Przestałam kupować gotowce w sklepie, odkąd mam ten przepis na domowy ketchup

Domowy ketchup z pomidorów wspaniale smakuje jako dodatek do mięsnych dań. Poza tym jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. Z łatwością przygotujesz go na bazie pysznych, świeżych pomidorów. Jeśli masz ochotę go spróbować - poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten fantastyczny ketchup.

ObrazekLepszy niż ze sklepu domowy ketchup z pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowy ketchup jest wyjątkowo smaczny oraz aromatyczny. Skrywa on w sobie dużą ilość świeżych pomidorów. Poza tym wzbogacamy go również różnymi wspaniałymi przyprawami.

Aromatyczny domowy sos

Obrazek
Krojenie pomidorów - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę przygotować własny, domowy ketchup, to koniecznie sprawdź poniższy przepis. Ketchup ten wspaniale sprawdzi się jako dodatek do hot - dogów, frytek, czy pizzy. Powstaje on na bazie świeżych pomidorów, octu oraz cebuli. Dodatkowo dodajemy do niego takie aromatyczne przyprawy jak imbir, goździki, czy cynamonu. 

Domowy ketchup

Obrazek
Ketchup domowej roboty - Pyszności

Składniki:

  • około 1 kg pomidorów
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • cebula
  • czosnek
  • ewentualnie
  • szczypta płatków chili

Sposób przygotowania:

Goździki, liść  laurowy oraz cynamon połóż na czystej gazie. Następnie zawiń ją i zawiąż sznureczkiem. Dzięki temu podczas gotowania przyprawy nie wpadną do reszty składników.

Pomidory dokładnie umyj oraz pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz. Następnie posiekaj warzywa na drobną kostkę. Wszystko wrzuć do dużego garnka. Dodaj sól, cukier oraz ocet. Na końcu zanurz w składnikach gazę z ziołami.

Całość gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij woreczek z ziołami. Następnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera ręcznego. Powinien powstać sos o jednolitej konsystencji.

Następnie przecedź powstały sos przez sito i gotuj go jeszcze przez około pół godziny. Po tym czasie przelej ketchup do czystego naczynia. Produkt przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 - 3 tygodnie.

Domowy ketchup wspaniale smakuje jako dodatek do mięsnych potraw, czy frytek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować różę z cukinii na cieście francuskim krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąska między posiłkami.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez