Szef kuchni zdradził, co poda gwiazdom po rozdaniu Oscarów. Przepych? Mało powiedziane
Laureatów Oscarów poznamy w nocy z niedzieli na poniedziałek, z 10 na 11 marca. Po uroczystej gali światowa śmietanka zasiądzie do kolacji, na temat której krążą już legendy. Czym szef kuchni zaskoczy w tym roku? Co zjedzą gwiazdy na Balu Gubernatora, po rozdaniu Oscarów?
10.03.2024 | aktual.: 10.03.2024 15:54
To już 96. ceremonia wręczenia Oscarów. To nie tylko wielkie święto filmu, zmysły rozbudza też anturaż wydarzenia: od tego, kto poprowadzi galę, poprzez kreacje, które rokrocznie podbijają serca znawców, skończywszy na ekskluzywnych daniach, którymi raczyć się będą goście podczas uroczystej kolacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oscary 2024. Menu szefa kuchni Wolfganga Pucka
Gdy zostaną już wręczone Nagrody Akademii Filmowej, laureaci, przegrani i inne gwiazdy skierują się do sali balowej na szczycie teatru Dolby. Bal Gubernatorów to wyjątkowa kolacja w Hollywood. Od 30 lat menu na tę okazję opracowuje szef kuchni Wolfgang Puck. Intensywne przygotowania nad recepturami potraw trwają tygodniami i z pewnością będą kulinarnym zaskoczeniem dla wszystkich gości.
Austriacko-amerykański szef kuchni i osobowość kulinarna udostępnił publicznie swoje menu na Bal Gubernatorów 2024. Tegoroczna gala będzie też upamiętnieniem 30. rocznicy kolacji, a zadaniem Wolfganga Pucka będzie - jak zwykle - uhonorowanie zwycięzców i pocieszenie przegranych fachowo zaplanowanym posiłkiem.
Dań będzie mnóstwo, jednak co się stanie z jedzeniem, które zostanie? Czy szafran, jadalne złoto, trufle i cała reszta innych luksusowych składników, bądź co bądź nieosiągalnych dla większości, wyląduje w koszu? Szef Puck, w rozmowie z World News - WION wskazał, że rokrocznie to, co zostaje, jest pakowane i rozdawane potrzebującym. Ponadto dodał, że zespół doskonale wie, w jakiej ilości przygotować konkretne dania, by tego jedzenia zostało jak najmniej.
Zobacz także
Oscary i Bal Gubernatora 2024 - menu. Co zjedzą gwiazdy po rozdaniu statuetek?
Wolfgang Puck wespół z zespołem specjalistów przygotuje kolację dla ponad 1500 osób. Trudno nie wspomnieć, jakim wyzwaniem jest sprostanie oczekiwaniom światowej śmietanki, słysząc zewsząd o nietypowych zachciankach gwiazd. Co zatem pojawi się na stole podczas Balu Gubernatora?
Szef kuchni udostępnił menu liczące kilkadziesiąt pozycji. Na kolacji pojawią się włoskie specjały, takie jak grzyby leśne i czarna kaczka, cacio e pepe, risotto truflowe i wegańska lasagne. Nie zabraknie również przekąsek. Goście raczyć się będą tostami z masłem miodowym, marmoladą z kopru włoskiego i bitą crème fraîche. Do ulubionych dań z poprzednich balów, które powrócą i w tym roku, należą makaron z truflami i serem, rożki rybne z frytkami, pizza z pieca opalanego drewnem i oczywiście czekoladowy deser w kształcie statuetek pokryty złotem.
Co jeszcze? Kanapeczki w kształcie statuetek z wędzonym łososiem i kawiorem, grillowany okoń z marynowanymi karczochami, fish and chips z sosem tatarskim, pieczeń wołowa z kremem chrzanowym, mnóstwo wariacji na temat ryżu, w tym słynny ryż z szafranem, szereg wykwintnych hummusów, dipów, dodatków i najlepszych alkoholi oraz 37 deserów: malinowo-migdałowa panna cotta, ciasto pistacjowe, sernik czekoladowo-waniliowy, makaroniki, ptysie i wiele innych.