Marmurkowe ciasto w paski z polewą czekoladową – wyborne i efektowne

Proste i pyszne ciasto marmurkowe w kolorowe paski. Delikatne, wilgotne i pyszne ciasto sprawdzi się idealnie, gdy masz ochotę na babkę, a nie masz do niej odpowiedniej formy. Długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie drugie śniadanie do pracy. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a dzięki nietypowym marmurkowym wzorom prezentuje się wyjątkowo.

Przepis na ciasto krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Proste ciasto do kawy i do szklanki mleka. To udoskonalony przepis na babkę marmurkową bez foremki. Jak przygotować pyszne ciasto dla całej rodziny? Zobacz nasz przepis!
Marmurkowe ciasto – składniki


250 g miękkiego masła
200 g cukru
7 jajek
150 g mąki tortowej
100 g mąki kukurydzianej
2 łyki ciemnego kakao
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki 30%
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
150 ml śmietanki 30%
Wykonanie krok po kroku:


W misce umieść miękkie masło i utrzyj je razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do niej stopniowo żółtka, cały czas ubijając na średnich obrotach.
Następnie stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą oraz pszenną. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i delikatne. Przygotowaną masę podziel na dwie miski. Do jednej dodaj ciemne kakao i wymieszaj.



Marmurkowe ciasto – Pyszności
Ciemną masę (część) rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem i wyrównaj nożem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Następnie dołóż część jasnej masy i piecz przez kolejne 10 minut. Rób tak cały czas, dokładając na zmianę ciemną i jasną masę. Każdą z nich piecz przez 10 minut. Na koniec wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut ze wszystkimi warstwami.


Upieczone ciasto przełóż na blat. Odetnij brzegi (cienko) i pokrój ciasto na paski. Posmaruj je roztopioną czekoladą i przyłóż kolejny pasek. Następnie dodaj kolejną warstwę, kolejny pasek i połóż „ściankę”. Najlepiej jest zerknąć na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy co i jak trzeba zrobić 🙂

Marmurkowe ciasto – Pyszności


Przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotuj polewę: masło i połamaną czekoladę zalej podgrzaną śmietanką i rozpuść. Polej nią schłodzone ciasto.
Ciasto jest gotowe!
Przygotowane ciasto pokrój na kawałki.
Komentarze