PrzepisTomasz Strzelczyk nie robi zwykłych gofrów. Zamienił słodką przekąskę w słony hit

Tomasz Strzelczyk nie robi zwykłych gofrów. Zamienił słodką przekąskę w słony hit

Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozSx6Wakbyg
Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozSx6Wakbyg
Agnieszka

12.10.2022 17:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gofry na słono według Tomasza Strzelczyka to wspaniały pomysł na śniadanie. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. W związku z tym warto zabrać je również na lunch do pracy lub szkoły. Jeśli masz ochotę na te rewelacyjne gofry - poniżej podajemy jak je zrobić.

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube przepisem na pyszne słone gofry. Warto zaznaczyć, że w ich składzie znajdziemy m.in. parówki, paprykę, czy szczypiorek.

Idealny pomysł na śniadanie

Gofry - Pyszności ; Foto: Canva.com
Gofry - Pyszności ; Foto: Canva.com

Gofry zazwyczaj spożywamy na słodko. W związku z tym często serwujemy je z bitą śmietaną, owocami, czy zwykłym cukrem pudrem. Okazuje się jednak, że równie dobrze smakują na słono z dodatkiem warzyw.

Gofry Tomasza Strzelczyka stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kanapek. Poza tym należy zaznaczyć, że są wyjątkowo proste w wykonaniu. Poniżej zdradzamy jak je zrobić.

Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka

Szczypiorek - Pyszności ; Foto: Canva.com
Szczypiorek - Pyszności ; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 g drożdży instant
  • pęczek szczypiorku
  • 2 parówki
  • papryka
  • 15 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw je na bok do ostudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnym naczyniu połącz mleko z drożdżami oraz roztopionym masłem.

Następnie wlej mleko z drożdżami i masłem do miski z mąką. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miskę z gotowym ciastem odstaw na bok.

Szczypiorek, parówki oraz paprykę posiekaj na drobne kawałki. Następnie pokrojone składniki dodaj do uprzednio przygotowanego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gofry według Tomasza Strzelczyka piecz w dobrzej nagrzanej gofrownicy przez około 6 - 7 minut. Gotowe gofry rozpływają się w ustach. Polecamy podawać je na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi krok po kroku. To wspaniały pomysł na soczyste mięso na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także