Sałatka do grilla w 3 minuty. Zrobisz ją raz-dwa przed podaniem karkówki

Ta sałatka do grilla w 3 minuty zawiera wszystko to, co powinna zawierać dobra sałatka serwowana do mięsnych, smażonych potraw. Lekkość, smak, orzeźwiające nuty i sycące składniki, a chrupiący dodatek jeszcze bardziej podnosi jej walory. Koniecznie wypróbuj.

Sałatka do grilla w 3 minuty to doskonały sposób na urozmaicenie menu Sałatka do grilla w 3 minuty to doskonały sposób na urozmaicenie menu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Szukasz pomysłu na sałatkę do potraw z grilla? Przepastne zasoby internetu nie zawodzą, a to z kolei oznacza, że prędzej czy później zgubisz się wśród mnogości propozycji, a każda wydaje się nie do końca taka, na jaką liczyłeś. Zerknij więc na poniższy przepis i przestać skrolować kolorowe ściany tekstu w nieskończoność. Ta sałatka do grilla w 3 minuty to strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Jaką zrobić sałatkę do grilla?

Sałatka do potraw z grilla może być dodatkiem zarówno o wyrazistym smaku, jak i delikatnym, pozbawionym mocnych nut. Wiele zależy od rodzaju mięsa, z jakim ma być podana, jednak są pewne uniwersalne rozwiązania. Jednym z nich jest sałatka do grilla w 3 minuty. Zrobisz ją tuż przed zdjęciem karkówki z rusztu. Zapewne większość składników już masz w swojej kuchni.

Ogórek, pomidor, cebula - tercet doskonały, a w połączeniu z wyrazistym smakiem sałatkowego sera i przyjemną chrupkością prażonych pestek słonecznika nabiera dodatkowych walorów. Sos to bułka z masłem, ale mimo prostoty genialnie podkreśla smak każdego składnika tej kompozycji. I właśnie między innymi dlatego ta sałatka do grilla w 3 minuty zasługuje na uwagę.

Ogórek, pomidor, cebula, ser i zioła - tak skomponowana sałatka to strzał w dziesiątkę
Ogórek, pomidor, cebula, ser i zioła - tak skomponowana sałatka to strzał w dziesiątkę © Pixabay

Sałatka do grilla w 3 minuty. Przepis

Składniki:

  • 2 opakowania gotowej mieszanki sałat,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ogórki szklarniowe,
  • ok. 250 g sera sałatkowego,
  • czerwona cebula,
  • garść czarnych oliwek,
  • prażone pestki słonecznika.

SOS

  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pomidory koktajlowe wymyj i pokrój na połówki, ogórki w kostkę. Oliwki odcedź z zalewy, cebulę pokrój w piórka, a ser sałatkowy pokrój w kostkę.
  2. Składniki wymieszaj z sałatą, dodaj pestki słonecznika uprażone na suchej patelni.
  3. Wymieszaj składniki na sos i dodaj do sałatki przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości