Domowa maggi bez żadnej chemii, ulepszaczy i konserwantów. Sklepowa jej nie dorównuje

Przyprawa maggi często gości na sklepowych półkach. Zazwyczaj używamy jej w celu podkreślenia smaku zup, czy sosów. Okazuje się jednak, że z łatwością wykonasz ją w domu. Domowa przyprawa maggi jest nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza od tej ze sklepu. Poniżej podajemy aż dwa przepis na tę wyjątkową przyprawę.

ObrazekSposób na zdrową domową przyprawę maggi bez zbędnej chemii - Pyszności; Foto: https://youtu.be/B-WQKXk1qlQ ; Canva.com
Agnieszka

Domowa przyprawa maggi to wspaniały dodatek do wielu potraw. Warto zaznaczyć, że wzbogaci ona nie tylko smak, ale i aromat dania. Poza tym jest wyjątkowo prosta w wykonaniu.

Sekret domowej przyprawy

Obrazek
Maggi - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Domowa przyprawa maggi skrywa w sobie takie składniki jak lubczyk, natka pietruszki, czy grzyby. Dodatkowo dodajemy do niej również sól oraz cukier. Warto użyć jej zamiast tej kupnej. Nie tylko wyróżnia się lepszym składem, ale również jest wyjątkowo aromatyczna. W związku z tym wspaniale podkreśli smak zup, czy sosów.

Domowa przyprawa maggi

Obrazek
Lubczyk - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g lubczyku
  • 60 g soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g cukru
  • około 2 - 3 suszone podgrzybki

Sposób przygotowania:

Lubczyk oraz pietruszkę umyj, a następnie posiekaj na drobne kawałeczki. Zioła wrzuć do garnka. Następnie zalej je 1,5 l wody. Dodaj grzybki oraz sól. Całość gotuj przez około 30 minut.

Do rondelka wsyp cukier. Następnie podgrzewaj go, aż do momentu, gdy powstanie karmel. Następnie wlej do niego około 1 szklankę uprzednio przygotowanego wywaru z ziół. Całość wymieszaj dokładnie i wlej do garnka z ziołami. Wywar gotuj jeszcze przez około 15 minut.

Po tym czasie przecedź wywar przez sito. Na końcu przelej go do czystych butelek. Gotowe domowe maggi przechowuj w lodówce.

Domowa przyprawa maggi - drugi przepis

Składniki:

  • 2 pęczki lubczyku
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Lubczyk umyj, a następnie zblenduj na pastę. Dodaj sól oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną pastę przenieś do słoika. Przed zamknięciem naczynia, wierzch przyprawy pokryj niewielką ilością oleju. Przechowuj w lodówce.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szybką pastę jajeczną z awokado krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze