PrzepisNajbardziej oryginalny, idealny rosół na lato. Niewiarygodne, jak cytryna zmienia jego smak

Najbardziej oryginalny, idealny rosół na lato. Niewiarygodne, jak cytryna zmienia jego smak

Rosół to kultowe danie, które często przygotowujemy na obiad. Jeśli masz ochotę na lekką wersję tej wyjątkowej potrawy - koniecznie wypróbuj niezwykły rosół z dodatkiem cytryny. Świetnie sprawdzi się w ciepłe, słoneczne dni. Poniżej podajemy jak go wykonać!

Lekki, niezwykły rosół z dodatkiem cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com
Lekki, niezwykły rosół z dodatkiem cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

22.07.2022 15:29

Najlepsza zupa na wakacje

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to popularne danie kuchni polskiej, którego smak zna każdy z nas. Jest to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj przygotowujemy go według tradycyjnej receptury.

Okazuje się jednak, że niekiedy warto eksperymentować. Rosół z dodatkiem cytryny jest niezwykle smaczny i lekki. Danie warto podawać latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Poniżej podajemy jak wykonać tę pyszną zupę. Jej smak zachwyci całą twoją rodzinę!

Przepis na rosół cytrynowy

Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na rosół cytrynowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Dodatek cytryny fantastycznie wzbogaci smak potrawy. Zupę serwujemy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • cebula
  • 1 por
  • połowa selera
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • 4 litry wody

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza. W międzyczasie umyj warzywa. Następnie pokrój je na małe kawałeczki. Wstaw je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
  2. W dużym garnku podgrzej wodę. Następnie dodaj do niego mięso oraz warzywa. Całość zagotuj. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Warzywa z mięsem gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso, przecedź rosół i włóż mięso z powrotem do bulionu. Całość gotuj jeszcze przez jedną godzinę. W międzyczasie zetrzyj skórkę z dwóch cytryn. Następnie wyciśnij z nich sok.
  4. Pod koniec gotowania rosołu, dodaj sól i pieprz. Następnie wymieszaj zupę. Na końcu dodaj skórkę cytryny. Sok z cytryny wlewaj partiami, co jakiś czas sprawdzając smak rosołu. Zupa powinna odznaczać się delikatnym, kwaskowatym posmakiem.

Jeśli masz ochotę na inne danie z kurczakiem w roli głównej - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć wystrzałowych pomysłów na obiad z kurczakiem krok po kroku. Koniec z nudnym filetem!

proste przepisyprzepisyrosół
Wybrane dla Ciebie