Strzelczyk pokazał, jak zrobić pieczone ziemniaczki w chrupiącej skorupce. Petarda!
Pieczone ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Chociaż przygotowanie wydaje się być prostą sprawą, to przepis Tomasza Strzelczyka udowadnia, że ziemniaki z piekarnika mogą być jeszcze smaczniejsze.
01.05.2024 09:35
Pieczone ziemniaki to pyszny dodatek do wielu mięs i dań głównych, jednak te przygotowane według przepisu Tomasza Strzelczyka śmiało mogą zagrać pierwszoplanową rolę. Są idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na widok takich ziemniaków aż cieknie ślinka. Chrupkość ziemniaczków tkwi w jednym składniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki Tomasza Strzelczyka
Pieczone ziemniaczki to nie tylko prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu, ale też prawdziwy przysmak. Swoją recepturą na idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ziemniaczki dzieli się Tomasz Strzelczyk, znany kucharz i influencer kulinarny.
Aby nadać im wyjątkową chrupkość, Tomasz Strzelczyk dorzuca do nich bułkę tartą. Po upieczeniu zamienia się ona w pyszną panierkę. Dodatek ziół prowansalskich i czosnku podkręca smak i sprawia, że nie sposób się oprzeć ziemniaczanej przekąsce. Najlepiej wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia - szybciej będą gotowe. Są to ziemniaki typu B, takie jak Gala, Irga czy Irys.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- duża garść bułki tartej,
- 50 ml oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.
- Przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
- Wsyp bułkę tartą, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj całość, aby dodatki równomiernie oblepiły ziemniaki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ćwiartki ziemniaków. Każdy z nich powinien leżeć osobno, aby się nie posklejały.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie ziemniaki są już gotowe do zjedzenia. Na sam widok głośniej burczy w brzuchu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, sadzonych jajek czy też sałatek. Są chrupiące, rumiane i po prostu przepyszne. Smacznego!