Piknikowy przepis na sukces: Jak przyrządzić wyśmienite żeberka z grilla

Są soczyste, aromatyczne i można je przyrządzić na kilka ciekawych sposobów. Stanowią dość popularną alternatywę dla tradycyjnej karkówki, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Żeberka z grilla w glazurze to pomysł na proste i smaczne danie, którym można zaskoczyć gości podczas majówki.

ObrazekPrzepis na żeberka z grilla, Fot. Canva
Karol Wiak

Grill to przede wszystkim czas spotkań i możliwość przyrządzenia wielu ciekawych dań. Dominują tu typowe potrawy, takie jak karkówka, kiełbaski czy szaszłyki, ale także te nieco bardziej nieoczywiste - banany, szparagi czy pieczarki z grilla. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, warto jest pomyśleć o uzupełnieniu tego grillowego menu. I tu, dobrym rozwiązaniem mogą być grillowane żeberka w glazurze. Jeśli zdecydujesz się je przygotować, to z pewnością nie pożałujesz.

Żeberka z grilla - podstawa udanego pikniku podczas grilla

Zanim dowiesz się, jak przygotować żeberka z grilla, warto jest poświęcić kilka słów tej popularnej mięsnej potrawie. Jeśli użyjesz odpowiedniej marynaty do żeberek z grilla, to możesz być pewny, że mięso będzie miękkie, soczyste, a przyprawy i dym sprawią, że to danie z grilla również będzie aromatyczne.

Pamiętaj, że podstawą będzie tu odpowiedniej jakości mięso i dobra marynata. A skoro o niej mowa, to można tu użyć ketchupu, miodu, owoców, czekolady. Jak widać, panuje pełna dowolność. My pokażemy ci inny przepis na grillowane żeberka.

Obrazek
Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva

Żeberka z grilla przepis - jak je przyrządzić?

Przepis na żeberka z grilla jest banalnie prosty. Postaraj się przygotować tę stosunkowo prostą i jednocześnie najlepszą marynatę. Goście będą zachwyceni, a mięso będzie rozpływać się w ustach. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • około 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • sos sojowy
  • 4 łyżki octu winnego
  • przyprawy: majeranek, pieprz, sól, słodka mielona papryka, tymianek.
Obrazek
Glazurowanie żeberek na grillu z wykorzystaniem pędzelka - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj żeberka i pokrój je pojedynczo wzdłuż kości. Przełóż je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 25 minut. Gdy żeberka się ugotują, to je odcedź i osusz.
  2. Weź pół szklanki wody i pół szklanki oliwy, i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz przyprawy.
  3. Zalej żeberka przygotowaną marynatą i odstaw na całą noc do lodówki.
  4. Przygotuj glazurę. W tym celu, wymieszaj 3 łyżki oliwy z miodem, odrobiną sosu sojowego, miód i musztardę. Wymieszaj dokładnie.
  5. Ułóż zamarynowane żeberka na rozgrzanym grillu i piecz z obu stron.
  6. Gdy żeberka z grilla zmiękną to posmaruj je glazurą i piecz jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie, grillowane żeberka będą idealne. Smacznego!

Co powiesz na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯