. Dodawano do tego majonez, sól i pieprz, a następnie podawano po schłodzeniu.
Na stołach nie brakowało także małych kanapek. Na sylwestra pojawiały się w klasycznym wydaniu z serem czy wędliną i ogórkiem kiszonym, ale też starano się, by pojawiały się wyjątkowe dodatki. Jednym z nich był domowy pasztet, który pieczone z kilku gatunków mięsa.