PrzepisZrób tak karkówkę na grilla, a nie pożałujesz. Ta marynata to hit

Zrób tak karkówkę na grilla, a nie pożałujesz. Ta marynata to hit

Karkówka w coli- Pyszności, źródło: Canva
Karkówka w coli- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
05.07.2023 12:00

Karkówka marynowana w coli i ketchupie to przepis na grilla, który szybko stanie się hitem. Delikatne mięso rozpływa się w ustach.

Karkówka to grillowy klasyk, który często gości w sezonie na moim stole. Kluczem do jej przygotowania jest odpowiednia marynata. Nie tylko nada ona smak mięsu i otuli aromatem, ale również sprawi, że grillowana karkówka będzie miękka i soczysta. Mięso z karkówki wieprzowej w plastrach, w gęstym słodko-pikantnym sosie z coca-coli, ketchupu i przypraw to hit, obok którego nie da się przejść obojętnie. Przypomina w smaku nieco kultowe, amerykańskie żeberka w sosie BBQ.

Sekretem przepisu jest dodatek coli. Zawarty w niej kwas ortofosforowy oraz cukier nadają smak i chronią przed zepsuciem, ale też wpływają na proces denaturacji białek, dzięki której mięso łatwo kruszeje. W rezultacie otrzymujemy pyszną, kruchą karkówkę.

Karkówka w coli z grilla

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki wieprzowej,
  • pół szklanki coli,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Plastry karkówki osuszam kawałkiem ręcznika papierowego. Przekładam je do miski.

2. W misce mieszam ze sobą olej, colę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, ketchup oraz wędzoną paprykę. Doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję. Wędzona papryka nada delikatnie dymny charakter potrawie- to świetna przyprawa na grilla.

3. Powstałą marynatą zalewam plastry mięsa. Przykrywam miskę kawałkiem folii spożywczej i wkładam do lodówki. Karkówka powinna marynować się przez minimum 2-3 godziny, ale najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Karkówka w coli- Pyszności, źródło: Canva
Karkówka w coli- Pyszności, źródło: Canva

4. Zamarynowane mięso wyciągam z lodówki. Przed wrzuceniem na grilla powinno mieć temperaturę pokojową.

5. Wrzucam plastry karkówki na rozgrzany ruszt i piekę przez ok. 10 minut z każdej strony. Jeśli plastry są grube, to czas grillowania należy odpowiednio wydłużyć.

Taka karkówka świetnie smakuje w towarzystwie pieczywa i lekkiej sałatki warzywnej. Możesz podać ją również w wersji bardziej obiadowej, z ugotowanym ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także