PrzepisZamiast kiełbasy i karkówki, połóż na ruszcie inny produkt. Z grilla smakuje doskonale

Zamiast kiełbasy i karkówki, połóż na ruszcie inny produkt. Z grilla smakuje doskonale

Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva
Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva
25.04.2023 08:20

W tym sezonie grillowym nie ograniczaj się wyłącznie do kiełbasy i karkówki. Żeberka z rusztu smakują wybornie i zrobią wrażenie na twoich gościach, którzy rzucą się na nie jako pierwsze. Żeby nie zawieść ich kubków smakowych, przygotuj żeberka według tego przepisu. Smak zawdzięczają specjalnej marynacie. 

Już pierwsze iście wiosenne temperatury wygoniły na dwór wszystkich fanów sezonowego grillowania. Rodzinne ogrody działkowe odżyły, a nad rzekami i jeziorami pojawili się wszyscy ci, którzy na samą myśl o daniach z rusztu przebierali nogami z niecierpliwości. My w tym roku chcemy postawić na oryginalność i poza tradycyjną kiełbasą i karkówką, będziemy serwować żeberka z grilla. Tak się składa, że zdobyliśmy cudowny przepis na nie i chcemy się nim z tobą podzielić.

Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva
Żeberka z grilla - Pyszności; foto: Canva

Jak to często bywa z daniami z grilla, ogromna część smaku pochodzi z dobrze przygotowanej marynaty. My do swojej używamy kilku kontrowersyjnych składników. Mały spoiler: musisz się uzbroić między innymi w colę i ketchup. Ale skoro o grillu mowa, to te produkty pewnie i tak już masz, prawda? W takim razie zadanie ułatwione; teraz pozostaje tylko wcielić przepis na żeberka w życie. Powodzenia!

Żeberka z grilla

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 125 ml Coca-Coli
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva
Żeberka z grilla na rozgrzanym grillu - Pyszności; foto: Canva

Miód, colę, ketchup, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszaj w misce. Żeberka umyj, oczyść i poporcjuj w ten sposób, by każdy kawałek zawierał jedną kostkę. Teraz zatop je w marynacie i dokładnie natrzyj. Owiń miskę folią i wstaw żeberka do lodówki. Powinny tam spędzić minimum 6 godzin.

Godzinę przed wrzuceniem żeberek na grilla wyjmij je z marynaty. Połóż je na rozgrzany ruszt i grilluj z obu stron do momentu, w którym mięso będzie z łatwością odchodziło od kości. Jako akompaniament dla żeberek polecamy ci którąś z tych sałatek. To będzie naprawdę zestaw idealny!

A może masz ochotę na pyszną roladę szpinakową?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także