Miękkie i wilgotne ciasto w paski. Nie ma lepszego deseru do kawy
Chyba każdy zna ciasto zebra. Dwukolorowa puszysta babka, która dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser na każdą kieszeń. A co powiecie na zebrę w nowej wersji? Zebra sezamowo-czekoladowa skradnie serce każdego łasucha. Jest wilgotna, aromatyczna i słodka. Po prostu idealna.
12.02.2023 | aktual.: 08.03.2024 10:06
Chyba nie trzeba nikomu wyjaśniać, skąd wzięła się nazwa tego wypieku. Wystarczy przekroić ciasto, a naszym oczom ukażą się charakterystyczne paski. Identyczne jak u zebry. Jak osiągnąć taki efekt? To proste. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis.
Zebra sezamowo-czekoladowa wyróżnia się na tle podobnych wypieków nie tylko wyjątkowym smakiem. W tym cieście nie ma jajek, masła ani krowiego mleka. Zaskoczeni? Mimo braku tych wydawałoby się podstawowych produktów, zebra wychodzi doskonała. Przekonajcie się sami.
Polecamy również przepis na wafle przekładane kremem kakaowym.
Zebra sezamowo-czekoladowa – przepis krok po kroku
Warstwa sezamowa:
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 130 g drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki aquafaby
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego
Warstwa czekoladowa:
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 3 łyżki kakao
- 130 g drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki aquafaby
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
- 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki masy sezamowej, a w drugiej składniki masy czekoladowej. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na środku nałożyć dwie łyżki masy jasnej, a na nią dwie łyżki masy ciemnej. Następnie znów dwie łyżki masy jasnej, potem znów ciemniej. I tak dalej, aż skończą się obie masy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 35 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Potem wystudzić.
W międzyczasie zrobić polewę czekoladową. Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i włożyć gorzką czekoladę połamaną w kostkę. Postawić na małym ogniu. Cały czas mieszać do momentu, aż czekolada rozpuści się, połączy z mlekiem i nieco zgęstnieje. Gotową polewą pokryć całe ciasto. Wierzch posypać lekko podprażonymi nasionami jasnego sezamu.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasto piramidka z kiwi. Szybki deser bez pieczenia, jajek i mąki.