Ciasto wielka dama znika w mgnieniu oka. Goście nie będą mogli się nachwalić w święta
Zaczęłam już planować ciasta świąteczne. Makowiec, sernik, keks... A wielka dama? Mąż zaczął dopominać się deseru, który wcale nie jest tradycyjny, ale za to tak smaczny, że nie da się łatwo o nim zapomnieć. No cóż, wielka dama powraca!
13.12.2024 11:14
Wielka dama to jeden z tych deserów, którego już sama nazwa wywołuje uśmiech. A kiedy się go spróbuje, totalnie rozaniela. Jest bajecznie słodki, ale równowagę smakową zapewniają wytrawne ciastka, a do tego odrobina bitej śmietany i prażone migdały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser na wyjątkową okazję
Mam wrażenie, że ciasta warstwowe trochę zastępują nam torty. Są znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, a mają to, co tak lubimy w klasycznych wypiekach. Oczywiście chodzi o warstwę kremu. W przypadku wielkiej damy jest to puszysty krem budyniowy. Dużą dogodnością jest także to, że można wykorzystać gotowe masy, np. krówkową czy kajmakową. Świetnie podbijają smak, a oszczędność czasu jest bardzo duża.
Oczywiście nie chodzi o to, że ciasta warstwowe mogą zastąpić torty. Jest miejsce dla każdego z tych deserów. Jednak kiedy mamy ochotę na coś obłędnie kremowego, rozpływającego się w ustach to jednak te warstwowe rarytasy wygrywają. Jednym z nich może być wielka dama, która na pewno zrobi furorę na świątecznych spotkaniach.
Ciasto wielka dama
Składniki:
- 600 g kwadratowych herbatników maślanych (można też użyć krakersów, ciasto będzie mniej słodkie)
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- 4 żółtka,
- 3 budynie waniliowe bez cukru,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 200 g masła.
Polewa czekoladowa:
- 150 ml wody,
- 200 g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 250 g mleka w proszku,
- 2 łyżki kakao.
Dodatkowo:
- puszka masa kajmakowej lub krówkowej,
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 ml serka mascarpone,
- 1 opakowanie fiksu do śmietany,
- cukier puder do smaku,
- 150 g prażonych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania masy budyniowej: do 1 szklanki mleka, dodaj żółtka, proszki budyniowe, cukier oraz mąkę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Resztę mleka zagotuj, wtedy stopniowo wlewaj przygotowaną mieszankę mleka z budyniami, cały czas mieszaj i ponownie doprowadź do zagotowania masy.
- Gorący budyń przełóż do płaskiego naczynia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
- Masło ubij mikserem, by powstała puszysta masa. Potem stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Miksuj aż powstanie jednolity krem.
- Blaszkę wyłóż herbatnikami, na nich rozłóż krem budyniowy, a potem kolejną warstwę herbatników.
- Następnie rozprowadź na nich masę kajmakową lub krówkową, przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
- Następnie przygotuj czekoladową polewę: do wody dodaj pokrojone na kawałki masło oraz cukier, podgrzewaj aż się rozpuszczą.
- Wtedy dodaj mleko w proszku i kakao. Całość zmiksuj.
- Gdy polewa przestygnie polej nią ciasto. Potem wstaw je do lodówki na około 4 godziny.
- Przed podaniem ciasta ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem oraz fixem do ubijania.
- Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera.
- Migdały upraż na patelni, tak by się nie przypaliły.
- Porcję ciasta dekoruj kleksem kremu na bazie bitej śmietany i posypuj prażonymi migdałami.