Mięciutkie pulpety z najlepszym sosem. Ważne, w którym momencie dorzucisz koperek
Pulpeciki w sosie koperkowym to mój sprawdzony patent na szybki, sycący obiad. Do podania z kaszą lub ziemniakami, a także wybraną, ulubioną surówką. Tu nie trzeba za bardzo kombinować, ale warto znać jedną zasadę dotyczącą użycia koperku. Aby całość była aromatyczna i miała wyczuwalny, doskonały smak koperku.
26.09.2024 14:56
Sos koperkowy to klasyk w polskiej kuchni - bo można podać go zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, takimi jak sałatki, jajka, ryby, makarony czy drób. Sos koperkowy można podać na ciepło, jak i na zimno, ale do pulpetów zdecydowanie polecam pierwszą wersję. Aby finalnie nie przegotować ziół, polecam kierować się zasadą do gotowania.
Jak przygotować koperek do sosu?
Nie ma nic gorszego niż rozgotowane warzywa i podobnie jest z ziołami. Aby ich intensywny aromat faktycznie dominował w potrawie, nie można gotować ich zbyt długo. Kluczem wyjątkowego smaku sosu koperkowego jest odpowiedni moment dodania koperku. Dzięki temu sos nabiera intensywnego aromatu i głębokiego smaku, który z pewnością zachwyci każdego. Najlepiej robić to pod sam koniec gotowania sosu, tuż przed połączeniem z pulpecikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki na mięciutkie pulpety
Aby przygotować idealny sos koperkowy do pulpetów, potrzebujesz kilku podstawowych składników. Potrzebne będą: 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 1 kajzerka, 1/3 szklanki mleka, 1 jajko, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku. Na sos koperkowy przygotuj: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki bulionu, 1/2 szklanki śmietanki 12 proc., oraz 1 pęczek świeżego koperku.
Przygotowanie:
- Bułkę namocz w mleku, a gdy będzie miękka, odciśnij nadmiar płynu.
- Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
- Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące.
- W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki, gotując je przez ok. 10 minut. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż.
- Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
- Na koniec dodaj śmietankę oraz posiekany koperek, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodaj pulpeciki i danie gotowe.