Zawsze dodaję do marynowania mięsa. Każdy kawałeczek dosłownie rozpływa się w ustach

Jak sprawić, by marynowane mięso rozpływało się w ustach? Niezbędny będzie do tego pewien konkretny składnik marynaty. To właśnie dzięki niemu nie będziesz potrzebował do mięsa noża.

Marynowane mięso będzie kruche jak nigdy. Dodaj jeden składnikMarynowane mięso będzie kruche jak nigdy. Dodaj jeden składnik
Źródło zdjęć: © Canva | ValdisO

Marynowane mięso to moja wielka słabość już od niepamiętnych lat. Już jako dziecko z podziwem patrzyłem na te autorskie mieszanki przypraw i innych składników, w których starzy, kulinarni wyjadacze moczyli dorodne plastry karkówki, kurczaka czy wołowiny. Ci naprawdę doświadczeni to samo robili z dziczyzną albo jagnięciną. Efekt był zadziwiający: nawet najtwardsze mięso stawało się po obróbce termicznej mięciutkie i kruche, rozpadające się pod naciskiem samego widelca, a następnie rozpływające w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

W pewnym momencie zorientowałem się, że dobra marynata do mięsa to nie tylko zioła i przyprawy, czyli składniki, które nadają mięsu smaku. Oczywiście to one grają tam pierwsze skrzypce, odgrywają najważniejszą rolę, to właśnie je czujemy jako pierwsze, kosztując kawałka zamarynowanego mięsa. A jednak poza nimi w recepturze powinien być jeszcze jeden produkt spożywczy. Taki, który zadba o prawidłową strukturę, konsystencję. Krótko mówiąc: prawdziwy bohater bez peleryny.

Mięso będzie mięciutkie i kruche

Żeby zamarynowane mięso rozpływało się w ustach, należy zadbać o jego strukturę. Ta z kolei jest w dużej mierze zależna od struktury białkowej. W jaki sposób ją rozpuścić? Odpowiedź na to pytanie staje się jednocześnie rozwiązaniem zagadki tajemniczego składnika, który powinien być obowiązkowy w każdej marynacie. Chodzi o ocet.

Marynowane mięso. Sprawienie, by było mięciutkie to bułka z masłem
Marynowane mięso. Sprawienie, by było mięciutkie to bułka z masłem © Canva | Owner

Ocet nie powinien stanowić dużej części marynaty. Wręcz przeciwnie, powinno być go tam niewiele, łyżka lub dwie będą w sam raz. Ale jego obecność jest bardzo ważna. Ocet rozpuszcza strukturę białkową, sprawiając, że mięso staje się rozpływające w ustach. I uwaga — to nie musi być ocet. Dobrze sprawdzi się też sok z cytrusów albo piwo. Niektórzy stosują też mocniejsze trunki, takie jak wino czy whisky. I pamiętaj — to tylko do marynaty, a nie całego posiłku!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi