Wlej do kawy zamiast do sałatki. Twój organizm szybko ci podziękuje

Kawa cieszy się popularnością na całym świecie, a jej wyjątkowy smak i aromat przyciąga miliony ludzi. Nie są to jednak jedyne zalety tego napoju. Kawa korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a jeden dodatek sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza.

Wypróbuj kawy z oliwąWypróbuj kawy z oliwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu z nas poranny rytuał picia kawy to nie tylko przyjemność, ale także sposób na dobry początek dnia i zastrzyk energii. Dodając do niej oliwę, możesz jeszcze bardziej wzbogacić jej skład. Ten niezwykły napój nie tylko dostarczy ci energii na cały dzień, ale także pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu i wzmocni twoje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Jak działa kawa z oliwą?

Kawa z oliwą to fascynująca fuzja, która łączy w sobie korzyści płynące z kawy i oliwy. Kawa, jak wiadomo, jest napojem pobudzającym, który poprawia koncentrację i nastrój. Oliwa natomiast stanowi nieocenione źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Razem wykazują szereg korzystnych działań, m.in. dodają energii, zwiększają odporność, chronią przed chorobami serca oraz pomagają w utracie wagi.

Jednym z kluczowych aspektów działania kawy z oliwą jest jej zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL, zwanego "złym" cholesterolem i zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. Dzięki temu napój ten może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Oliwa zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają proces trawienia i pomagają wchłaniać składniki odżywcze z kawy. Co więcej, oliwa to doskonałe źródło antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Dodaj odrobinę oliwy do kawy, a nie pożałujesz
Dodaj odrobinę oliwy do kawy, a nie pożałujesz © Canva | stevepb

Jak przygotować kawę z oliwą?

To naprawdę proste. Wystarczy dodać jedną łyżkę oliwy do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Można też dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak kardamon, cynamon lub kakao. Zwłaszcza kakao może dodatkowo wzmocnić już i tak imponujące właściwości napoju. Zalecana porcja to jedna filiżanka dziennie.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że kawa z oliwą nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z chorobami żołądka lub jelit powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożywaniem. Wszystko, co jest dobre, powinno być spożywane z umiarem i zawsze z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥