Pilny apel do klientów. Masz w domu taką mąkę? Natychmiast wyrzuć lub odnieś do sklepu

Masz w domu mąkę migdałową? Zanim ją otworzysz, sprawdź numer partii. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie mąki migdałowej. Badania wykazały, że znajdują się w niej grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które są szkodliwe dla zdrowia.

GIS ostrzega przed mąką migdałową. Zawiera szkodliwe substancje.GIS ostrzega przed mąką migdałową. Zawiera szkodliwe substancje.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nataliia Yudina

Mąka migdałowa to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Stanowi doskonały zamiennik dla klasycznej mąki. Wyróżnia się wysoką zawartością białka i zdrowych tłuszczów. Jeszcze do niedawna można było kupić ją wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie znajduje się w większości sklepów i marketów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Masz w domu taką mąkę? GIS prosi o zwrot produktu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie mąki migdałowej wyprodukowanej przez firmę RADZIOWI Sp.z.o.o. "W badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej. Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka" - czytamy na oficjalnej stronie GIS-u.

Ostrzeżenie GIS-u dotyczy mąki migdałowej marki FIVIO, o gramaturze wynoszącej 250 g i numerze serii:

  • 2P13.03/2,
  • 2P14.03/1,
  • 2P15.03/1,
  • 2P20.03/1,
  • 2P21.03/1,
  • 2P21.03/1,
  • 2P23.03/1,
  • 2P27.03/1,
  • 2P28.03/2,
  • 2P29.03/1,
  • 2P29.03/2,
  • 2P29.03/2,
  • 2P02.04/1,
  • 2P03.04/1.

Badania wykazały, że w wymienionej mące znajdują się grzyby z rodziny Aspergillus. To niebezpieczne grzyby, które mogą wywołać zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym. W skrajnych przypadkach prowadzą do powstania ropni w mózgu. Spożycie produktów zakażonych Aspergillusem niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jeśli masz w domu taką mąkę, wyrzuć ją jak najszybciej.

Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi postępowanie

"Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Dodano też, że wszczęto postępowanie wyjaśniające w sprawie skażonej partii produktów.

Ostrzeżenie GIS
Ostrzeżenie GIS © Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"