Sałatka do grilla w 3 minuty. Zrobisz ją raz‑dwa przed podaniem karkówki
Ta sałatka do grilla w 3 minuty zawiera wszystko to, co powinna zawierać dobra sałatka serwowana do mięsnych, smażonych potraw. Lekkość, smak, orzeźwiające nuty i sycące składniki, a chrupiący dodatek jeszcze bardziej podnosi jej walory. Koniecznie wypróbuj.
10.04.2024 19:39
Szukasz pomysłu na sałatkę do potraw z grilla? Przepastne zasoby internetu nie zawodzą, a to z kolei oznacza, że prędzej czy później zgubisz się wśród mnogości propozycji, a każda wydaje się nie do końca taka, na jaką liczyłeś. Zerknij więc na poniższy przepis i przestać skrolować kolorowe ściany tekstu w nieskończoność. Ta sałatka do grilla w 3 minuty to strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką zrobić sałatkę do grilla?
Sałatka do potraw z grilla może być dodatkiem zarówno o wyrazistym smaku, jak i delikatnym, pozbawionym mocnych nut. Wiele zależy od rodzaju mięsa, z jakim ma być podana, jednak są pewne uniwersalne rozwiązania. Jednym z nich jest sałatka do grilla w 3 minuty. Zrobisz ją tuż przed zdjęciem karkówki z rusztu. Zapewne większość składników już masz w swojej kuchni.
Ogórek, pomidor, cebula - tercet doskonały, a w połączeniu z wyrazistym smakiem sałatkowego sera i przyjemną chrupkością prażonych pestek słonecznika nabiera dodatkowych walorów. Sos to bułka z masłem, ale mimo prostoty genialnie podkreśla smak każdego składnika tej kompozycji. I właśnie między innymi dlatego ta sałatka do grilla w 3 minuty zasługuje na uwagę.
Zobacz także
Sałatka do grilla w 3 minuty. Przepis
Składniki:
- 2 opakowania gotowej mieszanki sałat,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ogórki szklarniowe,
- ok. 250 g sera sałatkowego,
- czerwona cebula,
- garść czarnych oliwek,
- prażone pestki słonecznika.
SOS
- 5 łyżek oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Pomidory koktajlowe wymyj i pokrój na połówki, ogórki w kostkę. Oliwki odcedź z zalewy, cebulę pokrój w piórka, a ser sałatkowy pokrój w kostkę.
- Składniki wymieszaj z sałatą, dodaj pestki słonecznika uprażone na suchej patelni.
- Wymieszaj składniki na sos i dodaj do sałatki przed podaniem.
Zobacz także