Chcesz by karkówka była smaczna i aromatyczna? Koniecznie użyj tej marynaty
Przygotowując obiad z karkówką w roli głównej, z pewnością dokładasz wszelkich starań, by mięso było smaczne, aromatyczne i kruche. Jest kilka patentów na idealnie przygotowane mięso, ale to marynata do karkówki odgrywa znaczącą rolę. Jak przygotować tę najlepszą? Poznaj przepis, który możesz zastosować w swoim domu.
11.03.2023 11:25
Idealna marynata do karkówki. Dzięki niej mięso będzie soczyste!
Co prawda, karkówka kojarzy się głównie z sezonem grillowym, ale są osoby, które przygotowują ją na niedzielny obiad. Niestety, zdarzają się sytuacje, że mimo wszelkich prób i starań, mięso wychodzi twarde i nie zachęca do spożycia. Na szczęście, jest kilka trafnych rozwiązań, które pozwolą ci przygotować ten możliwie najlepszy obiad. Marynata do karkówki jest tym, czego potrzebujesz, by uzyskać smaczne, kruche i aromatyczne mięso.
Pamiętaj, że marynowanie mięsa wymaga cierpliwości. Najlepiej, gdy poleży ono w tym płynie przez dobre kilkanaście godzin. Wtedy, będziesz mógł mówić o sukcesie i jednocześnie zachwycać się smakiem tak przygotowanego obiadu. Kluczowym składnikiem tej marynaty będzie maślanka. Jeśli planujesz zrobić karkówkę na niedzielny obiad, to marynowanie rozpocznij już w sobotę wieczorem.
Marynata do karkówki — jak ją przygotować?
Niezwykle istotne w przypadku tej marynaty jest to, że można jej użyć do obiadu lub na grilla. Użyta maślanka sprawi, że mięso będzie kruche. Pamiętaj, by karkówka marynowała się przynajmniej przez noc. Wtedy będziesz mógł mówić o końcowym sukcesie.
Składniki:
- szklanka maślanki
- 500 g karkówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka curry
- łyżeczka majeranku
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
- łyżeczka czosnku granulowanego.
Sposób przygotowania:
Można pokusić się o stwierdzenie, że taka marynata do karkówki do kulinarne mistrzostwo świata. Rozpocznij od umycia karkówki i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój ją w równe plastry. Do dużego naczynia (najlepiej miski) wlej maślankę, sok z cytryny i dodaj przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do miski plastry karkówki.
Przykryj naczynie folią i odstaw je na kilka godzin do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia, możesz przystąpić do jej smażenia lub grillowania. Smaż mięso z obu stron i następnie wlej marynatę i duś do miękkości. Możesz urozmaicić to danie, dodając ulubione warzywa na patelnię. Gotową karkówkę dopraw solą i pieprzem na talerzu i podaj z ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!
Jeśli lubisz karkówkę, to z pewnością zainteresuje cię nasz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym, który znajdziesz na naszym kanale YouTube: