5 pomysłowych przepisów na marynatę do karkówki. Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Marynata do karkówki z grilla. Jak przyprawić mięso by było miękkie i soczyste? Jak zamarynować karkówkę, żeby wydobyć z niej najwięcej smaku? Oto sprawdzone przepis i triki, które z pewnością przydadzą się podczas majówki.

Jak zamarynować karkówkę, żeby była miękka?

Temperatura i czas marynowania mięsa jest sekretem miękkiej karkówki z grilla. Najlepiej natrzeć mięso marynatą wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce. Ważna jednak będzie temperatura mięsa przed włożeniem go na ruszt. Warto pamiętać, by wyjąć go godzinę przed grillowaniem. Tym sposobem karkówka dojdzie do temperatury „pokojowej”.

Grillowanie karkówki – jak marynować?

Mięso potnij na plastry. Jeśli masz z tym problem, włóż je wcześniej do zamrażarki na ok. 30 minut. Lekko zmrożona karkówka będzie łatwiejsza do pokrojenia.

Następnie włóż do miski z marynatą i przykryj folią lub włóż do woreczka foliowego.

Jak zamarynować karkówkę? 5 przepisów wideo

Ananasowa marynata do karkówki – składniki, przepis:

Przepis na ananasową marynatę do karkówki. Nadaje mięsu słodko-ostry smak, który jest bardzo niepowtarzalny smak. Zrobienie jej jest szybkie i proste, bo całość przygotowuje się w blenderze.

– połówka ananasa
– 6 ząbków czosnku
– kawałek imbiru
– 1 limonka
– ocet z czerwonego wina
– sos sojowy
– 1 cebula
– 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
– pół łyżeczki pieprzu

W blenderze połącz ze sobą ananasa, czosnek i imbir. Miksuj przez chwilę, gdy składniki się połączą dodaj do nich sok z limonki, sos sojowy, ocet z czerwonego wina, słodką paprykę i pieprz.

Marynata paprykowo-pomidorowa do karkówki na grilla – składniki, przepis:

Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki jest prosta i bardzo smaczna. Mięso marynowane w niej po grillowaniu ma cienką chrupiąca warstwę upieczonej marynaty.

6 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3 łyżki soku z pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego

W misce wymieszaj olej, sok pomidorowy, przecier pomidorowy, czosnek, słodką paprykę, majeranek, sól i czarny pieprz. Natrzyj karkówką marynatę i zostaw na noc w lodówce.

paprykowo-pomidorowa marynata do grilla

Karkówka w piwnej marynacie. Przepis na grilla

Piwna marynata dla karkówki z grilla to klasyczny przepis.

1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminu
1 szklanka jasnego piwa
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy
pół czerwonej cebuli
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
sól
pół łyżeczki cukru brązowego

W moździerzu zmiel rozmaryn, kolorowy pieprz, ostrą paprykę, kmin i cukier brązowy. Następnie przesyp do miski i dodaj pozostałe składniki. Cebulę poszatkuj na drobne kawałki i wsyp do marynaty. Włóż mięso do płaskiego naczynia i zalej marynatą. Owiń folią i marynuj przez kilka godzin.

piwna marynata do karkówki na grilla

Marynata z coca-coli i keczupu do karkówki z grilla – składniki, przepis

1,5 szklanki coca-coli
1 szklanka keczupu
2 cebule

W misce wymieszaj keczup z coca-colą. Mięso ułóż w naczyniu i zalej mieszanką. Następnie posyp pociętymi w piórka cebulami.

marynata z coca-coli i keczupu do karkówki z grilla

Pikantna marynata do karkówki z grilla – składniki, przepis:

Jak zrobić pikantną marynatę do karkówki z grilla? Oto najlepszy przepis dla miłośników ostrych potraw z rusztu.

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pikantnego keczupu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz

Składniki na pikantną marynatę wymieszaj w misce. Ilość ostrych przypraw dostosuj do własnych preferencji.

pikantna marynata do karkówki z grilla


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×