PoradyChuda i tania ryba z Bałtyku. Niesłusznie przegrywa z dorszem

Chuda i tania ryba z Bałtyku. Niesłusznie przegrywa z dorszem

Flądra - czy warto po nią sięgać?
Flądra - czy warto po nią sięgać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | moonrise
23.04.2024 12:09, aktualizacja: 23.04.2024 14:29

O ile mieszkańcy Pomorza lubią co jakiś czas zjeść tę rybę, tak wielkomiejscy obywatele nawet nie patrzą w jej kierunku. A szkoda, bo ten gatunek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Warto więc zmienić swoje przyzwyczajenia i dać szansę tej wyjątkowej rybie.

Specjaliści nie mają żadnych wątpliwości, że ryby powinny stanowić ważny element jadłospisu każdego z nas. Wszystko wskazuje na to, że ta refleksja naukowców zaczęła do nas docierać, bo aż do 2022 roku (czyli okresu wszechobecnej inflacji) konsumpcja tych stworzeń wodnych w Polsce rosła. To dobre wieści, chociaż należy zauważyć, że nadal brakuje nam ładnych kilku kilogramów rocznie do osiągnięcia średniej europejskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drugą sprawą jest spożycie konkretnych gatunków ryb. W Polsce największą popularnością cieszą się mintaj, śledź i makrela. Zaraz potem pojawiają się: dorsz, łosoś i pstrąg. O ile w tych konkretnych przykładach (i zakładając optymistycznie, że w przypadku łososia stawiamy na tego, który pływał dziko, a nie hodowlanego) brakuje niezdrowych gatunków takich jak panga czy tilapia, tak nadal brakuje w tym zestawieniu pewnej polskiej perełki, którą warto się zainteresować. Chodzi oczywiście o flądrę.

Flądra — perła Bałtyku

Ryby można podzielić na trzy kategorie: zalecane, dopuszczalne i warunkowo zakazane. Na pewno domyślasz się już, że flądra zajmuje ważne miejsce w grupie numer jeden. Dlaczego? Oczywiście ze względu na składniki odżywcze, które zawiera: białko (aż 16,5 g na 100 g produktu!), sód, fosfor, wapń, magnez oraz witaminy D i E. To jeszcze nie wszystko. Na szczególną uwagę zasługuje obecny we flądrze potas. Jest go tam aż 332 mg na 100 gramów produktu. To oznacza, że flądra jest cenniejszym źródłem tego ważnego pierwiastka, niż... pomidory!

Flądra to niewiele kalorii i dużo białka
Flądra to niewiele kalorii i dużo białka© Pexels | Geraud pfeiffer,

Flądra to też ryba niskokaloryczna. Jej 70 kcal/100 g może stanowić ważny element diety odchudzającej, zwłaszcza ze względu na jednoczesną obecność wartościowego białka. Warto pamiętać, że liczba kalorii w rybach zmienia się podczas ich obróbki termicznej. Najzdrowiej wypada gotowanie na parze, a najgorzej — smażenie. Rozsądnym kompromisem może być pieczenie, co serdecznie polecamy!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także