Babeczki bez pieczenia z biszkoptów z genialnym kremem i kolorową polewą
Pomysłów na genialne słodkości nigdy za wiele. Tym razem przychodzimy z pomysłem na fenomenalne babeczki bez pieczenia z biszkoptów. Cała instrukcja krok po kroku już na Ciebie czeka!
10.03.2022 | aktual.: 14.03.2024 13:37
Babeczki bez pieczenia - sprawdzony przepis
Doskonale wiemy, że wiele osób rezygnuje z przygotowania domowych deserów, kierując się mylnymi stereotypami: to skomplikowana procedura, łatwo coś zepsuć, albo po prostu przygotowanie czegoś słodkiego wymaga sporo czasu. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment.
Nasze dzisiejsze babeczki nie wymagają pieczenia. Co więcej, do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Czas przygotowanie też jest mega krótki, a efekt końcowy powala na kolana. Chyba nie musimy nic więcej dodawać, aby zachęcić Cię do wypróbowania naszego najnowszego przepisu.
Składniki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 3/4 szklanki mleka
- 300 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2-3 krople czerwonego barwnika spożywczego
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie biszkoptów
Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynamy od przygotowania biszkoptów.
Na początek przygotuj miseczki, w których zrobimy nasze desery bez pieczenia. Wyłóż je folią spożywczą, dzięki której w szybki prosty i sposób wyjmiesz słodkości z foremki. Następnie przetnij w poziomie biszkopty na pół, po czym zanurz każdy element w miseczce z mlekiem.
Dzięki temu zabiegowi bez problemu będziesz mogła złożyć biszkopty na pół, tworząc idealny kształt babeczek. Tak przygotowane biszkopty ułóż w foremkach wyłożonych folią spożywczą.
Krem na bazie mascarpone
Teraz przygotuj krem do naszego deseru.
I możesz zrobić to na dwa sposoby. Jeśli zależy Ci na czasie i nie masz w domu śmietanki, przy pomocy robota kuchennego połącz schłodzony serek mascarpone z przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Oczywiście, jeśli masz w domu śmietankę 30% możesz dodać ją do kremu, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej puszysty i kremowy.
Złożenie babeczek
Wracamy do pracy nad foremką z biszkoptami.
Przy pomocy zwykłej łyżki lub rękawa cukierniczego przenieść wcześniej przygotowany krem do foremek.
Na koniec złóż wystające końcówki biszkoptów do środka, po czym zwiń również kawałki folii spożywczej. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
W międzyczasie przygotuj różową polewę. W tym celu rozpuść białą czekoladę i połącz ją następnie z czerwonym barwnikiem spożywczym. Pamiętaj, zachowaj szczególną ostrożność, ponieważ wystarczy naprawdę 2-3 kropelki, aby uzyskać zadawalające efekty.
Po 30 minutach wyjmij deserki z foremki, po czym na wierzchu rozprowadź domowej roboty polewę. Nie zapomnij również o świeżych owocach, które będą stanowić ciekawą i przede wszystkim smaczną dekorację naszych słodkości.
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak niewiele trzeba, aby jeszcze dziś przygotować genialny deser dla całej rodziny. Takim słodkościom z pewnością nikt nie będzie w stanie odmówić!