Strzelczyk pokazał, jak zrobić pieczone ziemniaczki w chrupiącej skorupce. Petarda!

Pieczone ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Chociaż przygotowanie wydaje się być prostą sprawą, to przepis Tomasza Strzelczyka udowadnia, że ziemniaki z piekarnika mogą być jeszcze smaczniejsze.

Pieczone ziemniaki - PysznościPieczone ziemniaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pieczone ziemniaki to pyszny dodatek do wielu mięs i dań głównych, jednak te przygotowane według przepisu Tomasza Strzelczyka śmiało mogą zagrać pierwszoplanową rolę. Są idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na widok takich ziemniaków aż cieknie ślinka. Chrupkość ziemniaczków tkwi w jednym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Pieczone ziemniaki Tomasza Strzelczyka

Pieczone ziemniaczki to nie tylko prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu, ale też prawdziwy przysmak. Swoją recepturą na idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ziemniaczki dzieli się Tomasz Strzelczyk, znany kucharz i influencer kulinarny.

Przepis na ziemniaki pieczone
Przepis na ziemniaki pieczone © Adobe Stock

Aby nadać im wyjątkową chrupkość, Tomasz Strzelczyk dorzuca do nich bułkę tartą. Po upieczeniu zamienia się ona w pyszną panierkę. Dodatek ziół prowansalskichczosnku podkręca smak i sprawia, że nie sposób się oprzeć ziemniaczanej przekąsce. Najlepiej wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia - szybciej będą gotowe. Są to ziemniaki typu B, takie jak Gala, Irga czy Irys.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • duża garść bułki tartej,
  • 50 ml oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.
  2. Przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
  3. Wsyp bułkę tartą, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj całość, aby dodatki równomiernie oblepiły ziemniaki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ćwiartki ziemniaków. Każdy z nich powinien leżeć osobno, aby się nie posklejały.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Po tym czasie ziemniaki są już gotowe do zjedzenia. Na sam widok głośniej burczy w brzuchu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sadzonych jajek czy też sałatek. Są chrupiące, rumiane i po prostu przepyszne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯