Karkówka według Magdy Gessler z niezwykłym, egzotycznym owocem. Niebo na talerzu

Planujesz upiec karkówkę? To koniecznie przygotuj ją według oryginalnego przepisu Magdy Gessler. Dodatek banana nada potrawie wyjątkowego charakteru i zachwyci smakiem twoich gości! Karkówka według Magdy Gessler zadziwia oryginalnością i kreatywną recepturą. 

Obrazekcanva.com
Agnieszka

O karkówce słów kilka

Obrazek
pixabay.com

Karkówka rewelacyjnie smakuje w postaci pieczonej bądź grillowanej. Jednak wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest takie proste. Nieraz zdarzyło nam się zjeść twarde, suche mięso. W takim przypadku możemy stracić tylko apetyt i pieniądze.

Warto znać sprawdzony przepis na karkówkę. Dobrze upieczone mięso powinno być delikatne, kruche i soczyste. Dzięki Magdzie Gessler, w łatwy sposób przygotujemy taką karkówkę. Dodatek banana wzbogaci jej smak i aromat.

Karkówka według Magdy Gessler

Obrazek
pixabay.com

Przepis na karkówkę według Magdy Gessler jest jedyny w swoim rodzaju. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, to koniecznie musisz upiec tę fenomenalną potrawę!

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • jeden średniej wielkości czosnek
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • świeża kolendra (cały pęczek)
  • 6 bananów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem. Zmieszaj ziarna kolendry, ostrą paprykę, kmin rzymski i słodką paprykę. Następnie obtocz mięso w mieszance przypraw. Odstaw karkówkę na około 3 - 5 godzin.
  2. W kolejnym etapie obierz czosnek i podziel go na ząbki. Karkówkę wraz z kolendrą oraz ząbkami czosnku włóż do rękawa piekarniczego, a następnie zwiąż go nićmi na końcach. Tak przygotowane mięso piecz przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym na 150 stop. C.
  3. Po tym czasie wyjmij odstaw schab do ostygnięcia na około pół godziny. Następnie pokrój go na cienkie plastry.
  4. Obierz banany, a następnie przekrój je wzdłuż na pół. Smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i miodu. Pamiętaj, aby smażyć banany do momentu, aż będą ładnie zarumienione.
  5. Plastry karkówki układamy na talerzu i dekorujemy je usmażonymi bananami. Ta potrawa to niebo w gębie!

Jeśli masz ochotę na karkówkę w nieco innej odsłonie, to polecamy sprawdzić nasz przepis na to pyszne mięso przekładane cebulą i ogórkami w musztardzie.

Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek