Kiszone kontra konserwowe. Które ogórki są zdrowe, a które szkodzą?

Jemy z nimi kanapki, dodajemy do sałatek i innych dań. Nigdy jednak nie zastanawialiśmy się, które ogórki są lepsze. Kiszone czy konserwowe? Zapraszamy na małą analizę, dzięki której dowiecie się, jakie przetwory częściej powinny trafiać na wasze talerze.

ObrazekOgórki (fot. Pyszności)
Paulina Hermann

Ogórki kiszone mają ponad 2,5 tysiąca lat. Taką formę wymyślili mieszkańcy Mezopotamii, w Polsce popularna stała się już w okresie średniowiecza i nadal jest praktykowana w wielu domach. Produkt fermentuje przez jakiś czas dzięki odpowiedniej ilości cukru, dodatków i solanki, która usuwa powietrze.

Ogórki kiszone...

Kiszonki dostarczają nam dużych ilości witaminy C i witamin z grupy B. Jeśli chcemy mieć silne włosy i paznokcie oraz uchronić się przed infekcjami, powinniśmy sięgać po ogórki kiszone. W kiszonkach znajdziemy też acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi. Nie możemy zapomnieć o właściwościach probiotycznych, z których ten produkt słynie.

Mają niewiele kalorii i są lekkostrawne. Dzieje się tak, dlatego że pod wpływem fermentacji cukry zamieniają się w kwas mlekowy. Regularne jedzenie przetworów chroni nas przed rakiem żołądka i dwunastnicy. Niestety, jeśli zdecydujecie się na kiszonki ze sklepu, musicie liczyć się z tym, że będzie w nich pełno chemii i szkodliwych dodatków, jak sorbinian potasu (zabija pożyteczne bakterie) czy kwas askorbinowy (wypłukuje naturalną witaminę C).

Bardzo dobry jakościowo jest również sok z ogórków (o ile przygotowywany jest w domu) - zawiera mnóstwo makro- i mikroelementów oraz świetnie nawadnia.

A może konserwowe?

Pierwszy polski przepis na ogórki konserwowe pojawił się w Zielniku Szymona Syreńskiego  z 1613 roku. Autor napisał tam:

"Solą i kwaszą ogórki niektórzy w occie z solą, koprem włoskim i majeranem, jako starożytni ludzie czynili".

Obrazek
Ogórki (PublicDomainPicture)

Obecnie warzywa marynuje się w zalewie z wody, cukru, soli, octu i przypraw. Często dodaje się na przykład marchew, paprykę lub czosnek. Takie przetwory są bardziej słodkie i wyraziste niż kiszonki. Mają wiele pozytywnych właściwości:

  • zawierają błonnik pokarmowy,
  • są źródłem witaminy A, C, D, E oraz witamin z grupy B,
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • łagodzą dolegliwości żołądkowe.

Które ogórki są zdrowsze?

Konserwowe nie mają właściwości probiotycznych i przez dużą ilość cukru są bardziej kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, co nie jest zbyt dobrą wiadomością dla osób, które cierpią na cukrzycę. Ponadto takie ogórki nie są tak lekkostrawne, jak kiszonki. Można więc jasno stwierdzić, że prozdrowotną bitwę wygrywają ogórki kiszone.

Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa