PrzepisCiasto bez pieczenia zrobisz w kartonie po mleku. Jest banalnie proste i efektowne

Ciasto bez pieczenia zrobisz w kartonie po mleku. Jest banalnie proste i efektowne

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook; konto: Cookrate - Polska
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook; konto: Cookrate - Polska
23.12.2022 16:52

Karton po mleku jako forma na ciasto bez pieczenia? Tego jeszcze nie grali. A jednak, ten pomysł to nie tylko pójście w duchu zasady ,,zero waste", ale również pyszny deser, którym zaskoczysz rodzinę.

Internet z całą pewnością robi sporo dobrego w kwestii oszczędzania i ekologii. Ten nieograniczony dostęp do informacji czasem kieruje nas w stronę przepisów i patentów, o których nigdy byśmy nie pomyśleli. Jednym z nich jest innowacyjny sposób na przyrządzenie ciasta bez pieczenia. Zamiast formy używa się do niego... kartonu po mleku.

Jeśli więc taki posiadasz - a coś czujemy, że tak jest - to nie wyrzucaj go, gdy skończysz już pić mleko. Wykorzystaj go ponownie, a wdzięczna będzie ci nie tylko przyroda, ale również cała rodzina. Czemu? Bo poczęstujesz ich naprawdę pysznym smakołykiem, którego przepis pochodzi z ambitnej strony na Facebooku Cookrate - Polska. Oto on.

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook; konto: Cookrate - Polska
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook; konto: Cookrate - Polska

Ciasto bez pieczenia z kartonu po mleku

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 150 g truskawek
  • 1 litr mleka
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 g skórki z cytryny
  • 300 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 30 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Karton po mleku połóż poziomo. Następnie wytnij górną ściankę. W ten sposób otrzymasz idealną foremkę na ciasto. Herbatniki wyłóż na dnie i bokach kartonu.

Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook; konto: Cookrate - Polska
Ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: Facebook; konto: Cookrate - Polska

Mleko wlej do garnka. Dodaj do niego mąkę, skrobię kukurydzianą, startą skórkę cytryny, jajko i esencję waniliową. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa uzyska konsystencję śmietanki, dodaj jeszcze cukier puder. Mieszaj do połączenia składników i pozbycia się grudek.

Połowę przygotowanej masy wlej do kartonu po mleku wyłożonego herbatnikami. Następnie na niej ułóż truskawki. Teraz możesz wlać resztę masy. Na wierzch delikatnie ułóż herbatniki.

Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij je, oblej stopioną czekoladą i udekoruj płatkami migdałów. Po kolejnych 30 minutach w lodówce ciasto jest już gotowe. Smacznego!

A jeśli szukasz innych słodkich inspiracji, zajrzyj do tego filmu z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także