Nie mielona i nie rozpuszczalna. Oto najzdrowszy rodzaj kawy
01.05.2024 07:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Picie kawy to temat, nad którym od lat pochylają się naukowcy. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie kawy ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Istotne znaczenie ma jednak rodzaj i jakość wypijanej kawy, a także sposób jej przyrządzania. Która kawa jest najzdrowsza?
Kawa? Na zdrowie!
Wpływ picia kawy na nasze zdrowie od wielu lat badały rzesze naukowców. W tej kwestii zdania były bowiem mocno podzielone. Jednak ostatnie doniesienia naukowców ostatecznie rozstrzygnęły tę kwestię, zalecając picie kawy. Okazało się, że kawa jest nie tylko zdrowa, ale korzystnie wpływa na odmłodzenie organizmu, jeśli spożywa się od jednej do trzech filiżanek dziennie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta informacja spotkała się z niezwykle dużym entuzjazmem wśród kawoszy. Warto mieć na uwadze, że wiele w tym przypadku zależy od stanu zdrowia danej osoby, kondycji, trybu życia, a także ilości spożywanej kawy, jej rodzaju i jakości. Nie wszystkie rodzaje kawy są sobie równe pod względem cennych właściwości. Która kawa jest najzdrowsza?
Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna ma zdecydowanie mniejszą moc pobudzającą niż klasyczna arabica, ponieważ zazwyczaj zawiera mniejszą ilość kofeiny. Jest najłatwiejsza do przygotowania - nie potrzeba ekspresu do kawy, czy młynka, by ją przyrządzić. Sprzedawana jest w postaci granulek, które zalewa się gorącą wodą. Następnie pod wpływem wody granulki się rozpuszczają. W ten sposób powstaje gotowa do spożycia kawa, którą wiele osób wzbogaca dodatkiem mleka. To, co kupujemy jako kawę rozpuszczalną, stanowi wysuszony ekstrakt wyprodukowany z mielonej kawy, umożliwiający rozpuszczenie go w wodzie.
Wiele osób wybiera kawę rozpuszczalną właśnie ze względu na tę wygodę w przygotowaniu – zalanie wrzątkiem i całkowite rozpuszczenie. Warto jednak wiedzieć, że jest to produkt przetworzony i pod względem jakości nie można go porównywać z kawą mieloną lub ziarnistą.
Rozpuszczalna kawa nie cieszy się dobrą opinią wśród kawoszy i nie chodzi tylko o smak. Uznawana jest za niezbyt zdrową kawę z uwagi na zawartość ochratoksyny A. Jest to rakotwórcza substancja produkowana przez kilka rodzajów grzybów i pleśń, odkładająca się w organizmie. Powoduje uszkodzenia nerek i bardzo negatywnie wpływa na układ odpornościowy.
Kawa ziarnista
Kawa ziarnista to rodzaj kawy, którą uważa się za najzdrowszą. Mowa tu o kawie, którą mielimy bezpośrednio przed zaparzeniem i przygotowujemy w ekspresie ciśnieniowym. Świeże ziarna kawy, zmielone przez ekspres tuż przed podaniem, to nie tylko gwarancja smaku i aromatu. To również ograniczenie szkodliwych substancji, które przedostają się do kubka z pobudzającym napojem (jest to związane z tym, że zmielone ziarna mniej czasu spędzają w wodzie).
Na jakość kawy, a zarazem jej wpływ na zdrowie, oddziałują jeszcze inne czynniki. Są to dwa elementy: sposób obróbki ziaren i pochodzenie kawy. Warto inwestować w produkty z pewnego źródła, oferujące starannie wyselekcjonowane ziarna kawy najwyżej jakości. Zakup kawy w specjalistycznym sklepie pomoże uniknąć spopularyzowanych mieszanek, które często posiadają rozmaite defekty.
Kawa mielona
Wybierając kawę mieloną warto brać pod uwagę takie same czynniki, jak podczas podejmowania decyzji co do zakupu ziarnistej kawy. Kawa mielona powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła, by produkt był jak najwyższej jakości pod względem uprawy i obróbki. Warto jednak mieć świadomość, że zmielona kawa nie jest mielona tuż przed podaniem - tak, jak odbywa się to w przypadku kawy ziarnistej, którą rozdrabnia ekspres ciśnieniowy.
Zmieloną kawę można jednak zaparzyć w kawiarce czy nowoczesnych urządzeniach typu zaparzacze do kawy, gdzie nie traci aromatu i wielu właściwości. Przed zakupem kawy warto przetestować różne rodzaje kawy, ponieważ ma ona wpływ na smak. Jedni wolą klasyczną arabicę, inni wybiorą robustę, a jeszcze inni zdecydują się na mieszankę tych dwóch kaw.
Kawa parzona
Kawę mieloną śmiało można parzyć bez użycia kawiarki, w tradycyjny sposób, zalewając ją gorącą wodą. Tak zaparzoną kawę potocznie nazywa się kawą po turecku lub kawą parzoną. Istnieją jednak teorie mówiące o tym, że taka metoda przyrządzenia nie jest najlepsza dla naszego organizmu. Fusy, które pływają w kubku, tworzą zawiesinę mogącą podrażniać wątrobę i żołądek. W szczególności odradza się picie kawy po turecku na czczo, by nie zwiększać ryzyka wrzodów żołądka.
Kawa bezkofeinowa
Osoby, które cenią smak kawy, ale z pewnych powodów nie chcą lub nie mogą przyjmować kofeiny, nie muszą z niej rezygnować. Kawa bezkofeinowa jest obecnie powszechnie dostępna na rynku i cieszy się doskonałą opinią, jeśli chodzi o wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim bezkofeinową kawę docenia się za korzystne działanie na nadciśnienie. To także dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży. Ogromnym plusem tej kawy jest także to, że można ją śmiało pić nawet bezpośrednio przed pójściem spać, ponieważ nie będzie utrudniała zasypiania. Oczywiście, tak samo jak w innych przypadkach duże znaczenie dla zdrowia, smaku i aromatu ma skład mieszanki.