Szybkie, wilgotne ciasto czekoladowe z polewą. Jak zrobić w blenderze?
Dziś pokażemy Ci, jak w mgnieniu oka przygotować genialne szybkie ciasto czekoladowe z polewą. Wystarczy, że masz kuchenny blender.
04.01.2022 | aktual.: 23.01.2022 09:40
Szybkie ciasto czekoladowe z blendera. Jak zrobić?
Chociaż mogłoby się wydawać, że pieczenie jest czasochłonne i skomplikowane, to tym przepisem chcemy Ci udowodnić, że jest inaczej. Z przygotowaniem przepisu na szybkie ciasto czekoladowe z blendera poradzi sobie nawet największy amator.
Dzięki temu, że wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu, to nie dość, że oszczędzamy sporo czasu, to i mniej zmywania pozostaje po naszym pieczeniu!
Wszystkie składniki do przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego z polewą czekoladową masz w swoim domu. Podstawowe składniki zamienią się w pyszny wypiek. Idealny przepis, gdy w drodze są niezapowiedziani goście!
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z polewą poniżej. Jak je zrobić? Jakie składniki potrzebujesz? Sprawdź.
Mieszankę na czekoladowe ciasto przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Szybkie ciasto czekoladowe z blendera – przepis
- 150 ml mleka
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa do ciasta czekoladowego – składniki
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?
Aby przygotować szybkie ciasto czekoladowe z polewą, wystarczy nam blender próżniowy, w którym przygotujesz idealną mieszankę na ciasto w mgnieniu oka.
Składniki na szybkie ciasto czekoladowe. Umieć w urządzeniu: jajko, mleko, roztopione i ostudzone masło, drobny cukier, przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Pamiętaj o przesianiu mąki. Dzięki temu do ciasta dostaje się więcej powietrza i w rezultacie jest puszyste i pyszne.
I to wszystko! Mieszanka na ciasto czekoladowe jest już gotowa, teraz wystarczy ją upiec.
Szybkie ciasto czekoladowe – czas pieczenia
Nasze szybkie ciasto czekoladowe z blendera upieczemy w formie o średnicy 19 cm.
Brzegi formy razem ze spodem wysmaruj miękkim masłem lub margaryną. Możesz również wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wybierz opcję, która będzie dla Ciebie najwygodniejsza.
Czekoladową mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Zrób to silikonową łopatką, jeśli ją masz. Dzięki temu z łatwością przełożysz masę do formy, bez zostawiania ciasta na brzegach miski.
Szybkie ciasto czekoladowe – czas pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przygotowania wypieku użyj programu "góra-dół".
Przygotowanie polewy i podanie ciasta czekoladowego
Kiedy ciasto czekoladowe będzie w piekarniku, w międzyczasie przygotuj szybką polewę czekoladową.
Jak zrobić polewę czekoladową? W tym celu połącz ze sobą cukier puder, mleko oraz kakao. Składniki wymieszaj przy pomocy kuchennej trzepaczki. I to wszystko! Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealną polewę na bazie kakao.
Umieść upieczone ciasto na stojaku kuchennym, dzięki czemu bez problemu i w szybki sposób rozprowadzisz wcześniej przygotowaną polewę czekoladową na wypieku. Gwarantujemy, że będzie to "bułka z masłem"!
Gotowe ciasto możesz podawać od razu. Oczywiście możesz udekorować je dodatkowo świeżymi owocami lub kolorową posypką. Niezależnie jakie rozwiązanie wybierzesz, deser na pewno okaże się strzałem w 10!