Uprościłam przepis babci na seromakowiec. Robię go szybciej, ale smak pozostał ten sam

Seromakowiec, to pyszny wypiek, który udowadnia, że kompromis jest możliwy. Zachwycają się nim zwolennicy delikatnego sernika, a i fani makowca są bardzo zadowoleni. Moja babcia na jego przygotowanie poświęcała sporo czasu i cierpliwości. Mam patent, by zrobić go szybciej.

To ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole u mojej babciTo ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole u mojej babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Seromakowiec to niezwykłe ciasto, które łączy dwa klasyczne smaki – sernika i makowca. Na jego spodzie jest ciasto kruche. Taki wypiek należy do ulubionych w wielu domach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Ma delikatną konsystencję, wyrazisty smak, a także efektownie wygląda. Za tym wszystkim kryje się sporo pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis

Pyszny, ale pracochłonny

Moja babcia poświęcała sporo czasu na przygotowanie seromakowca. Wszyscy zachwycali się jego smakiem. Pieczołowicie przygotowywała masą makową. Najpierw gotowała mak, doprawiała go bakaliami. Sama też mieliła twaróg na masę serową. Wcześniej zagniatała kruche ciasto, by odpowiednio długo mogło się chłodzić. Postanowiłam seromakowiec zrobić w kilku prostszych etapach.

Będzie gotowy szybciej

Jak nie trudno się domyślić, sięgnęłam po gotową masę makową i przemielony już ser na sernik. Tak przygotowany tradycyjny wypiek wcale nie ustępuje w smaku temu, który piekła moja babcia. Po upieczeniu można posypać go cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Jednak jest tak pyszny, że świetnie smakuje także bez żadnych dodatków.

Szybki seromakowiec

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 180 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Masa makowa:

  • 850 g (puszka) gotowej masy makowej,
  • orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa do smaku,
  • 3 jajka,
  • 1 białko,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owij folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej ją rozwałkowanym ciastem, które ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie wystudź ciasto.
  3. Zacznij przygotowania masy makowej: ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, utrzyj żółtka.
  4. Połącz je delikatnie z masą makową, dodaj drobno pokrojone bakalie.
  5. Masę makową wyłóż na wystudzony spód ciasta. Wyrównaj jej powierzchnię.
  6. Przygotuj masę serową: białka ubij na sztywno, a masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na jasną masę.
  7. Do masy maślanej dodawaj porcjami twaróg i ucieraj na bardzo małej mocy miksera.
  8. Na koniec dodaj budynie i pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  9. Masę serową wyłóż na makową.
  10. Seromakowiec piecz godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża