Tomasz Strzelczyk nie robi zwykłych gofrów. Zamienił słodką przekąskę w słony hit

Gofry na słono według Tomasza Strzelczyka to wspaniały pomysł na śniadanie. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. W związku z tym warto zabrać je również na lunch do pracy lub szkoły. Jeśli masz ochotę na te rewelacyjne gofry - poniżej podajemy jak je zrobić.

Gofry na słono z parówkami według Tomasza StrzelczykaGofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ozSx6Wakbyg
Agnieszka

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube przepisem na pyszne słone gofry. Warto zaznaczyć, że w ich składzie znajdziemy m.in. parówki, paprykę, czy szczypiorek.

Idealny pomysł na śniadanie

Obrazek
Gofry - Pyszności ; Foto: Canva.com

Gofry zazwyczaj spożywamy na słodko. W związku z tym często serwujemy je z bitą śmietaną, owocami, czy zwykłym cukrem pudrem. Okazuje się jednak, że równie dobrze smakują na słono z dodatkiem warzyw.

Gofry Tomasza Strzelczyka stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kanapek. Poza tym należy zaznaczyć, że są wyjątkowo proste w wykonaniu. Poniżej zdradzamy jak je zrobić.

Gofry na słono z parówkami według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Szczypiorek - Pyszności ; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 g drożdży instant
  • pęczek szczypiorku
  • 2 parówki
  • papryka
  • 15 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Masło roztop w rondelku, a następnie odstaw je na bok do ostudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W oddzielnym naczyniu połącz mleko z drożdżami oraz roztopionym masłem.

Następnie wlej mleko z drożdżami i masłem do miski z mąką. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miskę z gotowym ciastem odstaw na bok.

Szczypiorek, parówki oraz paprykę posiekaj na drobne kawałki. Następnie pokrojone składniki dodaj do uprzednio przygotowanego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gofry według Tomasza Strzelczyka piecz w dobrzej nagrzanej gofrownicy przez około 6 - 7 minut. Gotowe gofry rozpływają się w ustach. Polecamy podawać je na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować nacinaną szynkę z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi krok po kroku. To wspaniały pomysł na soczyste mięso na obiad.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku