Ciasto wielka dama znika w mgnieniu oka. Goście nie będą mogli się nachwalić w święta

Zaczęłam już planować ciasta świąteczne. Makowiec, sernik, keks... A wielka dama? Mąż zaczął dopominać się deseru, który wcale nie jest tradycyjny, ale za to tak smaczny, że nie da się łatwo o nim zapomnieć. No cóż, wielka dama powraca!

Ciasto wielka dama zachwyca smakiemCiasto wielka dama zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | copyright: www.makowski.co
Dorota Gepert

Wielka dama to jeden z tych deserów, którego już sama nazwa wywołuje uśmiech. A kiedy się go spróbuje, totalnie rozaniela. Jest bajecznie słodki, ale równowagę smakową zapewniają wytrawne ciastka, a do tego odrobina bitej śmietany i prażone migdały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Deser na wyjątkową okazję

Mam wrażenie, że ciasta warstwowe trochę zastępują nam torty. Są znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, a mają to, co tak lubimy w klasycznych wypiekach. Oczywiście chodzi o warstwę kremu. W przypadku wielkiej damy jest to puszysty krem budyniowy. Dużą dogodnością jest także to, że można wykorzystać gotowe masy, np. krówkową czy kajmakową. Świetnie podbijają smak, a oszczędność czasu jest bardzo duża.

Oczywiście nie chodzi o to, że ciasta warstwowe mogą zastąpić torty. Jest miejsce dla każdego z tych deserów. Jednak kiedy mamy ochotę na coś obłędnie kremowego, rozpływającego się w ustach to jednak te warstwowe rarytasy wygrywają. Jednym z nich może być wielka dama, która na pewno zrobi furorę na świątecznych spotkaniach.

Ciasto wielka dama

Składniki:

  • 600 g kwadratowych herbatników maślanych (można też użyć krakersów, ciasto będzie mniej słodkie)

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka,
  • 4 żółtka,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g masła.

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml wody,
  • 200 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 250 g mleka w proszku,
  • 2 łyżki kakao.

Dodatkowo:

  • puszka masa kajmakowej lub krówkowej,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • 1 opakowanie fiksu do śmietany,
  • cukier puder do smaku,
  • 150 g prażonych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania masy budyniowej: do 1 szklanki mleka, dodaj żółtka, proszki budyniowe, cukier oraz mąkę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  2. Resztę mleka zagotuj, wtedy stopniowo wlewaj przygotowaną mieszankę mleka z budyniami, cały czas mieszaj i ponownie doprowadź do zagotowania masy.
  3. Gorący budyń przełóż do płaskiego naczynia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
  4. Masło ubij mikserem, by powstała puszysta masa. Potem stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Miksuj aż powstanie jednolity krem.
  5. Blaszkę wyłóż herbatnikami, na nich rozłóż krem budyniowy, a potem kolejną warstwę herbatników.
  6. Następnie rozprowadź na nich masę kajmakową lub krówkową, przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
  7. Następnie przygotuj czekoladową polewę: do wody dodaj pokrojone na kawałki masło oraz cukier, podgrzewaj aż się rozpuszczą.
  8. Wtedy dodaj mleko w proszku i kakao. Całość zmiksuj.
  9. Gdy polewa przestygnie polej nią ciasto. Potem wstaw je do lodówki na około 4 godziny.
  10. Przed podaniem ciasta ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem oraz fixem do ubijania.
  11. Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera.
  12. Migdały upraż na patelni, tak by się nie przypaliły.
  13. Porcję ciasta dekoruj kleksem kremu na bazie bitej śmietany i posypuj prażonymi migdałami.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"