Zamiast kiełbasy i karkówki, połóż na ruszcie inny produkt. Z grilla smakuje doskonale

W tym sezonie grillowym nie ograniczaj się wyłącznie do kiełbasy i karkówki. Żeberka z rusztu smakują wybornie i zrobią wrażenie na twoich gościach, którzy rzucą się na nie jako pierwsze. Żeby nie zawieść ich kubków smakowych, przygotuj żeberka według tego przepisu. Smak zawdzięczają specjalnej marynacie. 

ObrazekŻeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva

Już pierwsze iście wiosenne temperatury wygoniły na dwór wszystkich fanów sezonowego grillowania. Rodzinne ogrody działkowe odżyły, a nad rzekami i jeziorami pojawili się wszyscy ci, którzy na samą myśl o daniach z rusztu przebierali nogami z niecierpliwości. My w tym roku chcemy postawić na oryginalność i poza tradycyjną kiełbasą i karkówką, będziemy serwować żeberka z grilla. Tak się składa, że zdobyliśmy cudowny przepis na nie i chcemy się nim z tobą podzielić.

Obrazek
Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva

Jak to często bywa z daniami z grilla, ogromna część smaku pochodzi z dobrze przygotowanej marynaty. My do swojej używamy kilku kontrowersyjnych składników. Mały spoiler: musisz się uzbroić między innymi w colę i ketchup. Ale skoro o grillu mowa, to te produkty pewnie i tak już masz, prawda? W takim razie zadanie ułatwione; teraz pozostaje tylko wcielić przepis na żeberka w życie. Powodzenia!

Żeberka z grilla

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 125 ml Coca-Coli
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva

Miód, colę, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszaj w misce. Żeberka umyj, oczyść i poporcjuj w ten sposób, by każdy kawałek zawierał jedną kostkę. Teraz zatop je w marynacie i dokładnie natrzyj. Owiń miskę folią i wstaw żeberka do lodówki. Powinny tam spędzić minimum 6 godzin.

Godzinę przed wrzuceniem żeberek na grilla wyjmij je z marynaty. Połóż je na rozgrzany ruszt i grilluj z obu stron do momentu, w którym mięso będzie z łatwością odchodziło od kości. Jako akompaniament dla żeberek polecamy ci którąś z tych sałatek. To będzie naprawdę zestaw idealny!

A może masz ochotę na pyszną roladę szpinakową?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości