PrzepisGrillJak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna
Pyszności
18.06.2019 13:00, aktualizacja: 18.06.2019 16:03

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Da się to poczuć szczególnie w weekend, kiedy powietrze wypełnia aromat dymu i pieczonego mięsa.

Oczywiście grill nie zawsze musi bazować jedynie na kiełbasie. Jedną z najlepszych propozycji w tym układzie jest przecież karkówka. Szczególnie ta wcześniej marynowana.

I tu pojawia się pytanie…

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna za każdym razem?

Obraz

Karkówka jest jednym z lepszych mięs, które możemy przygotować na grillu. Jest dość tłuste, a po odpowiednim przygotowaniu, staje się miękkie. Do tego ten smak. Szczególnie, gdy zostanie podkreślony doskonałą marynatą.

A skoro o niej już mowa, powinniście wiedzieć, że dobra marynata bazuje na trzech elementach smakowych.

Musi mieć w sobie tłustą nutkę uzupełnioną składnikami kwaśnymi i kontrastującą z nimi słodyczą. Dopełnieniem całości są przyprawyaromatyczne zioła.

Kluczowy dla efektu końcowego jest także czas marynowania mięsa. Zasada jest jedna – im dłużej, tym lepiej. Idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie karkówki w zalewie na całą noc.

Karkówka w miodzie i musztardzie

Przepis, który zaraz poznacie, to nie tylko recepta na udane danie. To także wyjawienie naszego sekretu, jak zamarynować karkówkę na grilla, aby podkręcić jej smak.

I w tym przypadku połączenie karkówki, miodu i musztardy to jest TO!

Obraz
  • 8 plastrów karkówki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka papryki w proszku,
  • łyżka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączcie ze sobą musztardę, miód, oliwę z oliwek, paprykę w proszku oraz pieprz.
  2. Zalejcie powstałą marynatą kawałki karkówki. Następnie wstawcie mięso do lodówki na minimum kilka godzin.
  3. Zamarynowane mięso smażcie na grillu.
  4. Podawajcie z sałatką lub pieczonymi ziemniakami.

Tak przygotowana marynata do karkówki nie tylko zakonserwuje mięso, ale i nada mu wspaniałego smaku. Sprawi też, że w trakcie grillowania będzie się ono doskonale przypiekało i karmelizowało.

Skoro wiecie już jak zamarynować karkówkę na grilla, bierzcie się do pracy i koniecznie napiszcie nam o efektach!

A jeśli chcecie poznać więcej sztuczek, trików i przepisów na grilla, ogromną bazę takich informacji znajdziecie w naszej książce Pyszności na grilla.

co podać swoim bliskim podczas wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu!
co podać swoim bliskim podczas wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także