Barszcz czerwony bez zakwasu na Wigilię. Gotuje się znacznie szybciej od klasycznego

Co prawda, są regiony w Polsce, w których podczas Wigilii spożywa się zupę grzybową, ale to właśnie barszcz czerwony jest najchętniej wybierany i spożywany. Każdy ma swoją własną i najlepszą recepturę na przygotowanie tej zupy. Podstawą jest przede wszystkim wcześniej przygotowany zakwas. Sprawdź, jak możesz przygotować barszcz czerwony bez zakwasu na Wigilię.

ObrazekBarszcz czerwony bez zakwasu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pascal Brodnicki
Karol Wiak

Barszcz czerwony bez zakwasu - szybki sposób na naprawdę smaczną zupę

Przygotowując barszcz na wigilijny stół, dokładamy wszelkich starań, by był on możliwie jak najlepszy. Dlatego też większość z nas decyduje się przygotować odpowiedni zakwas, który należy zrobić kilka dni przed ugotowaniem naszej zupy. Oczywiście, nie wszyscy mają na to czas, dlatego w takim przypadku korzystnym rozwiązaniem będzie barszcz czerwony bez zakwasu. Zaletą w tym przypadku jest to, że gotuje się go znacznie szybciej od klasycznego, a smakuje naprawdę dobrze. Taka zupa ma piękny, głęboki kolor i idealnie współgra z uszkami i krokietami.

Obrazek
Mrożenie barszczu czerwonego - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować barszcz czerwony bez zakwasu?

Do ugotowania takiej wersji barszczu, będziemy potrzebować surowych buraków. Warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej, aby wszystkie składniki się przegryzły. Możemy Was zapewnić, że taki barszcz czerwony bez zakwasu będzie smakował obłędnie.

Składniki:

  • około 1,5 kg buraków
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 3 marchewki
  • cebula
  • mały seler
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2,5 litra wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • odrobina cukru do smaku
  • 2 małe jabłka ze skórką
  • garść grzybów suszonych
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki octu lub soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony bez zakwasu gotuje się łatwo i przyjemnie. Rozpoczynamy od obrania, umycia włoszczyzny i pokrojenia jej na dość duże kawałki. Wkładamy ją do garnka i dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie należy dodać buraki pokrojone w grube plastry, jabłka pozbawione gniazd nasiennych (kroimy je w ćwiartki) i garść suszonych grzybów. W tym czasie dodajemy również łyżkę soku z cytryny i łyżkę octu.

Obrazek
Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Naszą zupę gotujemy przez około 20-30 minut na możliwie najmniejszym ogniu. Pod sam koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dobrze jest przyprawić go również majerankiem. Barszcz najlepiej jest ugotować dzień wcześniej i odstawić do przegryzienia się składników. Na następny dzień, odgrzewamy go tuż przed podaniem i przecedzamy. Nasz barszcz czerwony bez zakwasu jest już gotowy. Smacznego!

Co powiesz na francuską galaretę ze śledzi? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯