Mleko i cebula to już przeszłość. Wymocz schab w tej wyjątkowej marynacie
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu i schabowego. Przygotowując kotlety, z pewnością najczęściej moczysz je w cebuli i mleku. Jest jednak jeszcze jedno, naprawdę skuteczne rozwiązanie, dzięki któremu kotlety będą rozpływać się w ustach. To schabowe w majonezie. To bez wątpienia najlepsza marynata do schabowych.
21.03.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:51
Dlaczego warto przygotować schabowe w majonezie?
Kotlety schabowe tu kultowe danie, na które każdy ma swoją unikalną recepturę. Ważne jest nie tylko świeże i najlepsze mięso, ale także pewne patenty, dzięki którym obiad stanie się dużo lepszy. Świetnym przykładem są tu schabowe w majonezie. Nie jest to żadna, zupełnie nowa panierka, ale marynata, w której należy wcześniej namoczyć schab. Kąpiel w majonezie jest uznawana za jedną z najlepszych marynat, które warto zastosować w przypadku schabu.
Mięso będzie rozpływać się w ustach, a sam proces przygotowania marynaty jest banalnie prosty. Kotlety będą delikatne, kruche i soczyste. A wszystko to, dzięki marynacie na bazie majonezu, która jest świetną alternatywą dla moczenia mięsa w mleku i cebuli. Wypróbuj ten patent już dziś, a efekt końcowy pozytywnie cię zaskoczy.
Schabowe w majonezie — jak przygotować najlepszą marynatę?
Okazuje się, że majonez to nie tylko składnik sałatek, czy dodatek do jajek, ale również świetna baza do przygotowania tej najlepszej marynaty. Po odpowiednim zamarynowaniu mięsa, smażenie kotletów będzie tylko i wyłącznie formalnością, bo i tak będą jedyne w swoim rodzaju.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- świeża natka pietruszki
- ulubione przyprawy
- kilka kropel soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Schabowe w majonezie to wersja kotletów, która zachwyci twoich domowników i gości. Tę najlepszą marynatę przygotujesz, poprzez wymieszanie w misce majonezu i jajek. W następnej kolejności dodaj przyprawy, sok z cytryny i świeżą natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie zanurz w marynacie rozbite kawałki schabu.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Im dłużej będzie się marynować mięso, tym lepszy efekt końcowy. Dobrą opcją będzie np. marynowanie schabu przez całą noc. Po wyjęciu z lodówki wystarczy obtoczyć schab w bułce tartej i usmażyć je tak, jak tradycyjne kotlety. Przed podaniem, dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym: