Błyskawiczne pulpety z cukinii, którymi naje się cała rodzina. Gotowe w 15 minut

Cukinia to smak lata. W sklepach możemy znaleźć ją w naprawdę dobrych cenach. Pozwala to na przygotowanie obiadu dosłownie za grosze. Jedną z ciekawych propozycji na obiad z cukinią są błyskawiczne pulpety z cukinii. Jak je wykonać, by zajadała się nimi cała rodzina? Podpowiadamy.

ObrazekPulpety z cukinii. Fot. AdobeStock

Cukinia doskonale sprawdza się jako pomysł na letni obiad. Każdy, nawet największy niejadek rozsmakuje się w pulpetach z niej przygotowanych. W końcu to delikatne, a jednocześnie bardzo aromatyczne i smaczne danie. Jak je przygotować w domu? Oto przepis na pulpety z cukinii w 15 minut.

Przepis na pulpety z cukinii. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerza

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 0,5 kg świeżych pomidorów lub jedna puszka pomidorów,
  • 2 jajka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia
  • ok. 50 g bułki tartej,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • oliwa z oliwek,
  • olej do smażenia.

Przepis, który pokocha cała rodzina. Sposób przygotowania krok po kroku

Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym to obłędnie pyszna propozycja, którą zdecydowanie warto spróbować jeszcze tego lata. Świetnie komponują się z młodymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Surówka, która będzie idealnie pasować może składać się m.in. z marchwi i pora czy kapusty pekińskiej. Warto zadbać o to, by była świeża i lekka. Wówczas obiad będzie smakował obłędnie.

Sposób przygotowania:

  1. Sparzamy pomidory, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Możemy użyć też gotowych pomidorów z puszki lub passaty.
  2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy pomidory. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii.
  3. Cukinię myjemy, a następnie ścieramy ją na tarce na dużych oczkach.
  4. Odciskamy wodę i dodajemy oregano, tymianek, sól i pieprz, a także jajka i bułkę tartą.
  5. Formujemy pulpety i podsmażamy je na oleju.
  6. Polewamy pulpety z cukinii sosem pomidorowym i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego!
Pulpety z cukinii. Fot. Pixabay
Pulpety z cukinii. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej