WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Kiszone kontra konserwowe. Które ogórki są zdrowe, a które szkodzą?

Jemy z nimi kanapki, dodajemy do sałatek i innych dań. Nigdy jednak nie zastanawialiśmy się, które ogórki są lepsze. Kiszone czy konserwowe? Zapraszamy na małą analizę, dzięki której dowiecie się, jakie przetwory częściej powinny trafiać na wasze talerze.

ObrazekOgórki (fot. Pyszności)
Paulina Hermann

Ogórki kiszone mają ponad 2,5 tysiąca lat. Taką formę wymyślili mieszkańcy Mezopotamii, w Polsce popularna stała się już w okresie średniowiecza i nadal jest praktykowana w wielu domach. Produkt fermentuje przez jakiś czas dzięki odpowiedniej ilości cukru, dodatków i solanki, która usuwa powietrze.

Ogórki kiszone...

Kiszonki dostarczają nam dużych ilości witaminy C i witamin z grupy B. Jeśli chcemy mieć silne włosy i paznokcie oraz uchronić się przed infekcjami, powinniśmy sięgać po ogórki kiszone. W kiszonkach znajdziemy też acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi. Nie możemy zapomnieć o właściwościach probiotycznych, z których ten produkt słynie.

Mają niewiele kalorii i są lekkostrawne. Dzieje się tak, dlatego że pod wpływem fermentacji cukry zamieniają się w kwas mlekowy. Regularne jedzenie przetworów chroni nas przed rakiem żołądka i dwunastnicy. Niestety, jeśli zdecydujecie się na kiszonki ze sklepu, musicie liczyć się z tym, że będzie w nich pełno chemii i szkodliwych dodatków, jak sorbinian potasu (zabija pożyteczne bakterie) czy kwas askorbinowy (wypłukuje naturalną witaminę C).

Bardzo dobry jakościowo jest również sok z ogórków (o ile przygotowywany jest w domu) - zawiera mnóstwo makro- i mikroelementów oraz świetnie nawadnia.

A może konserwowe?

Pierwszy polski przepis na ogórki konserwowe pojawił się w Zielniku Szymona Syreńskiego  z 1613 roku. Autor napisał tam:

"Solą i kwaszą ogórki niektórzy w occie z solą, koprem włoskim i majeranem, jako starożytni ludzie czynili".

Obrazek
Ogórki (PublicDomainPicture)

Obecnie warzywa marynuje się w zalewie z wody, cukru, soli, octu i przypraw. Często dodaje się na przykład marchew, paprykę lub czosnek. Takie przetwory są bardziej słodkie i wyraziste niż kiszonki. Mają wiele pozytywnych właściwości:

  • zawierają błonnik pokarmowy,
  • są źródłem witaminy A, C, D, E oraz witamin z grupy B,
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • łagodzą dolegliwości żołądkowe.

Które ogórki są zdrowsze?

Konserwowe nie mają właściwości probiotycznych i przez dużą ilość cukru są bardziej kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, co nie jest zbyt dobrą wiadomością dla osób, które cierpią na cukrzycę. Ponadto takie ogórki nie są tak lekkostrawne, jak kiszonki. Można więc jasno stwierdzić, że prozdrowotną bitwę wygrywają ogórki kiszone.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯