Mięciutkie pulpety z najlepszym sosem. Ważne, w którym momencie dorzucisz koperek

Pulpeciki w sosie koperkowym to mój sprawdzony patent na szybki, sycący obiad. Do podania z kaszą lub ziemniakami, a także wybraną, ulubioną surówką. Tu nie trzeba za bardzo kombinować, ale warto znać jedną zasadę dotyczącą użycia koperku. Aby całość była aromatyczna i miała wyczuwalny, doskonały smak koperku.

Pulpety w sosie koperkowym to hit na obiad dla rodzinyPulpety w sosie koperkowym to hit na obiad dla rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Sos koperkowy to klasyk w polskiej kuchni - bo można podać go zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Doskonale komponuje się z różnymi daniami, takimi jak sałatki, jajka, ryby, makarony czy drób. Sos koperkowy można podać na ciepło, jak i na zimno, ale do pulpetów zdecydowanie polecam pierwszą wersję. Aby finalnie nie przegotować ziół, polecam kierować się zasadą do gotowania.

Jak przygotować koperek do sosu?

Nie ma nic gorszego niż rozgotowane warzywa i podobnie jest z ziołami. Aby ich intensywny aromat faktycznie dominował w potrawie, nie można gotować ich zbyt długo. Kluczem wyjątkowego smaku sosu koperkowego jest odpowiedni moment dodania koperku. Dzięki temu sos nabiera intensywnego aromatu i głębokiego smaku, który z pewnością zachwyci każdego. Najlepiej robić to pod sam koniec gotowania sosu, tuż przed połączeniem z pulpecikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami

Składniki na mięciutkie pulpety

Aby przygotować idealny sos koperkowy do pulpetów, potrzebujesz kilku podstawowych składników. Potrzebne będą: 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 1 kajzerka, 1/3 szklanki mleka, 1 jajko, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku. Na sos koperkowy przygotuj: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki bulionu, 1/2 szklanki śmietanki 12 proc., oraz 1 pęczek świeżego koperku.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w mleku, a gdy będzie miękka, odciśnij nadmiar płynu.
  2. Cebulkę podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
  3. Do mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące.
  5. W garnku zagotuj wodę z solą i włóż pulpeciki, gotując je przez ok. 10 minut. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż.
  6. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek.
  7. Na koniec dodaj śmietankę oraz posiekany koperek, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodaj pulpeciki i danie gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę