Błyskawiczne pulpety z cukinii, którymi naje się cała rodzina. Gotowe w 15 minut
Cukinia to smak lata. W sklepach możemy znaleźć ją w naprawdę dobrych cenach. Pozwala to na przygotowanie obiadu dosłownie za grosze. Jedną z ciekawych propozycji na obiad z cukinią są błyskawiczne pulpety z cukinii. Jak je wykonać, by zajadała się nimi cała rodzina? Podpowiadamy.
01.08.2023 07:29
Cukinia doskonale sprawdza się jako pomysł na letni obiad. Każdy, nawet największy niejadek rozsmakuje się w pulpetach z niej przygotowanych. W końcu to delikatne, a jednocześnie bardzo aromatyczne i smaczne danie. Jak je przygotować w domu? Oto przepis na pulpety z cukinii w 15 minut.
Przepis na pulpety z cukinii. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerza
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 0,5 kg świeżych pomidorów lub jedna puszka pomidorów,
- 2 jajka,
- 3-4 ząbki czosnku,
- świeża bazylia
- ok. 50 g bułki tartej,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- oliwa z oliwek,
- olej do smażenia.
Sprawdź także: Ta herbata to naturalny spalacz tłuszczu. Pij regularnie, a kilogramy polecą jak szalone
Przepis, który pokocha cała rodzina. Sposób przygotowania krok po kroku
Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym to obłędnie pyszna propozycja, którą zdecydowanie warto spróbować jeszcze tego lata. Świetnie komponują się z młodymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Surówka, która będzie idealnie pasować może składać się m.in. z marchwi i pora czy kapusty pekińskiej. Warto zadbać o to, by była świeża i lekka. Wówczas obiad będzie smakował obłędnie.
Sposób przygotowania:
- Sparzamy pomidory, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Możemy użyć też gotowych pomidorów z puszki lub passaty.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy pomidory. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii.
- Cukinię myjemy, a następnie ścieramy ją na tarce na dużych oczkach.
- Odciskamy wodę i dodajemy oregano, tymianek, sól i pieprz, a także jajka i bułkę tartą.
- Formujemy pulpety i podsmażamy je na oleju.
- Polewamy pulpety z cukinii sosem pomidorowym i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego!