Makowiec świąteczny bez zawijania. Najprostszy sposób na kultowe wigilijne ciasto
Jakie ciasto w tym roku przygotujesz na Święta? Po tych wszystkich wigilijnych potrawach przydałoby się zjeść coś naprawdę pysznego na deser. Dobrze się składa, że to czytasz. Mamy coś w sam raz na tę okazję. Zobacz przepis na świąteczny makowiec bez zawijania i będziesz już wiedziała, na jakie ciasto postawić w te Święta.
17.12.2022 12:24
Sernik, murzynek, piernik, a może właśnie makowiec? Wszystkie te popularne ciasta dobrze sprawdzają się na Boże Narodzenie, dlatego rozumiemy, jak ciężkim zadaniem jest wybranie tylko jednego.
Dlatego mamy dla ciebie doskonałą propozycję. W tym artykule poznasz bardzo prosty przepis na makowiec bez zawijania. Jego autorką jest pani Justyna z portalu shareinfo.pl. Jest tak bajecznie łatwy do zrobienia, że po pierwsze - będziesz miała już idealne ciacho dla świątecznych gości, a po drugie - spokojnie starczy ci czasu na zrobienie jeszcze jednego. Czy nie brzmi to wspaniale? Przeczytaj przepis, a sama stwierdzisz, że taki obrót spraw jest możliwy.
Świąteczny makowiec bez zawijania
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 70 g drobnego cukru
Mak:
- 60 g orzechów włoskich
- 2 jabłka
- 500 g suchego maku
- 2 białka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g suszonych moreli
- 5 łyżek kaszy manny
- 50 g rodzynek
- 3 całe jajka
- 140 g cukru
- 100 g skórki z kandyzowanej pomarańczy
- kilka kropel olejku migdałowego
- polewa czekoladowa
- płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę, jedno opakowanie cukru waniliowego, drobny cukier i proszek do pieczenia. Teraz dodaj pół kostki zimnego masła, żółtka oraz śmietanę. Wyrób masę na jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki.
W garnku umieść mak i zalej go trzema szklankami wrzątku. Gotuj około 7 minut, wystudź na sicie i przemiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Teraz orzechy włoskie, rodzynki i morele przesiekaj i dodaj do maku. Do tej samej miski zetrzyj obrane jabłka, dodaj kaszę mannę, olejek migdałowy, startą skórkę pomarańczy i rozpuszczoną i przestygniętą drugą połówkę kostki masła. Wszystko wymieszaj.
Cukier wsyp do oddzielnej miski. Rozbij też do niej jajka i dodatkowe białka. Utrzyj na puszystą masę i dodaj do miski z makiem i resztą składników. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Teraz wyjmij z lodówki ciasto i cienko je rozwałkuj. Przełóż je na blachę, ponakłuwaj i piecz 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie rozprowadź na cieście masę makową i piecz kolejną godzinę.
Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadź na nim polewę czekoladową i posyp płatkami migdałów. Kiedy czekolada zastygnie, ciasto jest gotowe do zjedzenia.
Tak powstaje makowiec bez zawijania. Inną wersję tego ciasta znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.