Zamiast do sosu, dodaj do śledzi. Ten zielony dodatek świetnie podkręci smak
Sezon na śledziki ze znajomymi zbliża się wielkimi krokami. To czas kiedy poszukujemy przepisów na te pyszne ryby. Mnie ostatnio bardzo zasmakowały z zielonym dodatkiem, który kojarzy się jako dodatek do ziemniaków i ... sosem do pulpetów. Robiłam je już kilka razy i wcale się nie nudzą.
07.12.2024 14:13
Sos koperkowy ma swoje mocne miejsce w daniach kuchni polskiej. Można podawać go zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, takimi jak sałatki, jajka, makarony czy drób. Sos koperkowy można podać na ciepło, jak i na zimno. I właśnie w tej drugiej wersji będzie doskonały do śledzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kto docenia koperek
Koperek to niepozorny zioło, ale jego właściwości aromatyczne są niezwykłe. Doda świeżości każde potrawie, ale warto też zwrócić uwagę na liczne korzyści zdrowotne. Zioło zawiera sporo witamin i minerałów. Ma witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Koperek jest także bogaty w wapń i żelazo, dzięki czemu wspiera zdrowie kości oraz krwi. Ten zielony dodatek dobrze wpływa na naszą kondycję, więc lepiej o nim nie zapominać o nim w sezonie jesienno-zimowym.
W duecie ze śledziem
Jednym ze sposobów na wykorzystanie koperku jest przygotowanie śledzi z tego przepisu. Będą aromatyczne, ze świeżą nutą i niezwykle smaczne. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, by smaki się nasyciły. Takie śledzie idealnie smakują z pieczywem.
Śledzie w sosie koperkowym
Składniki:
- 6 solonych filetów śledziowych,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe wymocz (czas zależy od ich zasolenia). Potem je osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paseczki.
- Ogórki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym, koperkiem i pieprzem.
- Do sosu dodaj pokrojone śledzie i ogórki, dokładnie wymieszaj.
- Śledzie przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.