Makowiec świąteczny bez zawijania. Najprostszy sposób na kultowe wigilijne ciasto

Jakie ciasto w tym roku przygotujesz na Święta? Po tych wszystkich wigilijnych potrawach przydałoby się zjeść coś naprawdę pysznego na deser. Dobrze się składa, że to czytasz. Mamy coś w sam raz na tę okazję. Zobacz przepis na świąteczny makowiec bez zawijania i będziesz już wiedziała, na jakie ciasto postawić w te Święta.

ObrazekMakowiec bez zawijania - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Mała Cukierenka

Sernik, murzynek, piernik, a może właśnie makowiec? Wszystkie te popularne ciasta dobrze sprawdzają się na Boże Narodzenie, dlatego rozumiemy, jak ciężkim zadaniem jest wybranie tylko jednego.

Dlatego mamy dla ciebie doskonałą propozycję. W tym artykule poznasz bardzo prosty przepis na makowiec bez zawijania. Jego autorką jest pani Justyna z portalu shareinfo.pl. Jest tak bajecznie łatwy do zrobienia, że po pierwsze - będziesz miała już idealne ciacho dla świątecznych gości, a po drugie - spokojnie starczy ci czasu na zrobienie jeszcze jednego. Czy nie brzmi to wspaniale? Przeczytaj przepis, a sama stwierdzisz, że taki obrót spraw jest możliwy.

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; foto: Canva

Świąteczny makowiec bez zawijania

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kostki masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 70 g drobnego cukru

Mak:

  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • 500 g suchego maku
  • 2 białka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g suszonych moreli
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • 3 całe jajka
  • 140 g cukru
  • 100 g skórki z kandyzowanej pomarańczy
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

W misce połącz mąkę, jedno opakowanie cukru waniliowego, drobny cukier i proszek do pieczenia. Teraz dodaj pół kostki zimnego masła, żółtka oraz śmietanę. Wyrób masę na jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki.

W garnku umieść mak i zalej go trzema szklankami wrzątku. Gotuj około 7 minut, wystudź na sicie i przemiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; foto: Canva

Teraz orzechy włoskie, rodzynki i morele przesiekaj i dodaj do maku. Do tej samej miski zetrzyj obrane jabłka, dodaj kaszę mannę, olejek migdałowy, startą skórkę pomarańczy i rozpuszczoną i przestygniętą drugą połówkę kostki masła. Wszystko wymieszaj.

Cukier wsyp do oddzielnej miski. Rozbij też do niej jajka i dodatkowe białka. Utrzyj na puszystą masę i dodaj do miski z makiem i resztą składników. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Teraz wyjmij z lodówki ciasto i cienko je rozwałkuj. Przełóż je na blachę, ponakłuwaj i piecz 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie rozprowadź na cieście masę makową i piecz kolejną godzinę.

Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadź na nim polewę czekoladową i posyp płatkami migdałów. Kiedy czekolada zastygnie, ciasto jest gotowe do zjedzenia.

Tak powstaje makowiec bez zawijania. Inną wersję tego ciasta znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają