Jak zrobić szaszłyki na grilla - 8 smakowitych przepisów
Grillowy sezon to czas trudnych pytań: jak zamarynować karkówkę, jak zrobić szaszłyki na grilla, jak naciąć kiełbaskę? Ostatnio udzieliłam odpowiedzi na pierwsze pytanie, teraz pora na kilka wskazówek odnośnie drugiego z dań!
23.06.2019 | aktual.: 25.06.2019 13:50
Jak zrobić szaszłyki na grilla - kilka podstawowych porad
Przygotowanie tych pyszności należy rozpocząć od zaplanowania składników, które znajdą się na poszczególnych szpadkach. Bez względu na to, czy będzie to potrawa wegańska, czy mięsna, każdy z produktów powinien zostać pokrojony na dość duże kawałki.
Należy pamiętać, że jedzenie poddawane obróbce cieplnej, zmniejsza swoją objętość i konsystencję. Jeśli więc kawałki będą zbyt małe, szaszłyk zbytnio się wysuszy.
Pamiętaj o boczku
W przypadku przyrządzania potrawy zarówno z warzyw, jak i mięsa, najlepiej dodać do niej także boczek – szczególnie gdy mięsną bazą szaszłyka ma być kurczak. Bezpośrednie sąsiedztwo plastrów boczku sprawi, że mięso drobiowe nie wyschnie i będzie odpowiednio soczyste.
Przygotuj patyczki na szaszłyki
Jeśli boisz się, że drewniane elementy szaszłyków mogą zająć się ogniem, włóż je do wody na ok. 15 minut przed grillowaniem.
Co więcej, jedzenie warto nabijać na dwa szaszłyki, dzięki czemu masz pewność, że cała konstrukcja będzie stabilna w 100%.
Parę słów o składnikach
Czas zająć się poszczególnymi składnikami, które możemy umieścić na szaszłykach.
Najlepsze mięsa do szaszłyków z grilla:
- wieprzowina - (boczek, łopatka, karkówka, polędwica)
- kurczak - filety
- wołowina
- baranina
- ryby i owoce morza - (surowy tuńczyk, łosoś, krewetki, kalmary)
Najlepsze warzywa do szaszłyków z grilla:
- papryka - (zielona, żółta, czerwona)
- cukinia
- pieczarki
- cebula - (czerwona, biała)
- młode ziemniaki
- pomidorki koktajlowe
Najlepsze dodatki do szaszłyków z grilla:
- kawałki wędzonego sera
- owoce - (ananas, figa)
- oliwa z oliwek
- marynata do mięs
- przyprawy (papryka, pieprz, sól, opcjonalnie: np. majeranek, cynamon)
Jak komponować szaszłyki na grilla
Jeśli chodzi o nabijanie składników szaszłyka na szpadkę, dobrze jest kierować się nie tylko kolorystyczną estetyką, ale i względami praktycznymi. Produkty bardziej mokre albo tłuste powinny sąsiadować z tymi bardziej suchymi.
Jak powinno wyglądać samo grillowanie
Gotowe szaszłyki należy ułożyć na tackach, nie bezpośrednio na kratce grillowej. Alternatywą może być zawinięcie ich w folię aluminiową. Przed rozpoczęciem grillowania, można skropić szaszłyki oliwą z oliwek. Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze dodanie przypraw.
Szaszłyki trzeba grillować do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie pięknie przyrumienione. Ważne, by nie było surowe!
Szaszłyki na grilla - marynata
Kluczem do dobrego smaku potrawy są nie tylko dobrej jakości, świeże składniki, aromatyczne przyprawy, ale i doskonała marynata. Nie jest ona punktem obowiązkowym, ale na pewno nie zaszkodzi mięsu, które trafi na grilla pod postacią szaszłyka
- 1/2 szkl. sosu barbecue
- 1/3 szkl. sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżka miodu
- 1/2 szt. imbiru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- łyżeczka płatków papryki
Połącz wszystkie składniki w misce. Następnie włóż mięso do grillowej marynaty minimum na 20 minut.
#1 Zawijańce z grilla
#2 Szaszłyki na grilla z kaszanki, kiełbasy i cebuli
#3 Szaszłyki na grilla z kurczakiem, czerwoną cebulą, ananasem i papryką
#4 Juniorowe szaszłyki na słodko z grilla
#5 Szaszłyki z łososia w fitowym wydaniu
#6 Jak zrobić szaszłyki z grilla z wątróbki drobiowej?
Na drewnianych patyczkach umieść przygotowaną wątróbkę drobiową, zamarynowane kawałki kurczaka, cebulę oraz czerwoną paprykę. Grilluj według uznania.
#7 Kurczak z grilla w towarzystwie białych kiełbasek
#8 Szaszłyki z krewetek i ananasa w słodkim wydaniu
Połącz ze sobą kawałki ananasa oraz krewetki. Nie zapomnij również o sosie z mleka kokosowego i sosu sweet chilli z ananasem. Zgrilluj na rozgrzanym ruszcie.