Karkówka według Magdy Gessler z niezwykłym, egzotycznym owocem. Niebo na talerzu
Planujesz upiec karkówkę? To koniecznie przygotuj ją według oryginalnego przepisu Magdy Gessler. Dodatek banana nada potrawie wyjątkowego charakteru i zachwyci smakiem twoich gości! Karkówka według Magdy Gessler zadziwia oryginalnością i kreatywną recepturą.
11.06.2022 09:49
O karkówce słów kilka
Karkówka rewelacyjnie smakuje w postaci pieczonej bądź grillowanej. Jednak wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest takie proste. Nieraz zdarzyło nam się zjeść twarde, suche mięso. W takim przypadku możemy stracić tylko apetyt i pieniądze.
Warto znać sprawdzony przepis na karkówkę. Dobrze upieczone mięso powinno być delikatne, kruche i soczyste. Dzięki Magdzie Gessler, w łatwy sposób przygotujemy taką karkówkę. Dodatek banana wzbogaci jej smak i aromat.
Karkówka według Magdy Gessler
Przepis na karkówkę według Magdy Gessler jest jedyny w swoim rodzaju. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, to koniecznie musisz upiec tę fenomenalną potrawę!
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- jeden średniej wielkości czosnek
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego i słodkiej papryki
- świeża kolendra (cały pęczek)
- 6 bananów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Sposób wykonania:
- Karkówkę natrzyj solą i pieprzem. Zmieszaj ziarna kolendry, ostrą paprykę, kmin rzymski i słodką paprykę. Następnie obtocz mięso w mieszance przypraw. Odstaw karkówkę na około 3 - 5 godzin.
- W kolejnym etapie obierz czosnek i podziel go na ząbki. Karkówkę wraz z kolendrą oraz ząbkami czosnku włóż do rękawa piekarniczego, a następnie zwiąż go nićmi na końcach. Tak przygotowane mięso piecz przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym na 150 stop. C.
- Po tym czasie wyjmij odstaw schab do ostygnięcia na około pół godziny. Następnie pokrój go na cienkie plastry.
- Obierz banany, a następnie przekrój je wzdłuż na pół. Smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i miodu. Pamiętaj, aby smażyć banany do momentu, aż będą ładnie zarumienione.
- Plastry karkówki układamy na talerzu i dekorujemy je usmażonymi bananami. Ta potrawa to niebo w gębie!
Jeśli masz ochotę na karkówkę w nieco innej odsłonie, to polecamy sprawdzić nasz przepis na to pyszne mięso przekładane cebulą i ogórkami w musztardzie.