PrzepisKarkówka według Magdy Gessler z niezwykłym, egzotycznym owocem. Niebo na talerzu

Karkówka według Magdy Gessler z niezwykłym, egzotycznym owocem. Niebo na talerzu

canva.com
canva.com
Agnieszka

11.06.2022 09:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Planujesz upiec karkówkę? To koniecznie przygotuj ją według oryginalnego przepisu Magdy Gessler. Dodatek banana nada potrawie wyjątkowego charakteru i zachwyci smakiem twoich gości! Karkówka według Magdy Gessler zadziwia oryginalnością i kreatywną recepturą. 

O karkówce słów kilka

pixabay.com
pixabay.com

Karkówka rewelacyjnie smakuje w postaci pieczonej bądź grillowanej. Jednak wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest takie proste. Nieraz zdarzyło nam się zjeść twarde, suche mięso. W takim przypadku możemy stracić tylko apetyt i pieniądze.

Warto znać sprawdzony przepis na karkówkę. Dobrze upieczone mięso powinno być delikatne, kruche i soczyste. Dzięki Magdzie Gessler, w łatwy sposób przygotujemy taką karkówkę. Dodatek banana wzbogaci jej smak i aromat.

Karkówka według Magdy Gessler

pixabay.com
pixabay.com

Przepis na karkówkę według Magdy Gessler jest jedyny w swoim rodzaju. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, to koniecznie musisz upiec tę fenomenalną potrawę!

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • jeden średniej wielkości czosnek
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry, ostrej papryki, kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • świeża kolendra (cały pęczek)
  • 6 bananów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem. Zmieszaj ziarna kolendry, ostrą paprykę, kmin rzymski i słodką paprykę. Następnie obtocz mięso w mieszance przypraw. Odstaw karkówkę na około 3 - 5 godzin.
  2. W kolejnym etapie obierz czosnek i podziel go na ząbki. Karkówkę wraz z kolendrą oraz ząbkami czosnku włóż do rękawa piekarniczego, a następnie zwiąż go nićmi na końcach. Tak przygotowane mięso piecz przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym na 150 stop. C.
  3. Po tym czasie wyjmij odstaw schab do ostygnięcia na około pół godziny. Następnie pokrój go na cienkie plastry.
  4. Obierz banany, a następnie przekrój je wzdłuż na pół. Smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i miodu. Pamiętaj, aby smażyć banany do momentu, aż będą ładnie zarumienione.
  5. Plastry karkówki układamy na talerzu i dekorujemy je usmażonymi bananami. Ta potrawa to niebo w gębie!

Jeśli masz ochotę na karkówkę w nieco innej odsłonie, to polecamy sprawdzić nasz przepis na to pyszne mięso przekładane cebulą i ogórkami w musztardzie.

przepisyprzepisdomowe przepisy