PrzepisTomasz Strzelczyk robi ogórki konserwowe bez grama wody w jedną noc. Jego patent to prawdziwa rewolucja

Tomasz Strzelczyk robi ogórki konserwowe bez grama wody w jedną noc. Jego patent to prawdziwa rewolucja

Przepis Tomasza Strzelczyka na ogórki konserwowe bez grama wody w jedną noc. - Pyszności / Źródło: instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Przepis Tomasza Strzelczyka na ogórki konserwowe bez grama wody w jedną noc. - Pyszności / Źródło: instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Agnieszka
16.08.2022 07:30

Masz ochotę na domowe ogórki konserwowe? Nie chcesz czekać aż całego tygodnia, żeby ich spróbować? Koniecznie wypróbuj przepisu Tomasza Strzelczyka. Zrobisz je w jedną noc bez grama wody!

Zdrowe przetwory domowe

Ogórki - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Ogórki - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Ogórki konserwowe to pyszne przetwory, które chętnie przygotowujemy w domu. Świetnie pasują one do dań mięsnych, śledzi, czy jako dodatek do sałatek. Poza tym ogórki konserwowe są bogatym źródłem witamin z grupy A, C, E i K. Warto je spożywać szczególnie zimą. To właśnie wtedy potrzebujemy najwięcej tych cennych składników!

Na przygotowanie ogórków kiszonych, musimy zazwyczaj poświęcić minimum tydzień. Okazuje się jednak, że możemy je z powodzeniem wykonać w jeden dzień. Tomasz Strzelczyk zdradza nam jak to zrobić!

Przepis na ogórki konserwowe według Tomasza Strzelczyka

Ogórki konserwowe - Pyszności / Źródło: canva.com
Ogórki konserwowe - Pyszności / Źródło: canva.com

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • główka czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 15 g soli kamiennej
  • pęczek kopru
  • liść laurowy i ziele angielskie

Sposób wykonania ogórków konserwowych:

  1. Umyj dokładnie ogórki. Następnie odetnij końcówki warzyw za pomocą noża. W następnym kroku przygotuj trzy torebki foliowe. Do każdej z nich wrzuć po około 0,5 kg ogórków.
  2. Następnie do każdej porcji ogórków dodaj po 5g soli. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz również dodać szczyptę chili. Dzięki temu nadasz swoim ogórkom ostrzejszego smaku.
  3. W kolejnym kroku umyj koper. Następnie posiekaj go na drobne kawałki. Dodaj po małej garstce kopru do każdego woreczka z ogórkami.
  4. Czosnek obierz i posiekaj. Podziel warzywo na trzy części i zmieszaj z resztą składników w każdym woreczku. Rozgnieć pieprz w moździerzu. Następnie dodaj go wraz z jednym liściem laurowy i dwoma ziarna ziela angielskiego do każdej porcji. W ten sposób nadasz ogórkom wspaniały aromat.
  5. Następnie zawiąż woreczki z ogórkami. Każdy z nich obróć w dłoni. W ten sposób szybko wymieszasz znajdujące się w nich składniki. Woreczki trzymaj w lodówce i co jakiś czas je obracaj. Te wspaniałe ogórki konserwowe będą już gotowe na drugi dzień!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ogórki w zalewie gyros krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także