WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Te zielone cudeńka to prawdziwa bomba witaminowa. Do tego przyjemnie chrupią i mają orzechowy posmak

Jeszcze nie tak dawno temu ta ciekawa, zielona roślinka służyła kucharzom wyłącznie do ozdoby ich potraw. Dzisiaj wiemy już, że pędy groszku to coś więcej, niż tylko garnish. To skondensowane w drobnej postaci zdrowie: witaminy, minerały i coś jeszcze.

Pędy groszku - dlaczego warto je jeść?Pędy groszku - dlaczego warto je jeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ninelutsk

Pędy groszku to połączenie ciekawego smaku i wartości odżywczych. W przeciwieństwie do niektórych kiełków dostępnych na rynku pędy groszku charakteryzują się przyjemną soczystością, dlatego wielu kucharzy zdecydowało się stworzyć z nich coś więcej, niż tylko ozdobę serwowanych potraw. I dobrze, bo kiełki te doskonale wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. A co dokładnie im zawdzięczamy? Już wszystko wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy sernik stał się hitem w moim domu. Zrobisz go na bazie kultowych owoców

Pędy groszku — charakterystyka

Wyrośnięte z nasion groszku charakterystyczne pędy ozdobione "wąsami" to doskonałe źródło podstawowych witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo witaminy C, a także B, K i A. Nie brakuje w nich również magnezu, żelaza, potasu i wapnia. Warto zauważyć, że te właściwości łączą się z niską kalorycznością, bo pędy groszku to zaledwie 93 kcal na 100 gramów produktu.

Pędy groszku, które charakteryzuje także niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość białka, to także dostarczenie organizmowi błonnika (dzięki któremu pędy stają się dobrym dodatkiem do diety odchudzającej) i przeciwutleniaczy. Antyoksydanty z pędów groszku (karotenoidy i flawonoidy) hamują procesy starzenia się skóry, działają przeciwzapalnie, a nawet wspierają profilaktykę nowotworową.

Pędy groszku wykazują działanie antyoksydacyjne
Pędy groszku wykazują działanie antyoksydacyjne © Pexels | cottonbro studio

Pędy groszku — do czego je wykorzystać?

Aktualnie pędy groszku są produktem łatwo dostępnym, często pojawiającym się nawet w zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach. Można je też spotkać w warzywniakach i sklepach z żywnością ekologiczną.

Pędy groszku są rewelacyjnym dodatkiem do różnych sałatek, wzbogacającym ich smak i wartości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość białka, pędy groszku są mocnym wsparciem w diecie wegetariańskiej. Można je dodawać do kanapek, są ciekawym składnikiem farszu do pierogów czy pasztetu. Oczywiście można je również jeść na surowo. Zamiast podjadać słone paluszki czy frytki podczas filmu, o wiele lepiej postawić właśnie na nie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser