PrzepisKarkówka według Magdy Gessler z niezwykłym, egzotycznym owocem. Niebo na talerzu

Karkówka według Magdy Gessler z niezwykłym, egzotycznym owocem. Niebo na talerzu

Planujesz upiec karkówkę? To koniecznie przygotuj ją według oryginalnego przepisu Magdy Gessler. Dodatek banana nada potrawie wyjątkowego charakteru i zachwyci smakiem twoich gości! Karkówka według Magdy Gessler zadziwia oryginalnością i kreatywną recepturą. 

canva.com
canva.com
Agnieszka

11.06.2022 09:49

O karkówce słów kilka

pixabay.com
pixabay.com

Karkówka rewelacyjnie smakuje w postaci pieczonej bądź grillowanej. Jednak wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest takie proste. Nieraz zdarzyło nam się zjeść twarde, suche mięso. W takim przypadku możemy stracić tylko apetyt i pieniądze.

Warto znać sprawdzony przepis na karkówkę. Dobrze upieczone mięso powinno być delikatne, kruche i soczyste. Dzięki Magdzie Gessler, w łatwy sposób przygotujemy taką karkówkę. Dodatek banana wzbogaci jej smak i aromat.

Karkówka według Magdy Gessler

pixabay.com
pixabay.com

Przepis na karkówkę według Magdy Gessler jest jedyny w swoim rodzaju. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, to koniecznie musisz upiec tę fenomenalną potrawę!

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • jeden średniej wielkości czosnek
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • świeża kolendra (cały pęczek)
  • 6 bananów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem. Zmieszaj ziarna kolendry, ostrą paprykę, kmin rzymski i słodką paprykę. Następnie obtocz mięso w mieszance przypraw. Odstaw karkówkę na około 3 - 5 godzin.
  2. W kolejnym etapie obierz czosnek i podziel go na ząbki. Karkówkę wraz z kolendrą oraz ząbkami czosnku włóż do rękawa piekarniczego, a następnie zwiąż go nićmi na końcach. Tak przygotowane mięso piecz przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym na 150 stop. C.
  3. Po tym czasie wyjmij odstaw schab do ostygnięcia na około pół godziny. Następnie pokrój go na cienkie plastry.
  4. Obierz banany, a następnie przekrój je wzdłuż na pół. Smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i miodu. Pamiętaj, aby smażyć banany do momentu, aż będą ładnie zarumienione.
  5. Plastry karkówki układamy na talerzu i dekorujemy je usmażonymi bananami. Ta potrawa to niebo w gębie!

Jeśli masz ochotę na karkówkę w nieco innej odsłonie, to polecamy sprawdzić nasz przepis na to pyszne mięso przekładane cebulą i ogórkami w musztardzie.

przepisyprzepisdomowe przepisy
Wybrane dla Ciebie