Takiej piersi z kurczaka nie kupuj. Te paski mogą oznaczać, że kurczak był chory

Drób powinien być jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Jednak wielkie hodowle rządzą się swoimi zasadami, a forma i wydolność konsumentów schodzą na dalszy plan. Potwierdzają to białe paski na na piersi z kurczaka. Niestety, nie wróżą one nic dobrego.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Drób to doskonały wybór dla każdego, kto poszukuje źródła łatwo przyswajalnego białka. W swoim składzie zawiera również całkiem pokaźną ilość witamin z grupy B. To właśnie z tych względów na kurczaka często decydują się sportowcy i osoby dbające o linię. I wszystko w porządku - póki kupujemy dobrej jakości drób zagrodowy.

Obrazek
Filet z piersi kurczaka - Pyszności; foto: Canva

Jest wiele oznak widocznych na mięsie, świadczących o jego dobrej jakości. Filet z kurczaka powinien mieć jednolitą, jasnoróżową barwę, a także zwartą i jędrną konsystencję. Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Nietypowe pręgi na piersi z kurczaka, nawet takiej, która na pierwszy rzut oka wygląda wzorowo, to wystarczający powód, by taki kawałek odłożyć z powrotem do sklepowej lodówki.

Czym są białe paski na piersi z kurczaka?

Tajemnicze białe pręgi, pojawiające się na filecie, to nic innego, jak tłuszcz. I chociaż nie jest on wprost szkodliwy, to może świadczyć o chorobie mięśniowej drobiu, spowodowanej między innymi za szybkim wzrostem kurcząt.

Następstwem dysmorfii mięśniowej jest zmniejszenie wartości odżywczych kurczaka. Według brytyjskich naukowców, takie mięso to o ponad 200% więcej tłuszczu niż w przypadku zdrowego odpowiednika.

Obrazek
białe paski na piersi z kurczaka - Pyszności; foto: Canva

Nie tylko mniej zdrowy

Takie pręgi na filecie, a właściwie to, co je spowodowało, czyli choroba mięśniowa, nie tylko sprawiają, że drób traci swoje właściwości odżywcze. Powodują również to, że mięso staje się też najzwyczajniej w świecie... niesmaczne.

Po usmażeniu takiego kawałka kurczaka zauważysz, że jest o wiele bardziej twardy, niż powinien. Ponadto pręgi tłuszczu skutecznie powstrzymają aromaty przypraw przed przedostaniem się do środka mięsa. Suche, twarde i niedoprawione - to nie może dobrze smakować.

Kiedy kupisz już filet drobiowy odpowiedniej jakości, możesz z niego przyrządzić któreś z dań z tego filmiku. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat