NewsyPilny apel do klientów. Masz w domu taką mąkę? Natychmiast wyrzuć lub odnieś do sklepu

Pilny apel do klientów. Masz w domu taką mąkę? Natychmiast wyrzuć lub odnieś do sklepu

GIS ostrzega przed mąką migdałową. Zawiera szkodliwe substancje.
GIS ostrzega przed mąką migdałową. Zawiera szkodliwe substancje.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nataliia Yudina
23.04.2024 13:33, aktualizacja: 24.04.2024 11:29

Masz w domu mąkę migdałową? Zanim ją otworzysz, sprawdź numer partii. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie mąki migdałowej. Badania wykazały, że znajdują się w niej grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które są szkodliwe dla zdrowia.

Mąka migdałowa to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Stanowi doskonały zamiennik dla klasycznej mąki. Wyróżnia się wysoką zawartością białka i zdrowych tłuszczów. Jeszcze do niedawna można było kupić ją wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie znajduje się w większości sklepów i marketów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w domu taką mąkę? GIS prosi o zwrot produktu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie mąki migdałowej wyprodukowanej przez firmę RADZIOWI Sp.z.o.o. "W badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej. Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka" - czytamy na oficjalnej stronie GIS-u.

Ostrzeżenie GIS-u dotyczy mąki migdałowej marki FIVIO, o gramaturze wynoszącej 250 g i numerze serii:

  • 2P13.03/2,
  • 2P14.03/1,
  • 2P15.03/1,
  • 2P20.03/1,
  • 2P21.03/1,
  • 2P21.03/1,
  • 2P23.03/1,
  • 2P27.03/1,
  • 2P28.03/2,
  • 2P29.03/1,
  • 2P29.03/2,
  • 2P29.03/2,
  • 2P02.04/1,
  • 2P03.04/1.

Badania wykazały, że w wymienionej mące znajdują się grzyby z rodziny Aspergillus. To niebezpieczne grzyby, które mogą wywołać zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym. W skrajnych przypadkach prowadzą do powstania ropni w mózgu. Spożycie produktów zakażonych Aspergillusem niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jeśli masz w domu taką mąkę, wyrzuć ją jak najszybciej.

Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi postępowanie

"Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Dodano też, że wszczęto postępowanie wyjaśniające w sprawie skażonej partii produktów.

Ostrzeżenie GIS
Ostrzeżenie GIS© Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także