Chuda i tania ryba z Bałtyku. Niesłusznie przegrywa z dorszem

O ile mieszkańcy Pomorza lubią co jakiś czas zjeść tę rybę, tak wielkomiejscy obywatele nawet nie patrzą w jej kierunku. A szkoda, bo ten gatunek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Warto więc zmienić swoje przyzwyczajenia i dać szansę tej wyjątkowej rybie.

Flądra - czy warto po nią sięgać?Flądra - czy warto po nią sięgać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | moonrise

Specjaliści nie mają żadnych wątpliwości, że ryby powinny stanowić ważny element jadłospisu każdego z nas. Wszystko wskazuje na to, że ta refleksja naukowców zaczęła do nas docierać, bo aż do 2022 roku (czyli okresu wszechobecnej inflacji) konsumpcja tych stworzeń wodnych w Polsce rosła. To dobre wieści, chociaż należy zauważyć, że nadal brakuje nam ładnych kilku kilogramów rocznie do osiągnięcia średniej europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Drugą sprawą jest spożycie konkretnych gatunków ryb. W Polsce największą popularnością cieszą się mintaj, śledź i makrela. Zaraz potem pojawiają się: dorsz, łosoś i pstrąg. O ile w tych konkretnych przykładach (i zakładając optymistycznie, że w przypadku łososia stawiamy na tego, który pływał dziko, a nie hodowlanego) brakuje niezdrowych gatunków takich jak panga czy tilapia, tak nadal brakuje w tym zestawieniu pewnej polskiej perełki, którą warto się zainteresować. Chodzi oczywiście o flądrę.

Flądra — perła Bałtyku

Ryby można podzielić na trzy kategorie: zalecane, dopuszczalne i warunkowo zakazane. Na pewno domyślasz się już, że flądra zajmuje ważne miejsce w grupie numer jeden. Dlaczego? Oczywiście ze względu na składniki odżywcze, które zawiera: białko (aż 16,5 g na 100 g produktu!), sód, fosfor, wapń, magnez oraz witaminy D i E. To jeszcze nie wszystko. Na szczególną uwagę zasługuje obecny we flądrze potas. Jest go tam aż 332 mg na 100 gramów produktu. To oznacza, że flądra jest cenniejszym źródłem tego ważnego pierwiastka, niż... pomidory!

Flądra to niewiele kalorii i dużo białka
Flądra to niewiele kalorii i dużo białka © Pexels | Geraud pfeiffer,

Flądra to też ryba niskokaloryczna. Jej 70 kcal/100 g może stanowić ważny element diety odchudzającej, zwłaszcza ze względu na jednoczesną obecność wartościowego białka. Warto pamiętać, że liczba kalorii w rybach zmienia się podczas ich obróbki termicznej. Najzdrowiej wypada gotowanie na parze, a najgorzej — smażenie. Rozsądnym kompromisem może być pieczenie, co serdecznie polecamy!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟