Chuda i tania ryba z Bałtyku. Niesłusznie przegrywa z dorszem

O ile mieszkańcy Pomorza lubią co jakiś czas zjeść tę rybę, tak wielkomiejscy obywatele nawet nie patrzą w jej kierunku. A szkoda, bo ten gatunek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Warto więc zmienić swoje przyzwyczajenia i dać szansę tej wyjątkowej rybie.

Flądra - czy warto po nią sięgać?Flądra - czy warto po nią sięgać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | moonrise

Specjaliści nie mają żadnych wątpliwości, że ryby powinny stanowić ważny element jadłospisu każdego z nas. Wszystko wskazuje na to, że ta refleksja naukowców zaczęła do nas docierać, bo aż do 2022 roku (czyli okresu wszechobecnej inflacji) konsumpcja tych stworzeń wodnych w Polsce rosła. To dobre wieści, chociaż należy zauważyć, że nadal brakuje nam ładnych kilku kilogramów rocznie do osiągnięcia średniej europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Drugą sprawą jest spożycie konkretnych gatunków ryb. W Polsce największą popularnością cieszą się mintaj, śledź i makrela. Zaraz potem pojawiają się: dorsz, łosoś i pstrąg. O ile w tych konkretnych przykładach (i zakładając optymistycznie, że w przypadku łososia stawiamy na tego, który pływał dziko, a nie hodowlanego) brakuje niezdrowych gatunków takich jak panga czy tilapia, tak nadal brakuje w tym zestawieniu pewnej polskiej perełki, którą warto się zainteresować. Chodzi oczywiście o flądrę.

Flądra — perła Bałtyku

Ryby można podzielić na trzy kategorie: zalecane, dopuszczalne i warunkowo zakazane. Na pewno domyślasz się już, że flądra zajmuje ważne miejsce w grupie numer jeden. Dlaczego? Oczywiście ze względu na składniki odżywcze, które zawiera: białko (aż 16,5 g na 100 g produktu!), sód, fosfor, wapń, magnez oraz witaminy D i E. To jeszcze nie wszystko. Na szczególną uwagę zasługuje obecny we flądrze potas. Jest go tam aż 332 mg na 100 gramów produktu. To oznacza, że flądra jest cenniejszym źródłem tego ważnego pierwiastka, niż... pomidory!

Flądra to niewiele kalorii i dużo białka
Flądra to niewiele kalorii i dużo białka © Pexels | Geraud pfeiffer,

Flądra to też ryba niskokaloryczna. Jej 70 kcal/100 g może stanowić ważny element diety odchudzającej, zwłaszcza ze względu na jednoczesną obecność wartościowego białka. Warto pamiętać, że liczba kalorii w rybach zmienia się podczas ich obróbki termicznej. Najzdrowiej wypada gotowanie na parze, a najgorzej — smażenie. Rozsądnym kompromisem może być pieczenie, co serdecznie polecamy!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska