Kiedy planuję grilla, zawsze serwuję tę sałatkę. Nie ma lepszego dodatku do kiełbasy i karkówki
Sezon na grilla pomału startuje. Na pierwsze spotkanie z przyjaciółmi na świeżym powietrzu warto już zacząć planować menu. Jeszcze nie mam pewności, co będzie na danie główne, ale na pewno przygotuję sałatkę, która sprawdza się od lat. Pasuje zarówno do mięsa, jak i sera z rusztu.
07.04.2024 09:37
Kiedy planujemy spotkanie przy grillu, nie skupiaj się tylko na tym, czy podasz kiełbaski, karkówkę czy może kurczaka czy szaszłyki. Pomyśl też o sałatce. Niby to tylko dodatek, ale ma duże znaczenie. Warzywa urozmaicą i wzbogacą smak każdego dania z rusztu. Możesz wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa, jednak warto je tak dobrać, by przy okazji ułatwiły trawienie, a nie dodatkowo obciążyły wątrobę. Świetnie sprawdzą się liście sałat i szpinaku. Masz mało czasu? Dobrym i szybkim rozwiązaniem są też gotowe miksy sałat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Będzie lekko i pysznie
Co dobrze brać pod uwagę przy dobieraniu sałatki do dań z grilla? Powinna być lekka, prosta i pełna witamin. Mięsa czy kiełbaski, które grillujesz, nie zawsze należą do chudych, a wręcz często są ciężkostrawne. Dlatego dodatki do nich wybierz z drugiego bieguna dietetycznego. Warzywa są idealnym wyborem. Ich ważnym składnikiem jest błonnik, który ułatwia trawienie. Postaw też na lekki sos winegret lub po prostu skrop je oliwą i sokiem z cytryny. Nie sprawdzi się śmietana czy majonez, bo są ciężkostrawne.
Przepis na sałatkę do grilla
Składniki:
- 500 g mieszanych liści sałat lub gotowy miks,
- 6 rzodkiewek,
- 3 łyżki oliwek,
- 200 g pomidorków koktajlowych lub dwa duże pomidory,
- 1 długi ogórek,
- szczypiorek, natka pietruszki.
Na sos:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego,
- pół łyżeczki miodu,
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Sałaty umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno posiekaj szczypiorek lub natkę.
- Połącz warzywa i dodaj oliwki, lekko wymieszaj.
- Przygotuj sosu: wymieszaj oliwę z oliwek wraz z musztardą miodową, octem balsamicznym lub sokiem z cytryny i miodem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Sosem polej sałatkę, wymieszaj i posyp szczypiorkiem lub natką.