O tej sałatce na majówce będą mówić wszyscy. Z przepisu Tomasza Strzelczyka wychodzi doskonała
Czy jest coś gorszego, niż sałatka ziemniaczana, która przypomina puree? Jest na to sposób. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić perfekcyjną sałatkę ziemniaczaną. Wszyscy będą prosić cię o przepis.
14.04.2024 12:59
Młode ziemniaki, młoda kapusta, młoda marchewka, soczysta rzodkiewka - właśnie rozpoczął się sezon na warzywa. To właśnie teraz smakują najlepiej. Można przygotować z nich wiele pysznych potraw.
Zbliża się majówka, a wraz z nią sezon na grilla. W tym roku rozpoczął się wyjątkowo szybko ze względu na ciepłą i słoneczną pogodę. Nie samym mięsem człowiek żyje. Na stole musi pojawić się też sałatka. Sałatka ziemniaczana z przepisu Tomasza Strzelczyka podbije serca domowników. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka ziemniaczana z przepisu Tomasza Strzelczyka to hit imprezy
Sałatka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Podaje się ją jako dodatek do mięs z grilla lub jako przekąskę do piwa. To danie stało się popularne również w Polsce, a to wszystko dzięki Janowi Milikowskiemu, autorowi książki kucharskiej "Potrawy z kartofli" opublikowanej w 1842 roku.
Nie ma jednego, "właściwego" przepisu na sałatkę ziemniaczaną. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jednak bez wątpienia najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Najlepsze będą te typu A, znane też jako ziemniaki sałatkowe. A co z sosem? Można przygotować go na bazie majonezu, śmietany czy jogurtu.
Warto dodać cebulę, rzodkiewkę czy ogórki, które nadadzą sałatce lekkości i chrupkości. Masz ochotę na sałatkę ziemniaczaną, ale nie wiesz, jak ją przygotować? Skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka, youtubera, uczestnika "Masterchefa". W jednym z ostatnio opublikowanych filmików podzielił się przepisem na najlepszą sałatkę ziemniaczaną. O tej sałatce będą mówić wszyscy.
Sałatka ziemniaczana wg. Tomasza Strzelczyka — przepis
Składniki:
- 700 młodych ziemniaków,
- pęczek dymki,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 czerwona cebula,
- mała, młoda kapusta,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- 5 kiszonych ogórków,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek jogurtu greckiego,
- łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: lubczyk.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i zetrzyj z nich skórkę. Wrzuć je do garnka. Dodaj do niego pęczek zieleniny, skórkę z czosnku i sól. Gotuj je aż do miękkości.
- W międzyczasie zajmij się sosem. Wymieszaj ze sobą jogurt, musztardę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i polej zimną wodą. Pokrój je w grubą kostkę, a następnie wrzuć je do dużej miski.
- Rzodkiewkę i kapustę umyj i osusz, a następnie pokrój je w dość drobną kostkę. Dodaj je do ziemniaków.
- Koperek, natkę i dymkę przepłucz pod zimną wodą i posiekaj je najdrobniej, jak potrafisz. Dodaj je do miski z ziemniakami.
- Cebulę i ogórki kiszone pokrój w kostkę i dorzuć je do pozostałych składników.
- Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Gotowe!