Kaszanka z grilla na dwa sposoby. W takim wydaniu będzie wszystkim smakować
Dzięki tym przepisom przekonasz najbliższych do kaszanki z grilla. Mimo że jej skład może budzić wstręt, przygotowana z finezyjnym sznytem przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
10.04.2024 18:42
Nie ulega wątpliwości, że kaszanka to jedna z najjaśniejszych gwiazd sezonu grillowego, a na ruszcie pojawia się równie często, co kiełbasa - jedno z najpopularniejszych dań grillowych. Jej skład bywa kwestionowany, jednak wytworzona z surowców najwyższej jakości, może stać się nie tylko elementem prawidłowo zbilansowanej diety, ale również ciekawą inspiracją do tworzenia smacznych i oryginalnych dań. Możliwości są nieograniczone, a wybór odpowiednich składników może przekształcić ją w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Zobacz, jak przygotować kaszankę z grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać dobrą kaszankę na grilla?
Przed zakupem kaszanki na grilla warto zwrócić uwagę na jej skład. Często producenci dodają do niej składniki, które nie są korzystne dla zdrowia, takie jak fosforany, które pogarszają przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza. Niekiedy kaszankę "wzbogaca" się wzmacniaczami smaku, takimi jak kontrowersyjny glutaminian sodu. Kupując kaszankę, należy zwracać szczególną uwagę, aby nie zawierała w składzie azotynu sodu.
Cebula faszerowana. Przepis na kaszankę z grilla
Składniki:
- 4 duże czerwone cebule,
- 600 g kaszanki,
- olej,
- majeranek, pieprz i sól.
Przygotowanie:
- Cebule obierz i odkrój końcówki, a następnie wrzuć je do wrzącej osolonej wody i gotuj 5 minut. Po tym czasie przelej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Każdą z cebul podziel na warstwy.
- Kaszankę wyjmij z osłonki i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj całość, rozdrabniając kawałki kaszanki widelcem.
- Cebulowe warstwy wypełnij kaszanką, a następnie skrop olejem.
- Faszerowane cebule grilluj na tackach lub piecz na ruszcie zawinięte w folię aluminiową.
Jabłka faszerowane kaszanką. Przepis na kaszanę z grilla
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 250 g kaszanki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 korniszony,
- majeranek, tymianek, słodka papryka mielona,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyj i odkrój końcówki, a następnie wydrąż gniazda nasienne. Owoce skrop sokiem z cytryny i posyp tymiankiem.
- Kaszankę wyjmij z osłonki i rozgnieć widelcem. Korniszony pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj.
- Kaszankę wymieszaj z cebulą i korniszonami, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, mieloną papryką słodką i solą oraz pieprzem.
- Jabłka wypełnij farszem, a następnie owiń w folię aluminiową. Piecz na ruszcie ok. 30 minut.