Zaplanuj mądrze wigilijne menu. Tych dań nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Odnośnie wigilijnych dań trudno mówić o sztywnych regułach - co region, to inne tradycje, również te kulinarne. Są jednak pewniki, które pojawiają się na większości świątecznych stołów. Tych potraw nie może zabraknąć.

Jakich potraw nie powinno zabraknąć na świątecznym stole? Jakich potraw nie powinno zabraknąć na świątecznym stole?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wigilia to najbardziej uroczysta i oczekiwana kolacja w roku. Jest to czas, kiedy rodzina i przyjaciele zbierają się przy stole, aby wspólnie przeżyć wieczór pełen tradycji, symboli i smaków. Jedną z najważniejszych tradycji jest podanie 12 potraw wigilijnych, które mają głębokie znaczenie religijne i kulturowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Skąd pochodzi tradycja związana z 12 potrawami wigilijnymi?

Dlaczego 12 potraw wigilijnych? Liczba 12 ma wiele odniesień biblijnych i ludowych. Według chrześcijańskiej tradycji 12 potraw wigilijnych symbolizuje 12 apostołów, czyli najbliższych uczniów Jezusa Chrystusa. Natomiast według wierzeń ludowych 12 potraw wigilijnych oznacza 12 miesięcy w roku i jest formą podziękowania za zebrane plony i dobre urodzaje.

Jakie dania powinny pojawić się na wigilijnym stole?
Jakie dania powinny pojawić się na wigilijnym stole? © Adobe Stock

Jakie potrawy stawia się na stole wigilijnym?

  1. Barszcz czerwony z uszkami to zupa z buraków czerwonych, która podawana jest z małymi pierożkami z farszem grzybowym lub kapuścianym. Barszcz czerwony symbolizuje urodę i długie życie, a uszka nawiązują do uszu zwierząt, które słyszały pierwsze słowa Jezusa w stajence. Jest to zazwyczaj pierwsze danie, które spożywamy po podzieleniu się opłatkiem i złożeniu życzeń.
  2. Jako alternatywę dla barszczu czerwonego (lub również obok niego) na wigilijnych stołach stawia się zupę grzybową, symbolizującą bogactwo i dostatek, a także nawiązującą do darów natury i lasu.
  3. Pierogi z kapustą i grzybami symbolizują jedność i zgromadzenie rodziny, a także nawiązują do skromności i prostoty.
  4. Kapusta wigilijna, duszona z grzybami i grochem, symbolizuje pokorę i pokutę, a także nawiązuje do ziemi i rolnictwa.
  5. Wigilia nie obędzie się bez karpia. Zazwyczaj ryba ta jest marynowana wcześniej w occie lub mleku, a potem panierowana i smażona na złoty kolor. Karp smażony symbolizuje odradzanie się do życia, a także nawiązuje do wody i płodności. Jest to najpopularniejsza ryba, która gości na wigilijnym stole. Ale niejedyna.
  6. Na stołach często pojawia się też ryba po grecku, czyli duszona w sosie pomidorowym z warzywami, takimi jak marchewka, pietruszka, seler, cebula i papryka. Ryba po grecku symbolizuje radość, a także nawiązuje do kultury i podróży.
  7. Również śledź pojawia się na wielu świątecznych stołach i wielu różnych wersjach: marynowany w śmietanie z cebulą, jabłkiem i przyprawami, na słodko z rodzynkami, z cebulką w oleju, śledzie po kaszubsku czy też w sosie musztardowym. Śledź symbolizuje nadzieję i oczekiwanie, a także nawiązuje do morza i rybołówstwa.
  8. Na świątecznym stole pojawia się również bigos, najczęściej w wersji jarskiej,
  9. oraz kutia, czyli deser z gotowanych ziaren pszenicy, maku, miodu, bakalii i orzechów. Kutia symbolizuje pamięć i szacunek, a także nawiązuje do zmarłych przodków i niebiańskiej uczty.
  10. Makowiec, czyli ciasto drożdżowe z nadzieniem z maku, miodu, bakalii i orzechów, to kolejny deser uświetniający wigilijną kolację. Makowiec symbolizuje szczęście i bogactwo, a także nawiązuje do słodyczy i radości.
  11. Bywa, że na świątecznym stole pojawia się piernik - ciasto z miodu, mąki, jajek i przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, imbir i kardamon. Piernik symbolizuje miłość i ciepło.
  12. Ostatni, ale równie istotny jest kompot z suszu - napój z gotowanych suszonych owoców, takich jak śliwki, jabłka, gruszki, morele i figi. Kompot z suszu symbolizuje zdrowie i orzeźwienie, a także nawiązuje do owoców i soku.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby