PrzepisTomasz Strzelczyk nie robi zwykłych gofrów. Zamienił słodką przekąskę w słony hit

Tomasz Strzelczyk nie robi zwykłych gofrów. Zamienił słodką przekąskę w słony hit

Gofry na słono według Tomasza Strzelczyka to wspaniały pomysł na śniadanie. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. W związku z tym warto zabrać je również na lunch do pracy lub szkoły. Jeśli masz ochotę na te rewelacyjne gofry - poniżej podajemy jak je zrobić.

Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozSx6Wakbyg
Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozSx6Wakbyg
Agnieszka

12.10.2022 17:37

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube przepisem na pyszne słone gofry. Warto zaznaczyć, że w ich składzie znajdziemy m.in. parówki, paprykę, czy szczypiorek.

Idealny pomysł na śniadanie

Gofry - Pyszności ; Foto: Canva.com
Gofry - Pyszności ; Foto: Canva.com

Gofry zazwyczaj spożywamy na słodko. W związku z tym często serwujemy je z bitą śmietaną, owocami, czy zwykłym cukrem pudrem. Okazuje się jednak, że równie dobrze smakują na słono z dodatkiem warzyw.

Gofry Tomasza Strzelczyka stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kanapek. Poza tym należy zaznaczyć, że są wyjątkowo proste w wykonaniu. Poniżej zdradzamy jak je zrobić.

Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka

Szczypiorek - Pyszności ; Foto: Canva.com
Szczypiorek - Pyszności ; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 g drożdży instant
  • pęczek szczypiorku
  • 2 parówki
  • papryka
  • 15 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw je na bok do ostudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnym naczyniu połącz mleko z drożdżami oraz roztopionym masłem.

Następnie wlej mleko z drożdżami i masłem do miski z mąką. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miskę z gotowym ciastem odstaw na bok.

Szczypiorek, parówki oraz paprykę posiekaj na drobne kawałki. Następnie pokrojone składniki dodaj do uprzednio przygotowanego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gofry według Tomasza Strzelczyka piecz w dobrzej nagrzanej gofrownicy przez około 6 - 7 minut. Gotowe gofry rozpływają się w ustach. Polecamy podawać je na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi krok po kroku. To wspaniały pomysł na soczyste mięso na obiad.

proste przepisyprzepisygofry
Wybrane dla Ciebie