Włóż do słoika, zalej sosem i zakręć. Potem wystarczy odgrzać i gotowe

Pulpety to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są pyszne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jednak, nawet tak uwielbiane danie potrafi szybko zniknąć z talerzy. Jeśli chcemy cieszyć się pulpetami przez dłuższy czas, warto przygotować je w słoikach.

Włóż do słoika, zalej sosem i zakręć. Potem wystarczy odgrzać i gotowe Włóż do słoika, zalej sosem i zakręć. Potem wystarczy odgrzać i gotowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mięso mielone to niezwykle uniwersalny składnik, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania klasycznych kotletów mielonych, które są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Mięso mielone jest również często dodawane do różnego rodzaju zup, nadając im wyrazistego smaku i sycącej wartości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Jednym z najbardziej popularnych dań z mięsa mielonego są również pulpety. To właśnie one cieszą się ogromnym uznaniem zarówno wśród najmłodszych, jak i dorosłych smakoszy. Jeżeli chcemy cieszyć się nimi przez dłuższy czas, warto skorzystać z pewnego przepisu, który pozwoli nam na długotrwałe przechowywanie pulpetów.

Jak zrobić pulpety do słoików?

Przygotowanie pulpetów do słoików jest bardzo proste. Wystarczy uformować pulpety z mięsa mielonego, a następnie podsmażyć je. Kiedy pulpety są już podsmażone, zanurza się je w sosie pomidorowym, który jest pełen różnych warzyw. Tak przygotowane pulpety umieszcza się w słoikach, które następnie poddaje się procesowi pasteryzacji.

Składniki na pulpety do słoików:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler naciowy,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pierwszy etap to przygotowanie pulpetów. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie smażymy na oleju, aż nabiorą delikatnego złotego koloru. Bułkę namaczamy w mleku, a po odciśnięciu dodajemy do mięsa mielonego. Do tej aromatycznej mieszanki dodajemy podsmażone warzywa, natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz, starannie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formujemy niewielkie kulki mięsa, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przystępujemy do sosu. Starannie ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler na tarce. Warzywa te smażymy na patelni, na której wcześniej przyrumieniliśmy pulpeciki.

Tajemnica smaku: Wyrazisty sos do pulpetów

W garnku rozgrzewamy bulion, dodajemy starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Odstawiamy chochlę wywaru i mieszamy ją z koncentratem pomidorowym, wlewając całość do garnka. Gdy warzywa zmiękną, do sosu dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki i gotujemy wszystko przez kilka chwil.

Trwałość w słoikach: Jak przechowywać pulpeciki?

Gotowe pulpeciki umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach. Zalewamy je przygotowanym sosem i szczelnie zamykamy. Każdy słoik poddajemy pasteryzacji przez 15 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy, pozostawiając do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, gotowe do odgrzania w dowolnej chwili.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟