Zrób tak karkówkę na grilla, a nie pożałujesz. Ta marynata to hit
Karkówka marynowana w coli i ketchupie to przepis na grilla, który szybko stanie się hitem. Delikatne mięso rozpływa się w ustach.
05.07.2023 12:00
Karkówka to grillowy klasyk, który często gości w sezonie na moim stole. Kluczem do jej przygotowania jest odpowiednia marynata. Nie tylko nada ona smak mięsu i otuli aromatem, ale również sprawi, że grillowana karkówka będzie miękka i soczysta. Mięso z karkówki wieprzowej w plastrach, w gęstym słodko-pikantnym sosie z coca-coli, ketchupu i przypraw to hit, obok którego nie da się przejść obojętnie. Przypomina w smaku nieco kultowe, amerykańskie żeberka w sosie BBQ.
Sekretem przepisu jest dodatek coli. Zawarty w niej kwas ortofosforowy oraz cukier nadają smak i chronią przed zepsuciem, ale też wpływają na proces denaturacji białek, dzięki której mięso łatwo kruszeje. W rezultacie otrzymujemy pyszną, kruchą karkówkę.
Karkówka w coli z grilla
Składniki:
- 6 plastrów karkówki wieprzowej,
- pół szklanki coli,
- 2 łyżki ketchupu pikantnego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 2 łyżki musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki osuszam kawałkiem ręcznika papierowego. Przekładam je do miski.
2. W misce mieszam ze sobą olej, colę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, ketchup oraz wędzoną paprykę. Doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję. Wędzona papryka nada delikatnie dymny charakter potrawie- to świetna przyprawa na grilla.
3. Powstałą marynatą zalewam plastry mięsa. Przykrywam miskę kawałkiem folii spożywczej i wkładam do lodówki. Karkówka powinna marynować się przez minimum 2-3 godziny, ale najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
4. Zamarynowane mięso wyciągam z lodówki. Przed wrzuceniem na grilla powinno mieć temperaturę pokojową.
5. Wrzucam plastry karkówki na rozgrzany ruszt i piekę przez ok. 10 minut z każdej strony. Jeśli plastry są grube, to czas grillowania należy odpowiednio wydłużyć.
Taka karkówka świetnie smakuje w towarzystwie pieczywa i lekkiej sałatki warzywnej. Możesz podać ją również w wersji bardziej obiadowej, z ugotowanym ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!