PrzepisNapojeWlej do kawy zamiast do sałatki. Twój organizm szybko ci podziękuje

Wlej do kawy zamiast do sałatki. Twój organizm szybko ci podziękuje

Wypróbuj kawy z oliwą
Wypróbuj kawy z oliwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.04.2024 19:51, aktualizacja: 02.04.2024 08:45

Kawa cieszy się popularnością na całym świecie, a jej wyjątkowy smak i aromat przyciąga miliony ludzi. Nie są to jednak jedyne zalety tego napoju. Kawa korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a jeden dodatek sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza.

Dla wielu z nas poranny rytuał picia kawy to nie tylko przyjemność, ale także sposób na dobry początek dnia i zastrzyk energii. Dodając do niej oliwę, możesz jeszcze bardziej wzbogacić jej skład. Ten niezwykły napój nie tylko dostarczy ci energii na cały dzień, ale także pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu i wzmocni twoje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak działa kawa z oliwą?

Kawa z oliwą to fascynująca fuzja, która łączy w sobie korzyści płynące z kawy i oliwy. Kawa, jak wiadomo, jest napojem pobudzającym, który poprawia koncentrację i nastrój. Oliwa natomiast stanowi nieocenione źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Razem wykazują szereg korzystnych działań, m.in. dodają energii, zwiększają odporność, chronią przed chorobami serca oraz pomagają w utracie wagi.

Jednym z kluczowych aspektów działania kawy z oliwą jest jej zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL, zwanego "złym" cholesterolem i zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu napój ten może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Oliwa zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają proces trawienia i pomagają wchłaniać składniki odżywcze z kawy. Co więcej, oliwa to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Dodaj odrobinę oliwy do kawy, a nie pożałujesz
Dodaj odrobinę oliwy do kawy, a nie pożałujesz © Canva | stevepb

Jak przygotować kawę z oliwą?

To naprawdę proste. Wystarczy dodać jedną łyżkę oliwy do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Można też dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak kardamon, cynamon lub kakao. Zwłaszcza kakao może dodatkowo wzmocnić już i tak imponujące właściwości napoju. Zalecana porcja to jedna filiżanka dziennie.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że kawa z oliwą nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z chorobami żołądka lub jelit powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożywaniem. Wszystko, co jest dobre, powinno być spożywane z umiarem i zawsze z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także