PrzepisPrzed smażeniem, Strzelczyk robi coś niezwykłego z karpiem. Dlatego nie smakuje mułem i jest delikatny

Przed smażeniem, Strzelczyk robi coś niezwykłego z karpiem. Dlatego nie smakuje mułem i jest delikatny

Karp według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karp według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
20.12.2022 10:59, aktualizacja: 08.08.2023 13:15

Karp to ryba, którą spożywamy głównie podczas Wigilii. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najlepsza jest jednak tradycyjna, smażona wersja. I taki jest właśnie karp według Tomasza Strzelczyka. Poznaj jego wyjątkową recepturę.

Karp według Tomasza Strzelczyka - tradycyjne i wyjątkowe wigilijne danie

Chcesz przygotować karpia w tradycyjnym, smażonym wydaniu? Dobrze się składa, bo dziś zaprezentujemy wskazówki, którymi kieruje się Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz i miłośnik wędzenia. Jego specjalnością są m.in. dania z ryb, dlatego kto, jak nie on, pokaże nam jak najlepiej smażyć karpia. Będzie tradycyjnie i tak, żeby smakował wszystkim miłośnikom tej ryby. Karp według Tomasza Strzelczyka to kulinarne arcydzieło, które warto wypróbować podczas przygotowania kolacji wigilijnej.

Krojenie karpia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Krojenie karpia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować karpia według Tomasza Strzelczyka?

Na pewno nie jest to skomplikowana czynność. Najlepiej jest kupić karpia w całości, z dobrego źródła. Samo smażenie i przygotowanie tego dania, na pewno jest czasochłonne, bo będziemy musieli poświęcić trochę czasu na obrobienie karpia.

Składniki:

         
  • karp
  • 2,5 l wody
  • 5 czubatych łyżek soli
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karp według Tomasza Strzelczyka to pomysł na tradycyjną wersję tej popularnej ryby. Rozpoczynamy od odcięcia głowy karpia. Skrobiemy go tępą stroną noża. Następnie kroimy go w dzwonki. Możemy je poprzekrajać, żeby smażyło się lepiej. Karp smakuje lepiej, jeśli nie pozbędziemy się ości podczas smażenia. Do 2,5 litra wody wsypujemy 5 czubatych łyżek soli i dokładnie ją rozpuszczamy. Wrzucamy kawałki ryby i trzymamy ją przez 10 minut w solance. Myjemy go w mieszance wody z solą, a następnie pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się śluzu z karpia.

Smażenie karpia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Smażenie karpia - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przed smażeniem, karpia należy dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Teraz, czas na mieszankę z mąki i bułki tartej, w której będziemy obtaczać rybę. Na patelni rozgrzewamy olej i przystępujemy do smażenia. Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, to kładziemy karpia na patelnię i smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron. Pamiętajmy, że ryby z ośćmi nie będą się kurczyć. Po usmażeniu, karpia wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z tłuszczu. Karp według Tomasza Strzelczyka jest gotowy. Smacznego!

Wolisz karpia w innym wydaniu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na roladę z karpia z pietruszką, parmezanem i chrzanem:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także