Przed smażeniem, Strzelczyk robi coś niezwykłego z karpiem. Dlatego nie smakuje mułem i jest delikatny
Karp to ryba, którą spożywamy głównie podczas Wigilii. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najlepsza jest jednak tradycyjna, smażona wersja. I taki jest właśnie karp według Tomasza Strzelczyka. Poznaj jego wyjątkową recepturę.
20.12.2022 | aktual.: 08.08.2023 13:15
Karp według Tomasza Strzelczyka - tradycyjne i wyjątkowe wigilijne danie
Chcesz przygotować karpia w tradycyjnym, smażonym wydaniu? Dobrze się składa, bo dziś zaprezentujemy wskazówki, którymi kieruje się Tomasz Strzelczyk - popularny polski kucharz i miłośnik wędzenia. Jego specjalnością są m.in. dania z ryb, dlatego kto, jak nie on, pokaże nam jak najlepiej smażyć karpia. Będzie tradycyjnie i tak, żeby smakował wszystkim miłośnikom tej ryby. Karp według Tomasza Strzelczyka to kulinarne arcydzieło, które warto wypróbować podczas przygotowania kolacji wigilijnej.
Jak przygotować karpia według Tomasza Strzelczyka?
Na pewno nie jest to skomplikowana czynność. Najlepiej jest kupić karpia w całości, z dobrego źródła. Samo smażenie i przygotowanie tego dania, na pewno jest czasochłonne, bo będziemy musieli poświęcić trochę czasu na obrobienie karpia.
Składniki:
- karp
- 2,5 l wody
- 5 czubatych łyżek soli
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6-7 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karp według Tomasza Strzelczyka to pomysł na tradycyjną wersję tej popularnej ryby. Rozpoczynamy od odcięcia głowy karpia. Skrobiemy go tępą stroną noża. Następnie kroimy go w dzwonki. Możemy je poprzekrajać, żeby smażyło się lepiej. Karp smakuje lepiej, jeśli nie pozbędziemy się ości podczas smażenia. Do 2,5 litra wody wsypujemy 5 czubatych łyżek soli i dokładnie ją rozpuszczamy. Wrzucamy kawałki ryby i trzymamy ją przez 10 minut w solance. Myjemy go w mieszance wody z solą, a następnie pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się śluzu z karpia.
Przed smażeniem, karpia należy dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Teraz, czas na mieszankę z mąki i bułki tartej, w której będziemy obtaczać rybę. Na patelni rozgrzewamy olej i przystępujemy do smażenia. Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, to kładziemy karpia na patelnię i smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron. Pamiętajmy, że ryby z ośćmi nie będą się kurczyć. Po usmażeniu, karpia wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z tłuszczu. Karp według Tomasza Strzelczyka jest gotowy. Smacznego!
Wolisz karpia w innym wydaniu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na roladę z karpia z pietruszką, parmezanem i chrzanem: