Rodzina nie chce już jeść mizerii. Do obiadu podaję chrupiącą surówkę z cukinii
Smak tej surówki zachwyca za każdym razem. Delikatna cukinia w połączeniu ze zdecydowanym koperkiem i przyprawami pasuje zarówno do mielonych, jak i do schabowych. Sprawdzi się też do dań z serem. Jest lekka i odświeżająca, a niektórzy twierdzą, że jest lepsza nawet od mizerii.
29.04.2024 | aktual.: 29.04.2024 13:28
Po cukinię często sięgamy, zwłaszcza wiosną i latem. Jednak z reguły przygotowujemy z niej placki oraz zupy, w sezonie także grillujemy. Za rzadko jemy ją po prostu na surowo, a wtedy nic nie traci ze swoich cennych właściwości, a ma ich sporo. W takiej formie też pysznie smakuje i warto się do niej przekonać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna przeciwwaga
Cukinia jest warzywem z rodziny dyniowatych. Choć teraz jest bardzo popularna, to wcale nie zajadamy się nią od dawna. Przywędrowała do nas dopiero w latach 70. z Włoch, gdzie jest niezmiernie lubiana. Z kolei przepis na surówkę, którą proponuję, pochodzi z kuchni niemieckiej. Jest idealna do nieco cięższych dań obiadowych, na przykład smażonych. Sama jest lekka i aromatyczna, więc to doskonała przeciwwaga dla cięższych kąsków.
Cukinia i jej właściwości
Cukinię warto jeść, bo bogata w witaminę C, zawiera też karoten i witaminy z grupy B. To również źródło miedzi, manganu i kwasu foliowego oraz błonnika. Dodatkowo znajdziemy w niej luteinę, która chroni wzrok. Ma niewiele kalorii i jest lekkostrawna, co sprawia, że sprawdzi się na diecie. Ze względu na antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości cukinia znalazła się też na liście warzyw ważnych w profilaktyce raka.
Przepis na surówkę z cukinii
Składniki:
- ok. 500 g cukinii,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki gorczycy lub musztardy.
Sposób przygotowania:
- Połącz ocet jabłkowy z cukrem i oliwą (i musztardą jeśli jej używasz zamiast gorczycy).
- Koperek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w piórka.
- Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki (możesz użyć mandoliny).
- Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dopraw solą i gorczycą, całość wymieszaj.
- Następnie do cukinii dodaj cebulę, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przygotowany wcześniej sos.
- Ponownie wymieszaj wszystko, a następnie pojemnik szczelnie zamknij lub zakryj folią.
Surówka z cukinii jest najlepsza po schłodzeniu.