Kiszone kontra konserwowe. Które ogórki są zdrowe, a które szkodzą?

Jemy z nimi kanapki, dodajemy do sałatek i innych dań. Nigdy jednak nie zastanawialiśmy się, które ogórki są lepsze. Kiszone czy konserwowe? Zapraszamy na małą analizę, dzięki której dowiecie się, jakie przetwory częściej powinny trafiać na wasze talerze.

ObrazekOgórki (fot. Pyszności)
Paulina Hermann

Ogórki kiszone mają ponad 2,5 tysiąca lat. Taką formę wymyślili mieszkańcy Mezopotamii, w Polsce popularna stała się już w okresie średniowiecza i nadal jest praktykowana w wielu domach. Produkt fermentuje przez jakiś czas dzięki odpowiedniej ilości cukru, dodatków i solanki, która usuwa powietrze.

Ogórki kiszone...

Kiszonki dostarczają nam dużych ilości witaminy C i witamin z grupy B. Jeśli chcemy mieć silne włosy i paznokcie oraz uchronić się przed infekcjami, powinniśmy sięgać po ogórki kiszone. W kiszonkach znajdziemy też acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi. Nie możemy zapomnieć o właściwościach probiotycznych, z których ten produkt słynie.

Mają niewiele kalorii i są lekkostrawne. Dzieje się tak, dlatego że pod wpływem fermentacji cukry zamieniają się w kwas mlekowy. Regularne jedzenie przetworów chroni nas przed rakiem żołądka i dwunastnicy. Niestety, jeśli zdecydujecie się na kiszonki ze sklepu, musicie liczyć się z tym, że będzie w nich pełno chemii i szkodliwych dodatków, jak sorbinian potasu (zabija pożyteczne bakterie) czy kwas askorbinowy (wypłukuje naturalną witaminę C).

Bardzo dobry jakościowo jest również sok z ogórków (o ile przygotowywany jest w domu) - zawiera mnóstwo makro- i mikroelementów oraz świetnie nawadnia.

A może konserwowe?

Pierwszy polski przepis na ogórki konserwowe pojawił się w Zielniku Szymona Syreńskiego  z 1613 roku. Autor napisał tam:

"Solą i kwaszą ogórki niektórzy w occie z solą, koprem włoskim i majeranem, jako starożytni ludzie czynili".

Obrazek
Ogórki (PublicDomainPicture)

Obecnie warzywa marynuje się w zalewie z wody, cukru, soli, octu i przypraw. Często dodaje się na przykład marchew, paprykę lub czosnek. Takie przetwory są bardziej słodkie i wyraziste niż kiszonki. Mają wiele pozytywnych właściwości:

  • zawierają błonnik pokarmowy,
  • są źródłem witaminy A, C, D, E oraz witamin z grupy B,
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • łagodzą dolegliwości żołądkowe.

Które ogórki są zdrowsze?

Konserwowe nie mają właściwości probiotycznych i przez dużą ilość cukru są bardziej kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, co nie jest zbyt dobrą wiadomością dla osób, które cierpią na cukrzycę. Ponadto takie ogórki nie są tak lekkostrawne, jak kiszonki. Można więc jasno stwierdzić, że prozdrowotną bitwę wygrywają ogórki kiszone.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku