PrzepisCiasto z mandarynkami i galaretką

Ciasto z mandarynkami i galaretką

Ciasto z mandarynkami i galaretką to nasza najnowsza miłość. Po prostu nie sposób mu odmówić, o czym zresztą przekonasz się sama już za moment. Po prostu palce lizać!

Ciasto z mandarynkami i galaretką
Pyszności

02.04.2020 | aktual.: 16.08.2020 16:13

W przygotowaniu spodu tego pysznego deseru na zimno pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips. Średnica naszej formy ma 20 cm.

Składniki:

  1. 220 g herbatniki maślane
  2. 90 g masło roztopione
  3. 1 szt. galaretka brzoskwiniowa
  4. 350 ml wrzątek
  5. 6 szt. mandarynki
  6. 400 g gęsty jogurt naturalny
  7. 250 ml śmietanka 30%
  8. 50 g cukier puder
  9. 1 łyżeczka sok z cytryny
  10. 150 ml wrzątek
  11. 1 szt. galaretka krystaliczna
  12. 1 puszka mandarynki w syropie

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblednuj herbatniki wraz z roztopionym masłem. Z uzyskanej mieszanki zrób spód.

Obraz

2. Umieść mandarynki w formie do pieczenia, jak na zdjęciu poniżej. Po czym wstaw blaszkę na chwilę do lodówki.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj mieszankę ze śmietanki, cukru pudru i jogurtu naturalnego.

Obraz

4. Nie zapomnij dodać również soku z cytryny i galaretki krystalicznej. Mieszankę przelej do formy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Obraz

5. Na wierzchu stwórz różyczkę z mandarynek w syropie. Zalej całość gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Ostatni raz wstaw formę do lodówki, by galaretka mogła stężeć.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie