Miękkie i wilgotne ciasto w paski. Nie ma lepszego deseru do kawy

Chyba każdy zna ciasto zebra. Dwukolorowa puszysta babka, która dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser na każdą kieszeń. A co powiecie na zebrę w nowej wersji? Zebra sezamowo-czekoladowa skradnie serce każdego łasucha. Jest wilgotna, aromatyczna i słodka. Po prostu idealna.

ObrazekPyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta

Chyba nie trzeba nikomu wyjaśniać, skąd wzięła się nazwa tego wypieku. Wystarczy przekroić ciasto, a naszym oczom ukażą się charakterystyczne paski. Identyczne jak u zebry. Jak osiągnąć taki efekt? To proste. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis.

Zebra sezamowo-czekoladowa wyróżnia się na tle podobnych wypieków nie tylko wyjątkowym smakiem.  W tym cieście nie ma jajek, masła ani krowiego mleka. Zaskoczeni? Mimo braku tych wydawałoby się podstawowych produktów, zebra wychodzi doskonała. Przekonajcie się sami.

To ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. Połączenie czekolady z sezamem to niebo w gębie.– pisze Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków”.

Polecamy również przepis na wafle przekładane kremem kakaowym.

Zebra sezamowo-czekoladowa – przepis krok po kroku

Warstwa sezamowa:

          
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 130 g drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki aquafaby
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego

Warstwa czekoladowa:

         
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki aquafaby
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki masy sezamowej, a w drugiej składniki masy czekoladowej. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na środku nałożyć dwie łyżki masy jasnej, a na nią dwie łyżki masy ciemnej. Następnie znów dwie łyżki masy jasnej, potem znów ciemniej. I tak dalej, aż skończą się obie masy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 35 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Potem wystudzić.

W międzyczasie zrobić polewę czekoladową. Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i włożyć gorzką czekoladę połamaną w kostkę. Postawić na małym ogniu. Cały czas mieszać do momentu, aż czekolada rozpuści się, połączy z mlekiem i nieco zgęstnieje. Gotową polewą pokryć całe ciasto. Wierzch posypać lekko podprażonymi nasionami jasnego sezamu.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Obrazek
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na ciasto piramidka z kiwi. Szybki deser bez pieczenia, jajek i mąki.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser