Makowiec świąteczny bez zawijania. Najprostszy sposób na kultowe wigilijne ciasto

Jakie ciasto w tym roku przygotujesz na Święta? Po tych wszystkich wigilijnych potrawach przydałoby się zjeść coś naprawdę pysznego na deser. Dobrze się składa, że to czytasz. Mamy coś w sam raz na tę okazję. Zobacz przepis na świąteczny makowiec bez zawijania i będziesz już wiedziała, na jakie ciasto postawić w te Święta.

ObrazekMakowiec bez zawijania - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Mała Cukierenka

Sernik, murzynek, piernik, a może właśnie makowiec? Wszystkie te popularne ciasta dobrze sprawdzają się na Boże Narodzenie, dlatego rozumiemy, jak ciężkim zadaniem jest wybranie tylko jednego.

Dlatego mamy dla ciebie doskonałą propozycję. W tym artykule poznasz bardzo prosty przepis na makowiec bez zawijania. Jego autorką jest pani Justyna z portalu shareinfo.pl. Jest tak bajecznie łatwy do zrobienia, że po pierwsze - będziesz miała już idealne ciacho dla świątecznych gości, a po drugie - spokojnie starczy ci czasu na zrobienie jeszcze jednego. Czy nie brzmi to wspaniale? Przeczytaj przepis, a sama stwierdzisz, że taki obrót spraw jest możliwy.

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; foto: Canva

Świąteczny makowiec bez zawijania

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kostki masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 70 g drobnego cukru

Mak:

  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • 500 g suchego maku
  • 2 białka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g suszonych moreli
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • 3 całe jajka
  • 140 g cukru
  • 100 g skórki z kandyzowanej pomarańczy
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

W misce połącz mąkę, jedno opakowanie cukru waniliowego, drobny cukier i proszek do pieczenia. Teraz dodaj pół kostki zimnego masła, żółtka oraz śmietanę. Wyrób masę na jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki.

W garnku umieść mak i zalej go trzema szklankami wrzątku. Gotuj około 7 minut, wystudź na sicie i przemiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; foto: Canva

Teraz orzechy włoskie, rodzynki i morele przesiekaj i dodaj do maku. Do tej samej miski zetrzyj obrane jabłka, dodaj kaszę mannę, olejek migdałowy, startą skórkę pomarańczy i rozpuszczoną i przestygniętą drugą połówkę kostki masła. Wszystko wymieszaj.

Cukier wsyp do oddzielnej miski. Rozbij też do niej jajka i dodatkowe białka. Utrzyj na puszystą masę i dodaj do miski z makiem i resztą składników. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Teraz wyjmij z lodówki ciasto i cienko je rozwałkuj. Przełóż je na blachę, ponakłuwaj i piecz 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie rozprowadź na cieście masę makową i piecz kolejną godzinę.

Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadź na nim polewę czekoladową i posyp płatkami migdałów. Kiedy czekolada zastygnie, ciasto jest gotowe do zjedzenia.

Tak powstaje makowiec bez zawijania. Inną wersję tego ciasta znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀