Zamiast do sosu, dodaj do śledzi. Ten zielony dodatek świetnie podkręci smak

Sezon na śledziki ze znajomymi zbliża się wielkimi krokami. To czas kiedy poszukujemy przepisów na te pyszne ryby. Mnie ostatnio bardzo zasmakowały z zielonym dodatkiem, który kojarzy się jako dodatek do ziemniaków i ... sosem do pulpetów. Robiłam je już kilka razy i wcale się nie nudzą.

Ta sałatka szybko awansuje do ulubionych.Ta sałatka szybko awansuje do ulubionych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sos koperkowy ma swoje mocne miejsce w daniach kuchni polskiej. Można podawać go zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, takimi jak sałatki, jajka, makarony czy drób. Sos koperkowy można podać na ciepło, jak i na zimno. I właśnie w tej drugiej wersji będzie doskonały do śledzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Kto docenia koperek

Koperek to niepozorny zioło, ale jego właściwości aromatyczne są niezwykłe. Doda świeżości każde potrawie, ale warto też zwrócić uwagę na liczne korzyści zdrowotne. Zioło zawiera sporo witamin i minerałów. Ma witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Koperek jest także bogaty w wapń i żelazo, dzięki czemu wspiera zdrowie kości oraz krwi. Ten zielony dodatek dobrze wpływa na naszą kondycję, więc lepiej o nim nie zapominać o nim w sezonie jesienno-zimowym.

W duecie ze śledziem

Jednym ze sposobów na wykorzystanie koperku jest przygotowanie śledzi z tego przepisu. Będą aromatyczne, ze świeżą nutą i niezwykle smaczne. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, by smaki się nasyciły. Takie śledzie idealnie smakują z pieczywem.

Śledzie w sosie koperkowym

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
  • kilka gałązek świeżego koperku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe wymocz (czas zależy od ich zasolenia). Potem je osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paseczki.
  2. Ogórki pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym, koperkiem i pieprzem.
  5. Do sosu dodaj pokrojone śledzie i ogórki, dokładnie wymieszaj.
  6. Śledzie przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika. Wstaw je do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej