Tomasz Strzelczyk nie robi zwykłych gofrów. Zamienił słodką przekąskę w słony hit
Gofry na słono według Tomasza Strzelczyka to wspaniały pomysł na śniadanie. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. W związku z tym warto zabrać je również na lunch do pracy lub szkoły. Jeśli masz ochotę na te rewelacyjne gofry - poniżej podajemy jak je zrobić.
12.10.2022 17:37
Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube przepisem na pyszne słone gofry. Warto zaznaczyć, że w ich składzie znajdziemy m.in. parówki, paprykę, czy szczypiorek.
Idealny pomysł na śniadanie
Gofry zazwyczaj spożywamy na słodko. W związku z tym często serwujemy je z bitą śmietaną, owocami, czy zwykłym cukrem pudrem. Okazuje się jednak, że równie dobrze smakują na słono z dodatkiem warzyw.
Gofry Tomasza Strzelczyka stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kanapek. Poza tym należy zaznaczyć, że są wyjątkowo proste w wykonaniu. Poniżej zdradzamy jak je zrobić.
Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 g drożdży instant
- pęczek szczypiorku
- 2 parówki
- papryka
- 15 g masła
- sól
Sposób przygotowania:
Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw je na bok do ostudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnym naczyniu połącz mleko z drożdżami oraz roztopionym masłem.
Następnie wlej mleko z drożdżami i masłem do miski z mąką. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miskę z gotowym ciastem odstaw na bok.
Szczypiorek, parówki oraz paprykę posiekaj na drobne kawałki. Następnie pokrojone składniki dodaj do uprzednio przygotowanego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gofry według Tomasza Strzelczyka piecz w dobrzej nagrzanej gofrownicy przez około 6 - 7 minut. Gotowe gofry rozpływają się w ustach. Polecamy podawać je na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi krok po kroku. To wspaniały pomysł na soczyste mięso na obiad.