Zamiast do sosu, dodaj do śledzi. Ten zielony dodatek świetnie podkręci smak

Sezon na śledziki ze znajomymi zbliża się wielkimi krokami. To czas kiedy poszukujemy przepisów na te pyszne ryby. Mnie ostatnio bardzo zasmakowały z zielonym dodatkiem, który kojarzy się jako dodatek do ziemniaków i ... sosem do pulpetów. Robiłam je już kilka razy i wcale się nie nudzą.

Ta sałatka szybko awansuje do ulubionych.Ta sałatka szybko awansuje do ulubionych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sos koperkowy ma swoje mocne miejsce w daniach kuchni polskiej. Można podawać go zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, takimi jak sałatki, jajka, makarony czy drób. Sos koperkowy można podać na ciepło, jak i na zimno. I właśnie w tej drugiej wersji będzie doskonały do śledzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Kto docenia koperek

Koperek to niepozorny zioło, ale jego właściwości aromatyczne są niezwykłe. Doda świeżości każde potrawie, ale warto też zwrócić uwagę na liczne korzyści zdrowotne. Zioło zawiera sporo witamin i minerałów. Ma witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Koperek jest także bogaty w wapń i żelazo, dzięki czemu wspiera zdrowie kości oraz krwi. Ten zielony dodatek dobrze wpływa na naszą kondycję, więc lepiej o nim nie zapominać o nim w sezonie jesienno-zimowym.

W duecie ze śledziem

Jednym ze sposobów na wykorzystanie koperku jest przygotowanie śledzi z tego przepisu. Będą aromatyczne, ze świeżą nutą i niezwykle smaczne. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, by smaki się nasyciły. Takie śledzie idealnie smakują z pieczywem.

Śledzie w sosie koperkowym

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe wymocz (czas zależy od ich zasolenia). Potem je osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paseczki.
  2. Ogórki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym, koperkiem i pieprzem.
  5. Do sosu dodaj pokrojone śledzie i ogórki, dokładnie wymieszaj.
  6. Śledzie przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥