Przepis5 pomysłowych przepisów na marynatę do karkówki. Jak zamarynować karkówkę na grilla?

5 pomysłowych przepisów na marynatę do karkówki. Jak zamarynować karkówkę na grilla?

5 pomysłowych przepisów na marynatę do karkówki. Jak zamarynować karkówkę na grilla?
Małgosia
30.04.2022 16:01

Marynata do karkówki z grilla. Jak przyprawić mięso by było miękkie i soczyste? Jak zamarynować karkówkę, żeby wydobyć z niej najwięcej smaku? Oto sprawdzone przepis i triki, które z pewnością przydadzą się podczas majówki.

Jak zamarynować karkówkę, żeby była miękka?

Temperatura i czas marynowania mięsa jest sekretem miękkiej karkówki z grilla. Najlepiej natrzeć mięso marynatą wieczorem i zostawić na całą noc w lodówce. Ważna jednak będzie temperatura mięsa przed włożeniem go na ruszt. Warto pamiętać, by wyjąć go godzinę przed grillowaniem. Tym sposobem karkówka dojdzie do temperatury "pokojowej".

Grillowanie karkówki - jak marynować?

Mięso potnij na plastry. Jeśli masz z tym problem, włóż je wcześniej do zamrażarki na ok. 30 minut. Lekko zmrożona karkówka będzie łatwiejsza do pokrojenia.

Następnie włóż do miski z marynatą i przykryj folią lub włóż do woreczka foliowego.

Jak zamarynować karkówkę? 5 przepisów wideo

Ananasowa marynata do karkówki - składniki, przepis:

Przepis na ananasową marynatę do karkówki. Nadaje mięsu słodko-ostry smak, który jest bardzo niepowtarzalny smak. Zrobienie jej jest szybkie i proste, bo całość przygotowuje się w blenderze.

- połówka ananasa

- 6 ząbków czosnku

- kawałek imbiru

- 1 limonka

- ocet z czerwonego wina

- sos sojowy

- 1 cebula

- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki

- pół łyżeczki pieprzu

W blenderze połącz ze sobą ananasa, czosnek i imbir. Miksuj przez chwilę, gdy składniki się połączą dodaj do nich sok z limonki, sos sojowy, ocet z czerwonego wina, słodką paprykę i pieprz.

Obraz

Marynata paprykowo-pomidorowa do karkówki na grilla - składniki, przepis:

Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki jest prosta i bardzo smaczna. Mięso marynowane w niej po grillowaniu ma cienką chrupiąca warstwę upieczonej marynaty.

6 łyżek oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

3 łyżki soku z pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

W misce wymieszaj olej, sok pomidorowy, przecier pomidorowy, czosnek, słodką paprykę, majeranek, sól i czarny pieprz. Natrzyj karkówką marynatę i zostaw na noc w lodówce.

Obraz

Karkówka w piwnej marynacie. Przepis na grilla

Piwna marynata dla karkówki z grilla to klasyczny przepis.

1 łyżeczka kolorowego pieprzu

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kminu

1 szklanka jasnego piwa

1 łyżka musztardy

2 łyżki oliwy

pół czerwonej cebuli

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

sól

pół łyżeczki cukru brązowego

W moździerzu zmiel rozmaryn, kolorowy pieprz, ostrą paprykę, kmin i cukier brązowy. Następnie przesyp do miski i dodaj pozostałe składniki. Cebulę poszatkuj na drobne kawałki i wsyp do marynaty. Włóż mięso do płaskiego naczynia i zalej marynatą. Owiń folią i marynuj przez kilka godzin.

Obraz

Marynata z coca-coli i keczupu do karkówki z grilla - składniki, przepis

1,5 szklanki coca-coli

1 szklanka keczupu

2 cebule

W misce wymieszaj keczup z coca-colą. Mięso ułóż w naczyniu i zalej mieszanką. Następnie posyp pociętymi w piórka cebulami.

Obraz

Pikantna marynata do karkówki z grilla - składniki, przepis:

Jak zrobić pikantną marynatę do karkówki z grilla? Oto najlepszy przepis dla miłośników ostrych potraw z rusztu.

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki pikantnego keczupu

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

sól i pieprz

Składniki na pikantną marynatę wymieszaj w misce. Ilość ostrych przypraw dostosuj do własnych preferencji.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także