Dietetyczka nie ma wątpliwości. Najlepszy wybór na śniadanie
Które płatki jeść na śniadanie? I czy można je spożywać codziennie? Dietetyczka odpowiedziała na oba te pytania i doradziła, w jakiej postaci najlepiej jest spożywać ten zdrowy produkt spożywczy. Teraz wszystko jest już jasne!
25.04.2024 13:58
Płatki na śniadanie to doskonały pomysł z kilku różnych względów. Po pierwsze: szybkość przygotowania, czyli coś, co z rana jest nam co najmniej bardzo potrzebne. Po drugie: energia. W dość prozaiczny sposób proste potrawy z płatkami w roli głównej stają się prawdziwą bombą energetyczną i dają nam kopa, który powinien wystarczyć na ładnych kilka godzin. I w końcu po trzecie: długotrwałe skutki zdrowotne. Te z kolei są naprawdę niezwykłe, ale warto zaznaczyć, że płatki — w zależności od swojego rodzaju — są nacechowane innymi właściwościami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Które płatki śniadaniowe jeść?
Decydując się na włączenie do rutyny jedzeniowej płatków, warto przyjrzeć im się nieco dokładniej. I nie chodzi tu wyłącznie o ich smak, ale również o to, jakimi prozdrowotnymi właściwościami są nacechowane. A w tej kwestii różnić pomiędzy rodzajami płatków jest sporo. Na które więc postawić? I czy może je spożywać codziennie? Na to pytanie odpowiedziała na łamach portalu kuchnia.fakt.pl psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska.
Nic nie stoi na przeszkodzie, ale warto serwować sobie każdego dnia inne, lub z przewagą owsianych i orkiszowych, a najrzadziej kukurydziane. Zmieniajmy też dodatki, bo płatki dobrze smakują też w wersji wytrawnej. Dobrze jest dodawać do nich kakao, bo to porcja magnezu na początek dnia. Pamiętajmy, by dodawać do nich jogurt, maślankę, czy serek – zawsze trzeba je łączyć z białkiem
Analiza płatków
Wspomniane przez dietetyczkę płatki owsiane uchodzą za jedne z najzdrowszych na świecie. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, doskonale oddziałują na jelita, a ponadto zawierają dużo błonnika i białka. Te same elementy zawierają płatki orkiszowe, które dodatkowo wspierają kondycję skóry i paznokci; są też pełne żelaza, wapnia i zdrowych tłuszczy roślinnych.
Tak, jak wspomniała dietetyczka, płatki kukurydziane prezentują się na tle owsianych czy orkiszowych znacznie gorzej. Charakteryzują się też wysokim indeksem glikemicznym. To również do nich często dodaje się cukier i słodziki: warto poświęcić chwilę na przeczytanie ich składu!