Piknikowy przepis na sukces: Jak przyrządzić wyśmienite żeberka z grilla
Są soczyste, aromatyczne i można je przyrządzić na kilka ciekawych sposobów. Stanowią dość popularną alternatywę dla tradycyjnej karkówki, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Żeberka z grilla w glazurze to pomysł na proste i smaczne danie, którym można zaskoczyć gości podczas majówki.
28.04.2023 08:20
Grill to przede wszystkim czas spotkań i możliwość przyrządzenia wielu ciekawych dań. Dominują tu typowe potrawy, takie jak karkówka, kiełbaski czy szaszłyki, ale także te nieco bardziej nieoczywiste - banany, szparagi czy pieczarki z grilla. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, warto jest pomyśleć o uzupełnieniu tego grillowego menu. I tu, dobrym rozwiązaniem mogą być grillowane żeberka w glazurze. Jeśli zdecydujesz się je przygotować, to z pewnością nie pożałujesz.
Żeberka z grilla - podstawa udanego pikniku podczas grilla
Zanim dowiesz się, jak przygotować żeberka z grilla, warto jest poświęcić kilka słów tej popularnej mięsnej potrawie. Jeśli użyjesz odpowiedniej marynaty do żeberek z grilla, to możesz być pewny, że mięso będzie miękkie, soczyste, a przyprawy i dym sprawią, że to danie z grilla również będzie aromatyczne.
Pamiętaj, że podstawą będzie tu odpowiedniej jakości mięso i dobra marynata. A skoro o niej mowa, to można tu użyć ketchupu, miodu, owoców, czekolady. Jak widać, panuje pełna dowolność. My pokażemy ci inny przepis na grillowane żeberka.
Zobacz także
Żeberka z grilla przepis - jak je przyrządzić?
Przepis na żeberka z grilla jest banalnie prosty. Postaraj się przygotować tę stosunkowo prostą i jednocześnie najlepszą marynatę. Goście będą zachwyceni, a mięso będzie rozpływać się w ustach. Zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- około 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki musztardy
- oliwa z oliwek
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki miodu
- sos sojowy
- 4 łyżki octu winnego
- przyprawy: majeranek, pieprz, sól, słodka mielona papryka, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Umyj żeberka i pokrój je pojedynczo wzdłuż kości. Przełóż je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 25 minut. Gdy żeberka się ugotują, to je odcedź i osusz.
- Weź pół szklanki wody i pół szklanki oliwy, i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz przyprawy.
- Zalej żeberka przygotowaną marynatą i odstaw na całą noc do lodówki.
- Przygotuj glazurę. W tym celu, wymieszaj 3 łyżki oliwy z miodem, odrobiną sosu sojowego, miód i musztardę. Wymieszaj dokładnie.
- Ułóż zamarynowane żeberka na rozgrzanym grillu i piecz z obu stron.
- Gdy żeberka z grilla zmiękną to posmaruj je glazurą i piecz jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie, grillowane żeberka będą idealne. Smacznego!
Co powiesz na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: