Najbardziej oryginalny, idealny rosół na lato. Niewiarygodne, jak cytryna zmienia jego smak

Rosół to kultowe danie, które często przygotowujemy na obiad. Jeśli masz ochotę na lekką wersję tej wyjątkowej potrawy - koniecznie wypróbuj niezwykły rosół z dodatkiem cytryny. Świetnie sprawdzi się w ciepłe, słoneczne dni. Poniżej podajemy jak go wykonać!

ObrazekLekki, niezwykły rosół z dodatkiem cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Najlepsza zupa na wakacje

Obrazek
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to popularne danie kuchni polskiej, którego smak zna każdy z nas. Jest to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj przygotowujemy go według tradycyjnej receptury.

Okazuje się jednak, że niekiedy warto eksperymentować. Rosół z dodatkiem cytryny jest niezwykle smaczny i lekki. Danie warto podawać latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Poniżej podajemy jak wykonać tę pyszną zupę. Jej smak zachwyci całą twoją rodzinę!

Przepis na rosół cytrynowy

Obrazek
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na rosół cytrynowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Dodatek cytryny fantastycznie wzbogaci smak potrawy. Zupę serwujemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • cebula
  • 1 por
  • połowa selera
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 4 litry wody

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza. W międzyczasie umyj warzywa. Następnie pokrój je na małe kawałeczki. Wstaw je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
  2. W dużym garnku podgrzej wodę. Następnie dodaj do niego mięso oraz warzywa. Całość zagotuj. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Warzywa z mięsem gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso, przecedź rosół i włóż mięso z powrotem do bulionu. Całość gotuj jeszcze przez jedną godzinę. W międzyczasie zetrzyj skórkę z dwóch cytryn. Następnie wyciśnij z nich sok.
  4. Pod koniec gotowania rosołu, dodaj sól i pieprz. Następnie wymieszaj zupę. Na końcu dodaj skórkę cytryny. Sok z cytryny wlewaj partiami, co jakiś czas sprawdzając smak rosołu. Zupa powinna odznaczać się delikatnym, kwaskowatym posmakiem.

Jeśli masz ochotę na inne danie z kurczakiem w roli głównej - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć wystrzałowych pomysłów na obiad z kurczakiem krok po kroku. Koniec z nudnym filetem!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze