PrzepisZamiast kiełbasy i karkówki, połóż na ruszcie inny produkt. Z grilla smakuje doskonale

Zamiast kiełbasy i karkówki, połóż na ruszcie inny produkt. Z grilla smakuje doskonale

W tym sezonie grillowym nie ograniczaj się wyłącznie do kiełbasy i karkówki. Żeberka z rusztu smakują wybornie i zrobią wrażenie na twoich gościach, którzy rzucą się na nie jako pierwsze. Żeby nie zawieść ich kubków smakowych, przygotuj żeberka według tego przepisu. Smak zawdzięczają specjalnej marynacie. 

Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva
Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva

25.04.2023 08:20

Już pierwsze iście wiosenne temperatury wygoniły na dwór wszystkich fanów sezonowego grillowania. Rodzinne ogrody działkowe odżyły, a nad rzekami i jeziorami pojawili się wszyscy ci, którzy na samą myśl o daniach z rusztu przebierali nogami z niecierpliwości. My w tym roku chcemy postawić na oryginalność i poza tradycyjną kiełbasą i karkówką, będziemy serwować żeberka z grilla. Tak się składa, że zdobyliśmy cudowny przepis na nie i chcemy się nim z tobą podzielić.

Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva
Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva

Jak to często bywa z daniami z grilla, ogromna część smaku pochodzi z dobrze przygotowanej marynaty. My do swojej używamy kilku kontrowersyjnych składników. Mały spoiler: musisz się uzbroić między innymi w colę i ketchup. Ale skoro o grillu mowa, to te produkty pewnie i tak już masz, prawda? W takim razie zadanie ułatwione; teraz pozostaje tylko wcielić przepis na żeberka w życie. Powodzenia!

Żeberka z grilla

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 125 ml Coca-Coli
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva
Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva

Miód, colę, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszaj w misce. Żeberka umyj, oczyść i poporcjuj w ten sposób, by każdy kawałek zawierał jedną kostkę. Teraz zatop je w marynacie i dokładnie natrzyj. Owiń miskę folią i wstaw żeberka do lodówki. Powinny tam spędzić minimum 6 godzin.

Godzinę przed wrzuceniem żeberek na grilla wyjmij je z marynaty. Połóż je na rozgrzany ruszt i grilluj z obu stron do momentu, w którym mięso będzie z łatwością odchodziło od kości. Jako akompaniament dla żeberek polecamy ci którąś z tych sałatek. To będzie naprawdę zestaw idealny!

A może masz ochotę na pyszną roladę szpinakową?

Wybrane dla Ciebie