PrzepisSernikUprościłam przepis babci na seromakowiec. Robię go szybciej, ale smak pozostał ten sam

Uprościłam przepis babci na seromakowiec. Robię go szybciej, ale smak pozostał ten sam

Seromakowiec, to pyszny wypiek, który udowadnia, że kompromis jest możliwy. Zachwycają się nim zwolennicy delikatnego sernika, a i fani makowca są bardzo zadowoleni. Moja babcia na jego przygotowanie poświęcała sporo czasu i cierpliwości. Mam patent, by zrobić go szybciej.

To ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole u mojej babci
To ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole u mojej babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Seromakowiec to niezwykłe ciasto, które łączy dwa klasyczne smaki – sernika i makowca. Na jego spodzie jest ciasto kruche. Taki wypiek należy do ulubionych w wielu domach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Ma delikatną konsystencję, wyrazisty smak, a także efektownie wygląda. Za tym wszystkim kryje się sporo pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny, ale pracochłonny

Moja babcia poświęcała sporo czasu na przygotowanie seromakowca. Wszyscy zachwycali się jego smakiem. Pieczołowicie przygotowywała masą makową. Najpierw gotowała mak, doprawiała go bakaliami. Sama też mieliła twaróg na masę serową. Wcześniej zagniatała kruche ciasto, by odpowiednio długo mogło się chłodzić. Postanowiłam seromakowiec zrobić w kilku prostszych etapach.

Będzie gotowy szybciej

Jak nie trudno się domyślić, sięgnęłam po gotową masę makową i przemielony już ser na sernik. Tak przygotowany tradycyjny wypiek wcale nie ustępuje w smaku temu, który piekła moja babcia. Po upieczeniu można posypać go cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Jednak jest tak pyszny, że świetnie smakuje także bez żadnych dodatków.

Szybki seromakowiec

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 180 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Masa makowa:

  • 850 g (puszka) gotowej masy makowej,
  • orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa do smaku,
  • 3 jajka,
  • 1 białko,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owij folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej ją rozwałkowanym ciastem, które ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie wystudź ciasto.
  3. Zacznij przygotowania masy makowej: ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, utrzyj żółtka.
  4. Połącz je delikatnie z masą makową, dodaj drobno pokrojone bakalie.
  5. Masę makową wyłóż na wystudzony spód ciasta. Wyrównaj jej powierzchnię.
  6. Przygotuj masę serową: białka ubij na sztywno, a masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na jasną masę.
  7. Do masy maślanej dodawaj porcjami twaróg i ucieraj na bardzo małej mocy miksera.
  8. Na koniec dodaj budynie i pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  9. Masę serową wyłóż na makową.
  10. Seromakowiec piecz godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie