Piknikowy przepis na sukces: Jak przyrządzić wyśmienite żeberka z grilla

Są soczyste, aromatyczne i można je przyrządzić na kilka ciekawych sposobów. Stanowią dość popularną alternatywę dla tradycyjnej karkówki, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Żeberka z grilla w glazurze to pomysł na proste i smaczne danie, którym można zaskoczyć gości podczas majówki.

ObrazekPrzepis na żeberka z grilla, Fot. Canva
Karol Wiak

Grill to przede wszystkim czas spotkań i możliwość przyrządzenia wielu ciekawych dań. Dominują tu typowe potrawy, takie jak karkówka, kiełbaski czy szaszłyki, ale także te nieco bardziej nieoczywiste - banany, szparagi czy pieczarki z grilla. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, warto jest pomyśleć o uzupełnieniu tego grillowego menu. I tu, dobrym rozwiązaniem mogą być grillowane żeberka w glazurze. Jeśli zdecydujesz się je przygotować, to z pewnością nie pożałujesz.

Żeberka z grilla - podstawa udanego pikniku podczas grilla

Zanim dowiesz się, jak przygotować żeberka z grilla, warto jest poświęcić kilka słów tej popularnej mięsnej potrawie. Jeśli użyjesz odpowiedniej marynaty do żeberek z grilla, to możesz być pewny, że mięso będzie miękkie, soczyste, a przyprawy i dym sprawią, że to danie z grilla również będzie aromatyczne.

Pamiętaj, że podstawą będzie tu odpowiedniej jakości mięso i dobra marynata. A skoro o niej mowa, to można tu użyć ketchupu, miodu, owoców, czekolady. Jak widać, panuje pełna dowolność. My pokażemy ci inny przepis na grillowane żeberka.

Obrazek
Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva

Żeberka z grilla przepis - jak je przyrządzić?

Przepis na żeberka z grilla jest banalnie prosty. Postaraj się przygotować tę stosunkowo prostą i jednocześnie najlepszą marynatę. Goście będą zachwyceni, a mięso będzie rozpływać się w ustach. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • około 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • sos sojowy
  • 4 łyżki octu winnego
  • przyprawy: majeranek, pieprz, sól, słodka mielona papryka, tymianek.
Obrazek
Glazurowanie żeberek na grillu z wykorzystaniem pędzelka - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj żeberka i pokrój je pojedynczo wzdłuż kości. Przełóż je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 25 minut. Gdy żeberka się ugotują, to je odcedź i osusz.
  2. Weź pół szklanki wody i pół szklanki oliwy, i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz przyprawy.
  3. Zalej żeberka przygotowaną marynatą i odstaw na całą noc do lodówki.
  4. Przygotuj glazurę. W tym celu, wymieszaj 3 łyżki oliwy z miodem, odrobiną sosu sojowego, miód i musztardę. Wymieszaj dokładnie.
  5. Ułóż zamarynowane żeberka na rozgrzanym grillu i piecz z obu stron.
  6. Gdy żeberka z grilla zmiękną to posmaruj je glazurą i piecz jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie, grillowane żeberka będą idealne. Smacznego!

Co powiesz na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej