Idealna marynata do kurczaka na grilla. Mięso będzie kruche i soczyste

Marynata do kurczaka na grilla powinna być lekko słodko-kwaśna z dominującym smakiem słonym i nutą pikantności. Kawałki mięsa dokładnie oblepione mieszanką nabierają nie tylko wspaniałego smaku i aromatu, ale stają się też miękkie, soczyste i kruche. Zobacz, jak zrobić marynatę do kurczaka na grilla.

Tak przygotujesz najlepszą marynatę na grilla Tak przygotujesz najlepszą marynatę na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z czego powinna składać się dobra marynata do kurczaka na grilla? Przygotowanie domowej mieszanki to nic trudnego. Warto zapamiętać kilka istotnych kwestii, by dobrać idealne składniki i skomponować idealną marynatę. Całość powinna nadać mięsu nie tylko smak i aromat, ale także zmiękczyć je i zagwarantować soczystość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię pizzę na odwrót, cała rodzina nie chce jeść nic innego. Taka jest dobra

Z czego zrobić dobrą marynatę do kurczaka na grilla?

Dobra marynata do kurczaka na grilla powinna podkreślić delikatność mięsa drobiowego. Poza doborem przypraw i ziół należy zadbać również o składnik płynny. Może to być olej, ketchup, musztarda, piwo, a także kefir, maślanka lub jogurt, które doskonale zmiękczą mięso. Również sok z cytryny czy ocet jabłkowy posiadają takie właściwości. Natomiast odrobina miodu dodana do marynaty do kurczaka na grilla sprawi, że na jego powierzchni pojawi się skarmelizowana skorupka. Słodycz świetnie przełamie też pikantność, słoność i kwaśny smak.

Do marynaty do kurczaka na grilla warto dodać takie przyprawy i zioła, jak: bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, czosnek, curry, a także obowiązkowo sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Co więcej, naturalne przyprawy neutralizują szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania, a wśród nich na największą uwagę zasługują rozmaryn, kurkuma, imbir, szałwia, które również warto dodać do marynaty do kurczaka na grilla.

Jak zrobić marynatę do kurczaka na grilla?
Jak zrobić marynatę do kurczaka na grilla? © Pixabay

Jak zamarynować kurczaka na grilla, żeby mięso było kruche i soczyste?

Składniki na marynatę należy wymieszać, a następnie zanurzyć w mieszaninie kawałki mięsa. Marynata do kurczaka na grilla powinna dokładnie oblepić każdy fragment drobiowej nóżki czy piersi. Pamiętaj, by kawałki kurczaka miały podobną wielkość. Jeśli masz do czynienia z grubymi fragmentami, możesz je delikatnie naciąć lub nakłuć, by marynata mogła przeniknąć jak najgłębiej.

Mięso powinno spędzić w marynacie do kurczaka na grilla co najmniej jedną godzinę, a najlepiej całą noc. Fragmenty kurczaka zanurzone w mieszaninie należy przykryć np. folią i wstawić do lodówki. Mięso najlepiej jest wyjąć z chłodziarki na ok. godzinę przed grillowaniem, by nabrało temperatury pokojowej. Nie grilluj mięsa prosto z lodówki czy jeszcze zamrożonego.

Marynata do kurczaka na grilla. Przepis

MIODOWA

  • 4 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki miodu,
  • 100 ml oleju,
  • sól, pieprz,
  • ząbek czosnku.

CYTRYNOWA

  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • tymianek.

MAŚLANKOWA

  • 1 szklanka maślanki,
  • sok z cytryny + skórka otarta z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, pieprz.

PAPRYKOWA

  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów