PrzepisMiękkie i wilgotne ciasto w paski. Nie ma lepszego deseru do kawy

Miękkie i wilgotne ciasto w paski. Nie ma lepszego deseru do kawy

Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta
12.02.2023 08:41, aktualizacja: 08.03.2024 10:06

Chyba każdy zna ciasto zebra. Dwukolorowa puszysta babka, która dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser na każdą kieszeń. A co powiecie na zebrę w nowej wersji? Zebra sezamowo-czekoladowa skradnie serce każdego łasucha. Jest wilgotna, aromatyczna i słodka. Po prostu idealna.

Chyba nie trzeba nikomu wyjaśniać, skąd wzięła się nazwa tego wypieku. Wystarczy przekroić ciasto, a naszym oczom ukażą się charakterystyczne paski. Identyczne jak u zebry. Jak osiągnąć taki efekt? To proste. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis.

Zebra sezamowo-czekoladowa wyróżnia się na tle podobnych wypieków nie tylko wyjątkowym smakiem.  W tym cieście nie ma jajek, masła ani krowiego mleka. Zaskoczeni? Mimo braku tych wydawałoby się podstawowych produktów, zebra wychodzi doskonała. Przekonajcie się sami.

To ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. Połączenie czekolady z sezamem to niebo w gębie.– pisze Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków”.

Polecamy również przepis na wafle przekładane kremem kakaowym.

Zebra sezamowo-czekoladowa – przepis krok po kroku

Warstwa sezamowa:

          
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 130 g drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego

Warstwa czekoladowa:

         
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki aquafaby
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki masy sezamowej, a w drugiej składniki masy czekoladowej. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na środku nałożyć dwie łyżki masy jasnej, a na nią dwie łyżki masy ciemnej. Następnie znów dwie łyżki masy jasnej, potem znów ciemniej. I tak dalej, aż skończą się obie masy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 35 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Potem wystudzić.

W międzyczasie zrobić polewę czekoladową. Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i włożyć gorzką czekoladę połamaną w kostkę. Postawić na małym ogniu. Cały czas mieszać do momentu, aż czekolada rozpuści się, połączy z mlekiem i nieco zgęstnieje. Gotową polewą pokryć całe ciasto. Wierzch posypać lekko podprażonymi nasionami jasnego sezamu.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Pyszności - Fot. materiały prasowe
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasto piramidka z kiwi. Szybki deser bez pieczenia, jajek i mąki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także