Siostra Anastazja pochwaliła się jak robi migdałowiec bez pieczenia. To jest tak proste, że aż trudno uwierzyć

Ciasto, które nie wymaga od nas pieczenia to idealne rozwiązanie na szybki i prosty deser. Migdałowiec siostry Anastazji sprawdzi się doskonale. W przepisie spód składa się z herbatników, a krem jest na bazie pysznego waniliowego budyniu. Zaczynajmy!

Siostra Anastazja zawsze zaskakuje nas swoimi przepisami i podsyła nam cenne wskazówki, które możemy wykorzystać wykonując różnego rodzaju potrawy i ciasta w swojej kuchni. Tym razem postanowiła zamienić krakersy na herbatniki. Dzięki tej zamianie będziemy mogli z łatwością pokroić ciasto i umieścić je na talerzu.

Przepis na Migdałowiec siostry Anastazji

migdałowiec

Ciasto z migdałami- Pyszności; Foto: Canva

Składniki na migdałowiec: 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki herbatników
  • 1 opakowanie herbatników
  • 400 g masy krówkowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g płatków migdałowych

Masa do ciasta- Pyszności; Foto: Pyszności

Sposób przygotowania migdałowca:

Przygotowujemy wszystkie składniki. Otwieramy mleko z puszki, umieszczamy je w garnku i gotujemy przez około 3 godziny. Następnie dokładnie studzimy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy płatki migdałów. Czekamy aż lekko się przyrumienią. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy cały budyń, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W mieszance umieszczamy również jajko. Całość dokładnie miksujemy blenderem lub ręcznie. Natomiast resztę mleka gotujemy wraz z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniem. Pamiętajmy o tym by wszystko dokładnie mieszać i nie przestawać. Unikniemy wtedy powstania grudek. Następnie wszystko studzimy.

W wysokim naczyniu umieszczamy 1/3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Przygotowaną żelatynę odstawiamy na bok. Zabieramy się za ubijanie śmietany. Możemy dodać do niej odrobinę cukru a następnie łączymy śmietanę z wystudzoną żelatyną.

Zabieramy się za przekładanie ciasta. Blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć 1 warstwę herbatników. Następnie układamy masę budyniową. Ważne by była schłodzona. Kolejna warstwa to herbatniki, a potem karmel z mleka, które wcześniej schłodziliśmy. Umieszczamy 3 warstwę herbatników i uprażone wcześniej płatki migdałów. Ciasto gotowe. Najlepiej schłodzić je przed podaniem. Smacznego!

Jeśli lubisz piec, mamy przepis na ciasto górą lodową: 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×